Раят се закрива: Дания затяга миграционната политика

Правят страната не толкова привлекателна за бежанците
1 сеп 2015 21:56, Елка Василева
87
Раят се закрива: Дания затяга миграционната политика
Снимка: Reuters

Дания рязко влошава материалните условия за живот на бежанците, решили да се заселят в страната. С поредица подобни мерки датските власти целят да спрат наплива мигранти от чужбина, ентусиазирани от мълвата, че тази скандинавска държава е същински "земен рай", пише Виктор Кононов в "Новие известия".

Финансовата помощ за бежанците ще бъде орязана двойно. Всеки пълнолетен несемеен бежанец например получаваше по-рано към 11 000 крони месечно (малко над 1000 евро).

От 1 септември сумата пада на 6000. За семейство с деца таванът ще е 16 000 крони независимо от броя на малолетните членове. Освен това бежанците, получаващи помощи, губят правото на 40-дневен отпуск всяка година.

"Не можем изцяло да затворим границите си за лицата с право на убежище - това е в разрез със законите на ЕС, но можем да направим Дания не толкова привлекателна за тях", мотивира новите правила Ингер Стьойберг, министър на интеграцията и жилищното строителство.

Още по темата

По думите й втвърдяване на миграционната политика очевидно се налага - миналата година Дания е приела толкова бежанци, колкото още 15 страни от ЕС, взети заедно. Сега обаче наред с други членки на Евросъюза ще се отнася строго към чужденците, които си търсят късмета - заради плъзналата из третия свят информация, че кралството било "земен рай".

"Според критиците на новите правила хората, бягащи от войни и бедствия, мечтаят просто да напуснат този ад у дома си и нямат представа къде се живее по-добре, къде - по-зле. Това не е вярно. По данни на полицията кандидатите за убежище са чудесно осведомени какво им се полага. Знаят не само размера на помощите, но и колко комплекта спално бельо им се отпускат в центровете за настаняване", уверява Стьойберг.

Миналата година шестмилионна Дания е издала на чужденци близо 70 000 разрешения за пребиваване; 60 на сто от тях са получили бежанци и членове на семействата им. Това е най-голямото число, откакто се води такава статистика - от 1984 г. Към половината бежанци са жители на Сирия, които се спасяват от гражданска война, затова според нормативите на ЕС имат право да останат на територията на Обединена Европа.

Дясната партия "Венстре", която е на власт в Дания, прокара "антимиграционния" законопроект с абсолютно мнозинство от гласовете в парламента. Против се обявиха само опозиционните леви партии - те заявиха, че страната навлиза в "един тъжен ден" от най-новата си история, защото е загърбила принципите за солидарност и състрадание.

Орязването на икономическата помощ за имигрантите буди недоволство и у кметовете на ред общини, които се опасяват, че занапред ще трябва да доплащат наема на "новите датчани" - жилищата не са евтини в големите градове. "Няма повод за такива страхове. Човек може да си намери квартира и с новите помощи. Сега обаче професионалните каналджии ще обяснят на своите клиенти, че Дания вече не е страната, където ще си живеят в охолство и безгрижие", опроверга министър Стьойберг опасенията на критиците.

В политиката за прием на имигранти правителството следва стратегията на популистката Датска народна партия - тя заявява отдавна, че бежанците от третия свят виждат в страната световен "офис за социално подпомагане", но същевременно отказват да се интегрират в обществото и насаждат собствени порядки.

Сега 7 на сто от населението в "родината на Хамлет" са пришълци от неевропейски, предимно мюсюлмански страни. Според анкети повечето датчани подкрепят стремежа на Народната партия да въведе максимално сурови правила за прием на нови жители.

Страховете на датчаните от "пълзящата мюсюлманска инвазия" се подгряват от медиите, които редовно информират за поредните следовници на пророка Мохамед, нежелаещи да приемат нормите и законите в новата си родина. Ту ръководството на жилищна кооперация, населена главно с мюсюлмани, отказва да сложи в двора традиционната коледна елха, ту някой студент готвач не ще да готви или опитва гозби от свинско.

Последната новина, разпалила антиислямските нагласи в Дания, съдържаше пресни данни от полицейската статистика. Според стражите на реда в страната стремително расте броят на изнасилванията и една трета от престъпниците идват от имигрантски семейства. "Тези хора не искат да усвоят датските норми на живот - коментира Датската народна партия. - Стига една жена да е предизвикателно облечена или пияна, те я смятат за своя законна плячка."

Като следваща стъпка в стратегията за сплашване на имигрантите с цел отблъскване от "скандинавския рай" ще се изработват пропагандни материали, за да бъдат разпространявани в държавите, откъдето в Европа се стича основният поток бежанци. Инициативата, подкрепена вече от кабинета, е на Датската народна партия.

"Идеята за предстоящата информационна кампания заехме от Австралия, която уверява потенциалните имигранти, че никога няма да стане дом за тях", заяви говорителят на партията Мартин Хенриксен.

