Юнкер обещава на Украйна падане на визите

Порошенко иска удължаване на санкциите срещу Русия и газ от Европа
27 авг 2015 18:08,
106
Юнкер обещава на Украйна падане на визите
Снимка: Reuters

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде надежда на Украйна за отпадане на визите за Европа от средата на следващата година. След среща с украинския президент Петро Порошенко в Брюксел днес Юнкер даде висока оценка за реформите, направени от властите в Киев и заяви, че "ако бъдат изпълнени всички изисквания, Европейската комисия ще даде положителна оценка и не се съмнявам, че тя ще бъде потвърдена от всички страни членки".

Още по темата

Комисията трябва да оцени готовността на Киев до края на годината и да предложи на европейските лидери дали да либерализират визовия режим. Като възможна дата Юнкер посочи 1 юли 2016 г.

Самият Порошенко декларира, че 10-те условия на ЕС за отпадане на визите са изпълнени или на път да се реализират.

„Ние решихме всички политически проблеми и не създаваме имиграционни трудности на нито една европейска държава. Направихме реформите и имаме значим успех в борбата с корупцията, с електронната охрана на границата, с достъпа на Интерпол и с процеса за реадмисия“, заяви той.

Според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който също се видя с Порошенко, Киев трябва да ускори съдебната реформа, ако разчита на положителен резултат за отпадането на визите.

Окончателното решение за визите се взема с единодушие от страните членки на ЕС. Полша и Словакия обаче вече изразиха притеснения, че могат да бъдат залети от бежанци, ако постигнатото споразумение за ново примирие в Източна Украйна от 1 септември, не бъде спазвано.

От своя страна Порошенко настоя пред Брюксел да бъдат удължени санкциите на ЕС срещу хора от близкия кръг на президента Владимир Путин и представители на бунтовниците в Източна Украйна. Той обвини Москва, че не полага достатъчно усилия за спазване на споразумението от Минск и разкритикува остро Русия за осъждането на двама украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко съответно на 20 и 10 г. затвор за тероризъм.

Порошенко е поставил въпроса и за газовите доставки за Украйна през зимата, след като преговорите с Русия, на които ЕС посредничи, влязоха в задънена улица. Киев няма достатъчни запаси да гарантира нужните му количества от 19 млрд. куб. м. газ и се надява да бъде снабдяван от ЕС в случай на нужда чрез изградените реверсивни връзки със Словакия. Брюксел обаче също е притеснен от липсата на договорка с „Газпром“, който е основен доставчик на синьо гориво и за Съюза. Няколко държави, сред които България, зависят на 100% от тях. Затова днес във Виена енергийният комисар Марош Шефчович ще разговаря с украинския министър Володомир Демшичин, а идната седмица и с руския му колега Александър Новак в опит да гарантира „зимно газово споразумение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Обеща, преди 8 години
ама друг път...
44
0
 
2
 
! Отговори
баш чеп преди 8 години
До 54Юнкер не прегръща фашиста,а якия мъж!Тоя, като види някой по-як,и му се лепи като майонеза!Най-обикновен еврогейзер,с демократски наклонности!
43
0
 
3
 
! Отговори
54 преди 8 години
Юнкер,стига си се прегръщал с този фашист и крадлив милионер,а му кажи да обуздаят и разформироват бандите и да започнат преговори с руснаците!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ръководителите на САЩ и ЕС или са уникално ***,или са купени от руснаците и китайците: през гугъла: "Война за мировое лидерство. Китай против США "
41
0
 
5
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Юнкер обещава на Украйна...да паднат на коча мъдите!
40
1
 
13
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Лъжеца и Баш-лъжеца!/изберете си, как ще ги подредите/
39
9
 
1
 
! Отговори
Do 58 преди 8 години
Путин бил най-великият световен политик Хахахахахахахаха Пълно с луди
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви са тия рунгели на снимката. Че и тия взмат политически решения. Докъде стигна светът
37
1
 
10
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Потрошено декларирал, че 10-те условия за отпадане на визите били изпълнени, та да отпаднат визите. Ми това ми звучи като изявлението на Боко, дет' каза, че боядисва една ограда и е у Шенген. Е, или оградата още не е боядисана, или "шенгенците" направиха оградата "небоядисваема", ама Шенген за българите все още е като мираж в горещ летен ден в пустинята, бягаш към него ама не го стигаш колкото и да тичаш. Та същата работа и с Украйна...Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път....
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За обещания ли е - никоя еврогейска 'ценност ' не се скъпи!
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като заради ЕС укропитеците загубиха 1/5 от територията си, съсипаха си икономиката и треперят от ужас в очакване на студената и гладна зима която се задава, то падането на визите няма да ги стоплят, но може да им помогнат по-бързо да избягат от загиващата Украйна
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Юнкер праща сърца, все пипа свойски мъжете... Да не би да пика клекнал и да си пада с обратно навиване?
33
2
 
12
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Този Юнкер лъже хохлите, че ще ги пуска без визи в *** за който преди дни каза, че не иска да живее в него такъв какъвто е днес! Единственият сигурен резултат от евентуално махане на визите за хохлите на фона на ислямското преселение в Европа е разпадането на ***!
32
1
 
18
 
! Отговори
vlady до анонимен58 преди 8 години
Порошенко е достоен ученик и последовател на легендарните Юшченко и Елцин с отлична алкохолна подготовка за разлика от Путин, който няма необходимата алкохолна подготовка за да управлява.
31
3
 
2
 
! Отговори
българина преди 8 години
че кой си ти бе ,ухлю да обещаваш?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда... добре си го навря запада с Украйна, и най вече Европа. Сега ще си получим и "договорчето" за "търговия" с щатите, тепърва ще духаме супата, та знае ли се...
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете я "бегала" Украйна. Имаше я, създадоха я руснаците, вече я няма. И те ще си вземат своето, а Порошенко ще си получи 30-те сребърника. Кога ще разберете, че Москва не вярва на сълзи?
28
1
 
15
 
! Отговори
аа преди 8 години
украйна ще стане развита кото бг стана бедна победна
27
22
 
1
 
! Отговори
иван преди 8 години
Украйна ще стане до пет години развита и просперираща страна, а Русия я чака изолация и голямо пропадане
26
1
 
14
 
! Отговори
аа преди 8 години
този *** мисли само за себе си