Великобритания отсече: болните без право да сложат край на живота си

Британските депутати отхвърлиха спорен законопроект
Обновена: 12 сеп 2015 09:26 | 12 сеп 2015 09:26, Петя Славова
11
Великобритания отсече: болните без право да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

Британските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство законопроект, който щеше да разреши на болните в терминален стадий възрастни да изберат да сложат край на живота си под медицински надзор, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Общо 330 депутати гласуваха против предложението, внесено от лейбъриста Роб Марис. Обществената кампания да се разреши на болните да слагат край на живота си беше подкрепена от различни обществени фигури, от покойния фентъзи автор Тери Пратчет до милиардера Ричард Брансън.

Противниците на проекта заявиха, че приемането му може да доведе до ситуация, при която на хора в уязвимо положение да се оказва натиск да отнемат живота си, за да не тежат на семействата си. Премиерът Дейвид Камерън от Консервативната партия е против всички проекти, улесняващи болните да сложат край на живота си.

Законът предвиждаше да се разреши на болни, на които остава по-малко от половин година живот, да получат предписание за смъртоносна доза лекарства. Те обаче трябваше да са в състояние да ги вземат сами, пише БТА.

Поддръжниците на закона обявиха решението на парламента за възмутително. Сара Утън, главен изпълнителен директор на неправителствената организация "Дигнити ин дайин" ("Достойнство в смъртта"), която пропагандира "правото да се умре", заяви че решението показва до каква степен правителството се е откъснало от обществото. Проучване на на социологическия институт "Популус" по-рано тази година показа, че 82 на сто от британците подкрепят подобен закон.

"На всеки две седмици един британец отива в чужбина, за да умре. Всяка година над 300 души в терминален стадий на болестта отнемат живота си у дома, обикновено сами и по опасни начини", заяви тя.

Религиозните среди, напротив, приветстваха решението. Епископът на Карлайл Джеймс Нюкъм, глава на католическата църква на Англия, заяви че решението на парламента изпраща "силен сигнал, че правилният начин е да се подкрепят хората в терминален стадий на болестта и да им се покажат състрадание и подкрепа чрез по-добри мерки за облекчаване на страданията им".

Преди гласуването главата на англиканската църква - Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби и други религиозни лица изпратиха съвместно писмо до депутатите, призовавайки ги да отхвърлят текста. Те подчертаха, че макар във Великобритания самоубийството да не е престъпление, то остава трагедия и трябва да се направи всичко възможно, за да му се попречи.

В Швейцария, Холандия, Белгия и Люксембург болните имат правото да получат помощ, за да сложат край на живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Великобританияживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Нямате представя преди 8 години
На повечето, които пишат по-долу, въобще не им е ясно какво означава да се легализира евтаназията. Това означава да се отвори една врата, която след това не може да се затвори, а само се отваря още по-нашироко. В Белгия за една година се убиват над 600 бебета, защото родителите им са решили, че няма да могат да живеят "нормално". Наскоро на една млада жена на 25 години и беше разрешено да се евтаназира, защото била в дълга депресия, нещо през което минават поне 50% от хората през живота си...
6
2
 
0
 
! Отговори
номер 9 преди 8 години
Много знаеш. Тили даваш живот, че да го отнемаш. Имаш грешна култура на живеене. Чувал ли си за Синдрома на Лазаров при рязане на хора в кома. Смърт няма. Не и както я разбираш. Защо тласкаш хората към грях. Само Бог Исус Христос решава кога да настъпи краят на земните. Всичко друго е от лукавия. Мисли за деня на Страшния Съд. Тогава ще си спомниш всяка мисъл и дума, която е проронила устата ти и написала ръката ти.Да се свети Божието име. Амин
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Натиснати са от болниците и хосписите, които печелят от всеки лежащ там. На никой не му пука за хората, за пари иде реч! Но някой ден, когато (не го пожелавам) някой от тези депутати се мъчи от рак на края на живота си, може би ще се сети какво е причинил на други хора с алчността си.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А това е пряко нарушение на човешките права - човек има ПРАВО на живот, да му забраниш да си го отнеме превръща ПРАВОТО в ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Може и да ви се вижда майтап, но този въпрос е същият като онзи за ПРАВОТО на гласуване и задължителното гласуване. И отговорът му е същият.
3
0
 
13
 
! Отговори
cc преди 8 години
*** работа. Ми те ако искат да се самоубият пак ще си намерят как и без да е :"законно":
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
садисти
1
3
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Иначе как ще точат здравната каса и ще пълнят джобовете на фармацевтичната мафия?