Австралия изхарчи милиони долари за видеоклипове, претъпкани с всевъзможни ужасии за сплашване на потенциалните бежанци - като крокодили, акули и отровни паяци. Дания - за голямо огорчение на изолационистите, не може да събере също толкова впечатляващ отряд страховити гадини, но е подготвила за пришълците от ислямски страни цяла серия "свинщини".

Местни креативни мислители се канят да представят Дания като "свинско кралство", в което това "нечисто животно" ще преследва мюсюлманите, където и да отидат - негови статуи и рисунки ще ги гледат от улици и плакати, ще им се изпречват в асортимента на магазините, дори ще ги обгръща специфична миризма в голяма част от държавната територия. Ужасът пред прасетата, то се знае, ще бъде подсилен от орязването на финансовите помощи за мигранти.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Даниябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
41
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** яко са се притеснили за ЕС. В Русия я има 5-6 руснака останали, я не. Пълно е с всякакви -станци и всеки 2-ри "руснак" говори на развален руски - хайде гледайте се в канчето и не го мислете чак толкова ЕС.
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименняма германия, франция и италия. те минават през нас, за да стигнат до тях. имиграционната ни политика е обща, но ще продължат да прииждат с години. единственият начин да се реши проблемът е да се свършат войните, но и това няма да се случи никога. или затваряме границите моментално, или си търсим друго място за живеене.
22
1
 
79
 
! Отговори
Гнило в Дания преди 8 години
А така, давайте по 1000 евро на месец на всеки Меринджей който си изсипе аканите шалвари в държавата ви да лежи и прави малки меринджейчета и ше прокопсате! ***!!!
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До муспиКаква бяла раса ще се обединява бе тикво. Ти история учил ли си въобще ?
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕдин бежанец в дания взема колкото 4 работника в ***!----------Ша са сетиш ***, не знам за какво сте се притеснили че някой в Бг искал да идва. Да не са будали :)
19
2
 
28
 
! Отговори
Бубчо преди 8 години
Все повече бели хора ще започнат да се бунтуват и има за какво.Ще си издигнат сами Адолф Х. и тогава .....лошо.
18
27
 
1
 
! Отговори
КАРААМДЖИКЛИЕВ преди 8 години
Скоро идва Курбан байрам.Ще ни пускате във всички посоки.Ще ни давате помощи да купим жертвено животно.
17
2
 
13
 
! Отговори
Jericho преди 8 години
Къде изчезна раздела 'Наука'?
16
17
 
11
 
! Отговори
Абдулкарим преди 8 години
Всички от европа ще дават пари за бежанците. Иначе няма европейски ценности.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен са излезли на пикник. Не е възможно да прекосяваш континенти с едно чанте под мишка.
14
49
 
6
 
! Отговори
Абдулкарим преди 8 години
До TulskiГовориш с езика на омразата. След половин една година Европа ще е различна и такива език на омразата, както и ксенофобия, няма да допуска. Само толерантност и съдеисдване за бежанците. Европеиски партамент е казал да има толерантност и джамий значи ще има толерантност и джамий. Такава е волята на Аллах.
13
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнете снимката, навсякъде около тях *** ... ползват и мятат. Боли ги фара, че цапат.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много бързо забравиха карикатурите на пророка. За някои от тях изпита трябва да е 3 свински пържоли. А за представителите на слънчево-горските демокрации да помогнат на ФАЩ с населяване на Арктика.
11
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В най-скоро време ЕС ще се разпадне и отново ще върнат граничния контрол. И целият тоя Шенген и Евро съюз ще потъне в канала. Живея в Германия и на немеца му е писнало от толерастия. Нищо чудно и да върнат визите. Тия скакалци решиха, че е мед и масло в тези държави - ако политиците не се вземат в ръце, народа им ще ги измете.
10
1
 
65
 
! Отговори
защо го правят? преди 8 години
11000 датски крони са 1474 евро, а не малко над 1000 евро!Будалите датчани събират измета на Африка да си живеят при тях царски, при това без да работят.
9
2
 
35
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
Колко бил взимал българския работник?!500 лева ли?Питайте бачкаторите на Морето, колко от тЕх ще си вземат последните заплати.
8
0
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През цялата история на човечеството хората от даден етнос са се борили, за да имат собствена държава. Границите са отвоювани с кръв и смърт, и законите, и порядките са градени поколения наред. И сега изведнъж сме били задължени да си предадем територията на някакви хора, които нямат нищо общо с нас, че и да ги издържаме на всичкото отгоре, според някакви измислени ценности, които са в разрез с нашите. А на всичкото отгоре те изнасилват и извършват престъпления! Правителствата за чии интерес рабо
7
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактически в никоя държава от ЕС не ги искат! Ние граждани ли сме на тези държави или какво? Как така някой ще ни налага отвън правила?
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11000 крони малкооо над 1000 евро?????
5
1
 
51
 
! Отговори
onzi преди 8 години
Тия като ги гледам ,направо са семейство Работохолици!