Ципрас питал първо Брюксел за оставката

Независимо от изборите в Гърция реформите могат да се изпълняват
21 авг 2015 15:24,
28
Ципрас питал първо Брюксел за оставката
Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Оставката на гръцкият премиер Алексис Ципрас е била съгласувана и координирана с Европейската комисия. Това стана ясно от изявление на Брюксел, с което те признаха, че са били информирани в аванс за намеренията на лидера на СИРИЗА да предизвика предсрочни избори на 20 септември. Както и че той е получил одобрението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за бърз вот.

„Оставката за нас не беше изненада. След интензивните телефонни разговори между президента Юнкер, премиера Ципрас и гръцкия президент Павлопулос ние я очаквахме“, заяви говорител на Европейската комисия.

Изявлението хвърли светлина и върху мистерията с туита на най-близкия съветник на Юнкер Мартин Селмайер, който няколко преди тв обръщението на Ципрас, с което той подаде оставка, обяви, че скоростни предсрочни избори ще разширят подкрепата за новата програма реформи срещу заеми.

Още по темата

Според екипа на Юнкер с подписа си върху третата спасителна програма Ципрас е гарантирал, че в страната му има достатъчно обществена подкрепа за изпълнението ѝ, което се потвърждава и от положителния вот на повечето опозиционни партии.

„Независимо от резултатите от предсрочните избори реформите вече могат да бъдат изпълнени“, заяви говорител на Юнкер. Според говорителя дори Ципрас да не бъде преизбран, няма да има нужда от прегласуване на пакета и той ще се изпълнява, както е приет. Няма да има нужда и от ново одобрение за отпускането на финансови траншове, следващият от които се очаква през септември.

Комисията заяви, че проявите в социалните медии на топ съветника на Юнкер Мартин Селмайер изразяват позициите на председателя на Еврокомисията и на самата институцията.

Шефът на кабинета на Юнкер обяви в Тwitter, че бързи предсрочни избори могат да разширят подкрепата за спасителната програма, одобрена от еврозоната, часове преди гръцкия премиер да обяви решението си за оставка пред гръцкия парламент. Това предизвика недоумение и коментари за превишаване на правомощията от страна на Селмайер.

Германският еврократ и друг път е предизвиквал напрежение с изявите си в Тwitter. Той си навлече гнева на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, изказвайки похвала за едно от предложенията за реформи на кабинета на Ципрас в пика на кризата, когато Шойбле настояваше Атина да излезе от еврозоната. По информация на медиите на партийна сбирка в Бундестага тогава Шойбле е заявил, че Селмайер превишава правомощията си. Тогава шефът му Юнкер го защити, заявявайки, че Европейската комисия под негово ръководство е политически орган.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше силно ангажиран с подготовката на спасителното споразумение с Гърция. Отношенията му с Алексис Ципрас преминаха през различни етапи, включително „телефонно мълчание“ след изненадващия референдум. Юнкер поднови разговорите с лидера на СИРИЗА след оставката на финансовия министър Янис Варуфакис и доведе третата програма заеми срещу реформи до одобрение както от Еврогрупата, така и от гръцкия парламент.

Ципрас питал първо Брюксел за оставката
Снимка: Twitter

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас - вратарят на Балканския полуостров, Бойко Борисов - център нападател.
1
13
 
15
 
! Отговори
Xxx преди 8 години
Такава им е уговорката още от предните избори му диктуваха какво да прави и говори.Спокойно може да се нарече - планът Меркел