ООН: Джихадистите са на самолети, не в потъващи лодки

Русия е част от уравнението за Сирия, заяви външният министър на ЕС Федерика Могерини
Обновена: 15 сеп 2015 22:09 | 15 сеп 2015 18:18,
82
ООН: Джихадистите са на самолети, не в потъващи лодки
Снимка: Reuters

Броят на джихадистите сред пристигащия в Европа бежански поток е незначителен, заяви комисарят на бежанците на ООН Антонио Гутериш по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел.

"Джихадистите идват със самолети. Защо да рискуват да се качват на лодки, които потъват или да оставят отпечатъците си в приемните центрове, по които да бъдат проследени", каза Гутериш. Той добави, че инфилтрираните джихадисти ще станат още по-малко, след като ЕС спре да пуска мигранти, чиято сигурност не е проверена и отпечатъци - снети. Европейските агенции за бежанците, границите и полицейското сътрудничество проверяват пристигащите на 4 италиански плажа, а в близките дни ще започнат да правят това и за слизащите от
фериботите в Пирея.

Още по темата
Говорейки пред евродепутатите от 4 парламентарни комисии, представителят на ООН заяви, че приемането на бежанците не само е израз на солидарност, но е и от личен интерес на страните членки: "Ако се затвори, ЕС няма да може да се справи с икономическите и проблемите на сигурността пред които е изправен, и ще загуби международното си влияние в света", добави той.

Депутатите бяха поканили колеги от съседните на Сирия държави и от Северна Африка. Повечето от тях обвиниха ЕС, че стои в основата на бежанската вълна, тъй като е започнал или не е спрял войните, които ги прогонват от домовете им. Чуха се обвинения, че ЕС е направила грешка в Либия, а сега не се опитва да я поправи. От турски депутат дойде критиката срещу вдигането на стени и огради, които той определи като проява на "липсата на чувствителност към жертвите на най-голямата хуманитарна трагедия в наши дни".

Върховният представител за външната политика Федерика Могерини, която присъства на дискусията, призна, че Европа не е нито обединена, нито единодушна. Разочарование и обвинения към европейските членки, които не успяха да се разберат за мерки за ограничаване на кризата на заседанието на вътрешните министри вчера, валяха от представители на всички парламентарни групи в Европейския парламент. Германска депутатка дори призова министрите да бъдат затворени, докато не вземат нужните решения, по подобие на процедурата за избор на папа. Някои предложиха да се направи хуманитарен коридор от лагерите до крайните дестинации на бежанците, за да се предпазят те от рискованото пътуване с трафикантите, но други предупредиха, че ако това стане Източна Европа ще бъде залята от мигранти по същия начин, по който в момента е Западна.

От българските парламентаристи в дискусията се включи само Андрей Ковачев от ЕНП. Той също призова за повече решителност и заяви, че ЕС не успява да се справи с първопричината за кризата, а вместо това лекува симптомите.

