Европа се бори да защити ценностите си

Западни издания за кризата с мигрантите
1 сеп 2015 11:35, Елка Василева
60
Европа се бори да защити ценностите си
Снимка: архив, Reuters

Разделението в италианското общество по въпроса за мигрантите се засили, след като двама възрастни сицилианци бяха убити, за което беше обвинен 18-годишен бежанец от Кот д'Ивоар, пише британският в. "Таймс". Смята се, че това е първият подобен случай в Италия, при който основният заподозрян е мигрант.

Мамаду Камара е пристигнал с кораб от Либия и е настанен в центъра за приемане на мигранти в Минео, отбелязва британският "Дейли телеграф". Много от мигрантите в него ще чакат с месеци за разглеждане на молбите им.

Местните жители се оплакват, че в центъра, намиращ се в бивша американска военна база, процъфтяват проституцията, връзките с организираната престъпност и незаконната търговия, пише вестникът, посочвайки, че Камара вероятно е убил пенсионираните италианци при опит за грабеж.

Търпението на мнозина италианци се изчерпва, а някои от 20-те области на страната отказват да приемат повече мигранти, отбелязва още изданието. Десноцентристки опозиционни партии обвиняват правителството на Матео Ренци, че е загубило контрол над границите на страната.

"Италианците се страхуват за живота си в собствените си домове", заяви Джанлука Буонано, евродепутат от Северната лига.

В същото време се засилва моралният натиск над Европа да реформира своята политика за предоставяне на убежище, която води до множество смъртни случаи, пише в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

Причините за тази катастрофа се коренят в кризи, с които ЕС не може да се справи сам, като войната в Сирия и Ирак, хаосът в Либия, бруталните режими в Африка - но провалилата се политика на ЕС за предоставяне на убежище също носи отговорност за страданието на хиляди бежанци, подчертава изданието.

Европа предлага малко законни пътища на бежанците, което води до разцвет на бандите за трафик на хора, посочва вестникът. Европейското правило, че мигрантите трябва да подават документи за убежище в първата страна, до която стигнат, обременява несправедливо Италия и Гърция, макар че Германия на практика спря да го прилага миналата седмица, се подчертава в статията.

Но Германия вече се готви да приеме 800 000 бежанци тази година и канцлерът Ангела Меркел показа, че останалата част от Европа трябва да поеме своя дял, добавя изданието.

Кризата с мигрантите подлага на изпитание основната европейска ценност - отворените граници, пише в друга статия "Ню Йорк таймс". Това ясно се забеляза при блокирането на трафика между Унгария и Австрия, което на практика означава, че пътуването между двете страни вече не е безпроблемно, смята изданието. Свободното движение на хора и стоки в ЕС е от жизнено значение за единството на най-големия икономически блок в света. Притокът на мигранти само е засилил противоречията, свързани с гръцката дългова криза и движението на джихадистки екстремисти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 8 години
До БАЧКАТОРEvropeiskia Parlament e v Strasburg :)
39
0
 
0
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Вчера Папата създаде още една ценност.Разрешава абортите. И той се обърна. :)
38
0
 
1
 
! Отговори
Sieg heil преди 8 години
Не се притеснявайте, на Меркел и компания не им остава много, точно тя създаде така нареченият европейски съюз и тя ще го разруши
37
0
 
1
 
! Отговори
ДО 38 одисей преди 8 години
Ейй одисейчо де ходиш? без теб форума не е интересен. Или не си получил аванса? Закъсняват ли от фазб.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам защо ЕС трябва да се справя с конфликтите в Сирия, Либия, Афганистан, Африка. Те не са предизвикани от ЕС. Защо не се назовават истинските виновници и истинските мотиви за войните и бежанските вълни? Ако не се обърнем към истината, скоро тя ще ни смачка.
35
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 45 преди 8 години
Индианците са си били добре интегрирани на континента си в пълна хармония с природата! Горите от вековните дървета са се простирали без прекъсване от единия океан до другия, не е имало пясъчни бури, робство, проституция а само изобилие от храна и красота. Унищожени са и десетки хиляди животински ВИДОВЕ, не само хората и горите... Това преди западноевропейци и евреи да се "инегрират".
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индианците са избити щото не искат да се развиват и да се интегрират а сигурно са пречели и на белите хора да се развиват сега в момента европа си внася индианци
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ше ги защити като пусне кучетата на исляма дето ги марзи да си вържат обувките и намали заплатите на народите си за да има за помощи за онази
32
6
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
А кое наричате Европа ? Европейския парламент в Брюксел не е цяла Европа. На народите в Европа им писна от европейски ценности. Крайнодесните настроения набират сила и в Германия и в Швеция и в Австрия и навред. Идат интересни дни.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
евтини лафове на евтини хора Ти как си дошъл на този континент , някой да те е канил случайно , но си дошъл , настанил си се , попил си от европейската цивилизация , но май е било малко , пак варвраското ти избива
30
2
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Тоя лаф става все по-популярен в интернет. Ама е самата истина.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo loscho bez bg *** protiv rusia usa li wi zabrani brei............mai sle niakolko desiteletia ewropa niama da ia ima demografski kef xa................xa
28
3
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Американските индианци не успяха да спрат бежанската вълна към континента си.... И болшинството от тях бяха избити а които оцеляха сега живеят в резервати.
27
9
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
36 наистина си много зле горкият щом като познанията ти за европейските ценности стигат до тук. Ти по нищо не се различаваш от талибаните или онези от ISIS
26
1
 
17
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Пита са в задачка закачка, аджеба колко време ще е необходимо ЕС да се трансформира на Халифат?
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам тази безумна бежанска инвазия,си спомням за картата,която ислямска държава разпространи.На нея ислямизирана беше само южна Европа,но с тези темпове на нахлуване,чак до скандинавските страни ще стане тяхна територия.Меркел и компания да си отворят широко очите,за да видят какво причиняват не само на своите граждани,но и на всички европейци.Време е да кажем НЕ на криворазбрания хуманизъм.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
niama li niakoi material protiv rusia
23
1
 
12
 
! Отговори
kk преди 8 години
Prez 718g kan TERVEL im spasi zadnizite .sega oba4e nqma spasenie
22
0
 
14
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
"означава, че държавите членки на ЕС взаимно си прехвърлят една на друга бежанците"По-точно всички ги прехвърлят на Германия.
21
1
 
14
 
! Отговори
без ценности преди 8 години
Европейската интеграция означава, че държавите членки на ЕС взаимно си прехвърлят една на друга бежанците.