Брюксел на прага на санитарна криза

Имигранти пък вземат от помощите за бежанците и след това ги продават
9
Брюксел на прага на санитарна криза
Снимка: Reuters

Властите в Брюксел изразиха опасения, че градът може да бъде заплашен от санитарна криза заради притока на стотици бежанци в столицата в последните дни, предаде БТА. 

Още по темата
Пред Службата за чужденците в Брюксел преди няколко дни бяха разпънати палатки, където временно да бъдат приютени очакващите да подадат документите си бежанци. Медиите критикуват държавните власти, които според тях са пасивни.

Представителите на градската управа заявяват, че неколкократно и безрезултатно са се опитвали да се свържат с правителството.

Докато държавата засега по-скоро отсъства от решаването на проблема, много доброволци се включват в настаняването на бежанците и в разпределянето на получените от гражданите помощи - храна, дрехи, лекарства.

В края на миналата седмица, след като се стигна до сблъсъци, правителството реши да предостави място за 500 бежанци в обществена сграда в района на Службата за чужденците.

В тази сграда обичайно работят държавни служители и още не е известно дали помещенията ще бъдат достъпни за бежанците само нощем, или чиновниците ще отстъпят изцяло канцелариите си.

Съобщава се за случаи, в които имигранти се сливат с тълпите бежанци, за да вземат от получените помощи и след това да продават задигнатите вещи.

От организацията на доброволците уточняват, че това са отделни случаи.

Според белгийските власти бежанската криза ще струва на държавния бюджет догодина допълнителни 120 милиона евро.

Генералният комисариат за бежанците прогнозира, че в следващата година в Белгия ще бъдат издавани по 2500 решения за предоставянето на бежански статут месечно - два пъти повече, отколкото тази година.

Белгийските власти поясниха, че засега възможностите на Службата за чужденците са да приема по 250 бежанци на ден, чиито документи да бъдат подложени на оценка.

Белгия одобрява около 60 на сто от подадените молби за убежище.

Това означава, че догодина около 24 000 бежанци ще получат статут в кралството.

Междувременно властите в област Фландрия съобщиха, че дори да имат бежански статут, чужденците няма да получават достъп до социални жилища, ако имат жилище в родината си. За облекчаване на режима за разглеждане на молбите за статут общинските власти в Брюксел настояват Службата за чужденците да разкрие изнесени приемни навсякъде в Белгия.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Брайвик преди 5 години
Най-странното(и страшното) е че никъде няма протести срещу емигрантите. Ще дойдат още милиони и тогава ще е твърде късно. Тези където стъпят унищожават всичко като след война. Навсякъде ще е пълна мизерия. Населените места ще станат като ромско гето.
1
0
 
0
 
! Отговори
sinn werte преди 5 години
ami v drugite enorii na bruxel - kolko bejanci sa prieli? kolko christianski enorii ima tam? ami socialisticheskite klubove v belgia kolko bejanci sa prieli - te nali sa internacionalisti i sa solidarni s proletariite po sveta?