"Някой трябва да свърши мръсната работа", настоя Ковачев, призовавайки за по-решителни действия от ЕС. В отговор на депутатско питане Могерини заяви, че Русия е част от решението на уравнението Сирия, по същия начин, по който е била за постигането на споразумението с Иран. Тя не обвърза включването на Москва с решаването на други спорни въпроси, като конфликта в Украйна.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че отваря първия приемен бежански център в Африка. Той ще бъде открит в Нигер и ще разяснява на потенциалните имигранти опасностите по пътя им към Европа и особено прекосяването на Средиземно море. В центъра няма да се приемат молби за убежище. Тойа ще работи като "контрапропаганда на трафикантите", поясни говорител на Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
До анонимен.АКО НЕ СПОМЕНАВАТЕ РУСИЯ КАТО ЧЕЛИ ЩЕ *** ОТ ЯД.ПОШЛИ ВСЕ ВЫ ЕВРОПЕДАРАСИ НА
45
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
защо никой не говори за причините и гл виновници за това преселение на народитевсичко си има имена петролът е гл причина кой да стои на кранчето в мом там сакраварите и ид и затова не искат русия да им свети кой жъне маковите полета в афганистанникой не говори по този въпрос квотите та квотите това е замазване на проблема
44
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
защо Европа приема мигрантите без да им поставя никакви условия ??? Например махайте забрадките , отивайте еди къде си без да мрънкате ?? Основна част от тях са мъже в боеготовна възраст .. ако искате да сте на запад , жените и децата остават а вие след воеено обучение на фронта !! мигрантите / индиректно чрез Турция и другите арабски страни да диктуват играта / ?? И нещо което прави впечатление , защо мигрантският поток не се насочва и никой не ходи в Щвейцария ??
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде де, г-да в ООН. Вие сигурно се шегувате с нас?! Като започнат арабските панаири и има буум в Европа как ще си платите?!
42
1
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 8 години
А ти кво мислиш, че джихад и терористични актове се правят без пари ли?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се возят на самолети, значи имат пари, а те откъде са? Кой им ги дава?
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая да не беше на море до сега бе?
39
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
Джихадистите са на самолети......миналия месец в самолетна катастрофа в Англия загинаха роднини на Осама Бин Ладен-доверено лице на Кралицата,Джордж Буш и Збигнев Бжежински.
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е ВОЙНАТА! А зад нея стоят ИКОНОМИЧЕСКИТЕ интереси на една шепа супербогати европейци, американци и израелци! Когато тези кръвосмоци се насмучат, може и да заживеем нормално...Но по-вероятно е Земята да се взриви, отколкото те да се заситят. Преселниците, нашествениците, бежанците са само резултат....Трябва да се лекуват причините...Лекуването на симптомите удължава агонията.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН е паразитираща организация. С нищо не помага на нито една държава. Доказателствата са навсякъде.
36
1
 
8
 
! Отговори
И преди 8 години
В ООН СА 193 ДЪРЖАВИ..ЗАЩО ПЛЮВАТ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ? ДОСЕЩАМ СЕ НО .....................
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин, не се разправяй да преговаряш с ислямистите и техните спонсори. Удари им един по Тополь на тези ***!!
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шефовете идват и мнозина вече са дошли със самолет и по други пътища, това разправяше един анализатор. Масовката която навлизат като бежанци е потенциалната бъдеща армия на която искат да запалят фитила; а той се пали доста лесно и сега, ако се съди по някои кадри които вече виждаме.
33
4
 
7
 
! Отговори
88 преди 8 години
До единствения начин"Единственият начин Европа да избегне бежанците е, Сащ да бомбардират Европа! Подобно на Сирия, на Афганистан, на Виетнам, на Ирак... Тогава бежанците мигом ще напуснат Европа и повече никога няма да се върнат!"-----------------Брато, да не си прототип на героите на Умно село на Д. Донев! препоръчвам ти да го гледаш!
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елтън Джон и Путин ще дискутират дали на червения площад да има военен парад, гейпарад или и двете заедно !
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ****Te si imat avtonomiya ot 40 god mnogo si nazat s informaciyata ,te iskaha samostoyatelna darjava kakto drugite republiki
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Baba VANGA predrekla prez 2048 god Evropa islqmizirana ,proverete v predskazaniyata mu
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oshte predi 4 godini diktatora narodoubiec ASAD trqbvashe da bude obezglaven,togava edin bejanec nqmashe da idva v Evropa no Putin zaradi voennata si baza v Latakiya se protivopostavi a sega i voenni iska da prati imperiya na zloto rusiya
28
1
 
21
 
! Отговори
45 преди 8 години
Преди да създатат проблемите те имат решенята им.Или искат да дестабилизират Европа или търсят повод за 3 тата.
27
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 39: Сатрапа Асад не може да плаши Европа с повече бежанци. Последния останал бежанец е самия той !