Франция поиска депортиране на икономическите имигранти

Външните министри на ЕС не успяха да разпределят 120 хил. мигранти
Обновена: 15 сеп 2015 08:42 | 15 сеп 2015 07:25,
18
Франция поиска депортиране на икономическите имигранти
Снимка: Reuters, архив

Европейската гранична агенция Фронтекс трябва да получи право да депортира икономическите имигранти, които влизат незаконно в ЕС. За това призова късно тази нощ в Брюксел френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. Европейската комисия получи задача от страните членки да предложи нов, засилен мандат за европейска гранична охрана преди края на годината.

Още по темата
Отделянето на бежанците от икономическите имигранти печели популярност в ЕС, след като и Германия се обяви за това.
 
"Затварянето на границите и държането всички навън е нереалистично, популистко и просто невъзможно. Отварянето на границите и пускането на всички е също толкова нереалистично, защото сериозно ще навреди на европейския социален модел“, заяви първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс. Според него нуждаещите се от закрила бежанци трябва да я получат, останалите – да бъдат върнати.

Вътрешните министри на ЕС не се разбраха как да си разпределят квотите за 120 000 сирийци, иракчани и еритрейци, които Европейската комисия поиска да бъдат разселени от Гърция, Италия и Унгария. Основните спорове са били дали квотите не поощряват кандидат имигрантите, дали да са доброволни или задължителни, както и как да бъдат задържани в транзитните страни бежанците, които искат да отидат в по-богатите.
 
"Съветът беше много труден", призна председателстващият го вътрешен министър на Люксембург Жан Аселборн. Според него все още не всички страни са осъзнали предизвикателството, пред което е изправен ЕС.

Договорено беше само да започне разместването на 32 256 души от Италия и Гърция .То бе одобрено още през юли, но трябваше да изчака ваканцията на Европейския парламент, за да бъде потвърдено. Към него министрите добавиха и декларация, че до края на годината ще си разпределят още 7744 души, така че да се закръгли числото до първоначално предложените 40 000 бежанци. От тях през следващите 2 г. България ще вземе 450 сирийски и еритрейски граждани, признати за бежанци. За всеки от тях от бюджета на ЕС правителството ще получи по 6000 евро или общо €2,7 млн.

Европейската комисия съобщи по-рано, че подготовката за разселването е напреднала и то може да започне още този месец.

Общо 22 държави ще се включат в него. Великобритания и Дания, които в съюзните си договори, имат клауза за самостоятелна политика по миграцията, няма да участват. Ирландия, която има същото право, няма да се възползва от него и ще приеме 600 души. Унгария и Австрия си издействаха нулева квота заради големия имигрантски поток, преминаващ през тях. Чехия ще приеме 1100 бежанци, докато Словакия – едва 100. В Германия ще бъдат прехвърлени 10 500 души, във Франция 6752, 2047 в Холандия и 1705 в Румъния. Останалите страни ще приемат по-малко.

Министрите не можаха да постигнат съгласие и по въвеждането на бърза процедура за разглеждане на молбите за убежище от граждани на страните от Западните Балкани и Турция, предложено от Европейската комисия. Препятствието се оказа Турция, която някои страни отказали да признаят за сигурна "заради "ситуацията с кюрдите", каза министър Аселборн.

Европейският съюз ще даде още пари за издръжката на бежанските лагери в страните, съседни на Сирия, където се намират около 4 млн. души, но сумата не беше уточнена. Министрите били информирани от върховния комисар за бежанците на ООН Антонио Гутериш, че хората продължават да ги напускат масово заради лошите условия в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каквото и изчанчено скудоумие да се вземе, наложи, оправдава и защитава, вече е твърде късно - лавината е отприщена и докато не се стигне до някаква драстична промяна в първоначалните обстоятелства инициращи узряването в главите на хората идеи за "бежанец", "мигрант", "на гости на родата", "временно пребиваващ", "търсещ място, право и щастие под слънцето" и т.н. спиране няма да има. Като всеки процес с времето ще затихне, но дотогава д*то да ни е яко, защото това е само началонто и 1-та вълна.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен с интегриране по части, то трябва да сме запознати и с диференциирането, за да имаме по-пълна представа за висша математика. И да не забравяме, че математиката е теоретична наука, която само ни помага да изразим някои например физични процеси. А умелото им тълкуване явно убягва, или се интерпретира целенасочено, и от физици като Меркел.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте в сайта Будна ера какви гадости правят муслимите и черните и се отвратете! Тази гнус да се измете от България възможно най-бързо. Разберете, ще страдат децата ни които ще понесат този удар от диваци ислямисти. Ние няма да сме живи да гледаме разрухата на Христианството и България
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше поне някакви правила, почти всички трябва да бъдат върнати и това го знае цяла Европа, от Меркел до Бойко Борисов. Нито има работа за тях, нито знаят езика ни, нито ги искаме, нито има къде да жиевят (освен по стадиони, гари, театри, университети), те няма да се интегрират а ще се обособят в тяхна си общност... Няма да я бъде тази работа.
8
2
 
29
 
! Отговори
Лъжльо Мошеников преди 8 години
СМЕ-ШНИ-ЦИ! Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. ЖАЛКИ, НЕЩАСТНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЧОВЕЧЕТА. СМЕ-ШНИ-ЦИ!
7
2
 
14
 
! Отговори
До Шоп преди 8 години
Всъщност, точно това очаквам да направят - да ги мобилизират за война с Русия. Европеецът няма да се навие на такава мобилизация. Затова си вкараха араби - все мъже, все млади, "бежанци", оставили страната си в която главорези изколват майките и бащите на някои... Но очевидно не техните родители са в опасност щом така бодро са хукнали да си уреждат живота другаде!
6
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам всички русофоби които сме над милион да се обединим и всеки да приеме по 1 бежанско семейство. Така България ще поеме целия контингент който отива към Европа и ще реши 2 проблема- този на нашите съюзници и другия с руските агресори в страната ни за които просто няма да има място.
5
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никъде не се говори за причините и гл виновници които си имат имена не разбрахлюксембург колко ще прибере как ще различат икон от другите умишленатакаша продължава да сте чули краварите да се обаждат сега са се захванали склимата утре с китовете сега европа да си блъска тиквата в стената като се водипо гмо мозъци
4
1
 
42
 
! Отговори
e преди 8 години
НАЙ СЕТНЕ РАЗБРАХТЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА ИЗХРАНИМ ЦЕЛИЯТ АФРИКАНСКИ БРЯГ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ-ДА СИ СЕ ВРЪЩАТ КОЙТО ОТ КЪДЕТО Е ВКЛЮЧИТЕЛНО И СИРИЙЦИТЕ
3
4
 
27
 
! Отговори
Чиста работа преди 8 години
Айде почна се Французите ще поведът хорото,както винаги е било...
2
1
 
45
 
! Отговори
lio преди 8 години
120 хиляди са нищо, тия даже не разбират какво ги чака, само в Турция стоят 2 милиона и чакат сигнал.
1
0
 
58
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
Ахаааа, вече почнаха на глас да казват това което се знаеше от самото начало. Ама вече е късно благодарение на изперкалата комсомолска секретарка.