Ципрас питал първо Брюксел за оставката

Независимо от изборите в Гърция реформите могат да се изпълняват
21 авг 2015 15:24,
28
Ципрас питал първо Брюксел за оставката
Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Оставката на гръцкият премиер Алексис Ципрас е била съгласувана и координирана с Европейската комисия. Това стана ясно от изявление на Брюксел, с което те признаха, че са били информирани в аванс за намеренията на лидера на СИРИЗА да предизвика предсрочни избори на 20 септември. Както и че той е получил одобрението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за бърз вот.

„Оставката за нас не беше изненада. След интензивните телефонни разговори между президента Юнкер, премиера Ципрас и гръцкия президент Павлопулос ние я очаквахме“, заяви говорител на Европейската комисия.

Изявлението хвърли светлина и върху мистерията с туита на най-близкия съветник на Юнкер Мартин Селмайер, който няколко преди тв обръщението на Ципрас, с което той подаде оставка, обяви, че скоростни предсрочни избори ще разширят подкрепата за новата програма реформи срещу заеми.

Още по темата

Според екипа на Юнкер с подписа си върху третата спасителна програма Ципрас е гарантирал, че в страната му има достатъчно обществена подкрепа за изпълнението ѝ, което се потвърждава и от положителния вот на повечето опозиционни партии.

„Независимо от резултатите от предсрочните избори реформите вече могат да бъдат изпълнени“, заяви говорител на Юнкер. Според говорителя дори Ципрас да не бъде преизбран, няма да има нужда от прегласуване на пакета и той ще се изпълнява, както е приет. Няма да има нужда и от ново одобрение за отпускането на финансови траншове, следващият от които се очаква през септември.

Комисията заяви, че проявите в социалните медии на топ съветника на Юнкер Мартин Селмайер изразяват позициите на председателя на Еврокомисията и на самата институцията.

Шефът на кабинета на Юнкер обяви в Тwitter, че бързи предсрочни избори могат да разширят подкрепата за спасителната програма, одобрена от еврозоната, часове преди гръцкия премиер да обяви решението си за оставка пред гръцкия парламент. Това предизвика недоумение и коментари за превишаване на правомощията от страна на Селмайер.

Германският еврократ и друг път е предизвиквал напрежение с изявите си в Тwitter. Той си навлече гнева на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, изказвайки похвала за едно от предложенията за реформи на кабинета на Ципрас в пика на кризата, когато Шойбле настояваше Атина да излезе от еврозоната. По информация на медиите на партийна сбирка в Бундестага тогава Шойбле е заявил, че Селмайер превишава правомощията си. Тогава шефът му Юнкер го защити, заявявайки, че Европейската комисия под негово ръководство е политически орган.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше силно ангажиран с подготовката на спасителното споразумение с Гърция. Отношенията му с Алексис Ципрас преминаха през различни етапи, включително „телефонно мълчание“ след изненадващия референдум. Юнкер поднови разговорите с лидера на СИРИЗА след оставката на финансовия министър Янис Варуфакис и доведе третата програма заеми срещу реформи до одобрение както от Еврогрупата, така и от гръцкия парламент.

Ципрас питал първо Брюксел за оставката
Снимка: Twitter

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Станишефф нали е главен на европейската левица, да е казал една дума за Ципрас?! Толкова им е и левицата - всички са слуги на синедриона. Ами Ципрас като е социалист защо не национализира едрия капитал. По най обикновена сметка, аритметика, с него може да се поемат изплащанията и Гърция да продължи да съществува. Че тези пари да не са паднали от небето на богаташите, те са откраднати от народа, внесенои в западни банки и сега този народ да се разплаща.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комунизъм не се яде
20
1
 
6
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
Ципрас видя че народа не иска драхми, а също не получи подкрепа от Путин. Остана му самоедна възможност, а именно да играе по свирката на Меркел и ЕС. Така ще се справи с трудното положение. Ако той не е коруптен и организира добре събирането на данъци, Гърция ще тръгне напред, като Испания.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция шоуто тепърва предстои.Само чакайте да свърши туристическия и селскостопанския сезон.Ако някой си мисли,че гърците ще се оставят Европа да се гаври с тях много се е объркал.
18
4
 
8
 
! Отговори
Иво преди 8 години
а само какъв голям го вадеше по време на предизборната кампания.поредната кукла на конци
17
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Кой знае какв игри играят германците. Ако няма далавера не биха го посъветвали да даде оставка. Сигурно нещо кроят.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сипрасириза изглежда влезе в процес на роене; и след следващите избори същото, ако случайно пак спечели.
15
5
 
11
 
! Отговори
Тома преди 8 години
Не плюйте по Ципрас! Не епредател, а просто пораснал наивник. Видя истината в очите и за това влезе в строя. за да запази политическото си бъдеще. Юнак! Спести 86-90 милиарда за някои, други ще ги плащат. А реформите- вероятно ще го точат пак, защото нямат капацитет, желание и умение да изплуват сами. ЕС ги дави постепенно, докато ги изкупи!
14
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Онези дългоносите казват какво и кога!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципура та,тамън го озаптиха малко и хайде друг за опитомяване.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комунизама си е жив т.ш.к...
11
13
 
18
 
! Отговори
me преди 8 години
Това е супер-унизително и за Ципрас, и за Гърция и за самия ЕС. Ако някой смята, че демокрацията в ЕС съществува все още, да си помисли пак. Щом дори и оставка не можеш да подадеш без разрешение, смятайте. Освен ако разбира се всичко не е било решено в момента, когато го пречупиха след референдума.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОЛЕТАРСКА ПОБЕДА ЕС СЕ РАЗПАДНА ВЕЛИКИЯ ЦИПРАС ПОВЕДЕ Гордите ЕЛЕНСКИ Парий КЪМ Светлото бъдеще на комунизЪма цяла та им работа такава на ушатите
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък питах Брюксел мога ли да тръцна.
8
6
 
21
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 8 години
Какво стана, бе червеноармейци? Нали Ципурата беше много велик, нали щеше да разпада ЕС? Сега не само, че им се умилква като пале, ами си и тръгна на_ран. Айде на москвича и при лилипутин.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** пълен въздух ......
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бързайте с изводите! Все пак става въпрос за Гърция....
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджето никой за нищо не го пита. А колко е велико само.
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Брюксел е питал първо Съединените Пиндостански Щати за оставката на Алексис Ципрас.
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос:Колко държави в Европа са суверенни?Питам и отговор не искам.