Юнкер обещава на Украйна падане на визите

Порошенко иска удължаване на санкциите срещу Русия и газ от Европа
27 авг 2015 18:08,
106
Юнкер обещава на Украйна падане на визите
Снимка: Reuters

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде надежда на Украйна за отпадане на визите за Европа от средата на следващата година. След среща с украинския президент Петро Порошенко в Брюксел днес Юнкер даде висока оценка за реформите, направени от властите в Киев и заяви, че "ако бъдат изпълнени всички изисквания, Европейската комисия ще даде положителна оценка и не се съмнявам, че тя ще бъде потвърдена от всички страни членки".

Още по темата

Комисията трябва да оцени готовността на Киев до края на годината и да предложи на европейските лидери дали да либерализират визовия режим. Като възможна дата Юнкер посочи 1 юли 2016 г.

Самият Порошенко декларира, че 10-те условия на ЕС за отпадане на визите са изпълнени или на път да се реализират.

„Ние решихме всички политически проблеми и не създаваме имиграционни трудности на нито една европейска държава. Направихме реформите и имаме значим успех в борбата с корупцията, с електронната охрана на границата, с достъпа на Интерпол и с процеса за реадмисия“, заяви той.

Според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който също се видя с Порошенко, Киев трябва да ускори съдебната реформа, ако разчита на положителен резултат за отпадането на визите.

Окончателното решение за визите се взема с единодушие от страните членки на ЕС. Полша и Словакия обаче вече изразиха притеснения, че могат да бъдат залети от бежанци, ако постигнатото споразумение за ново примирие в Източна Украйна от 1 септември, не бъде спазвано.

От своя страна Порошенко настоя пред Брюксел да бъдат удължени санкциите на ЕС срещу хора от близкия кръг на президента Владимир Путин и представители на бунтовниците в Източна Украйна. Той обвини Москва, че не полага достатъчно усилия за спазване на споразумението от Минск и разкритикува остро Русия за осъждането на двама украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко съответно на 20 и 10 г. затвор за тероризъм.

Порошенко е поставил въпроса и за газовите доставки за Украйна през зимата, след като преговорите с Русия, на които ЕС посредничи, влязоха в задънена улица. Киев няма достатъчни запаси да гарантира нужните му количества от 19 млрд. куб. м. газ и се надява да бъде снабдяван от ЕС в случай на нужда чрез изградените реверсивни връзки със Словакия. Брюксел обаче също е притеснен от липсата на договорка с „Газпром“, който е основен доставчик на синьо гориво и за Съюза. Няколко държави, сред които България, зависят на 100% от тях. Затова днес във Виена енергийният комисар Марош Шефчович ще разговаря с украинския министър Володомир Демшичин, а идната седмица и с руския му колега Александър Новак в опит да гарантира „зимно газово споразумение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен34Русия е империя на злото.к
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA E ZENTAR NA SVETA--VSICKO AZVISI OT RUSIA.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шутове. Единият си мисли, че от другия нещо зависи, а последният просто си говори каквото е обтекаемо за момента.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който се откъснал от задушаващата прегръдка на Лондон винаги е бил по-добре.
21
4
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Както казва един по-долу-визите не са това,което бяха!След като стотици хиляди(с тенденция да станат милиони) прекосяват Европа даже и без паспорти,колко струват тия визи?*** нека ги махнат-Порошенко ще остане и без армия и без народ.Ако тръгнат пропорционално на нас(а сигурно и повече),това прави към 8 милиона!Стой,та гледай!
20
3
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Ето, пишете обидни думи за един лекар "специалист". Това показва, че изполвате опиати.
19
0
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До до 18''Не е нужно да си ходил в Америка, за да знаеш, че там има индианци'' ....Карл Май. (авторът на ''Винету'', който никога не е ходил в Америка)
18
4
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Да не работите случайно във финансовото министерство на Русия, та сте така компетентен?.
17
3
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Да не работите случайно във финансовото министерство на Русия, та сте така компетентен?.
16
2
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Май други са побесняли от ежедневно дрогиране.
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко на тоя свят се плаща рано или късно. Колкото по-късно, толкова по-скъпо. ЕС и САЩ ще си платят за Украйна. Десетки хиляди хора умряха в Донбас, но око за две, зъб за чейне. Само наивен човек може да си помисли, че това на Запада ще му се размине.
14
25
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
30% oт газът в Европа идва от Русия. 70% от газовите приходи, Русия ги получава от Европа. Така че, чичо Юнкер е спокоен, знае кой от кого зависи.
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стрелба в университет в Мисисипи. Не искаме визи за СПЩ. Там е все едно на стрелбището на бай Ламби.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEZ VIZI I BEZGAS ZIMATA TAKA KAZA UNKER.
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и на нас ни обещаха американците (преди 20 год)-- и още ги чакаме ..ама обещали са хората ..поне 4 посланника се смениха и всички обещаваха да ни махнат визите . те Американците и за Борисов писаха доклади че бил мафиоз ама ей ги на..обичат си го
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента има в Германия украйнци които работят на 8 евро на час. Те подбиват цените на труда.
9
0
 
34
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Нееее....европейците нямат търпение да си затрият територията.Сега са заливани от нечувана бежанска вълна, сега искат да пуснат и северното преселение на народите.
8
1
 
41
 
! Отговори
Ко речи? преди 8 години
Потрошенко иска газ от Европа ???? Тоя човечец осъзнава ли , че газа за Европа идва от Русия.
7
0
 
24
 
! Отговори
Др.Юхнер преди 8 години
То самио с обещания, скрепени със целувки и прегръдки не върви. Не е вече 20 век, когато се наливаха основите и хората имаха ценности. Сега царица-парица и в твоето мозъче се е загнездила.Защо покани Африка в европа. Мислиш, че ще ти се зарадват. Знаеш ли какво е станало с предателя на Крепостта Царевец
6
1
 
23
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
В Ютуба има поне едно 10 видео където Порошенко обещава на украинците падане на видите от януари 2015. :))