Каталуния готви нова крачка към независимостта

Раздяла с Испания без лоши чувства, но оставане в ЕС, иска Артур Мас
25 сеп 2015 20:40, Красимир Ангелов
13
Каталуния готви нова крачка към независимостта
Повечето жители на Каталуния подкрепят идеята за независимост. Снимка: Reuters

Ако сепаратистите получат мнозинство на регионалните избори в Каталуния, няма да има нужда от референдум за отделяне от Испания, заяви техният лидер Артур Мас в разговор с АФП.

Мас, който е ръководител на правителството на богатата област в Североизточна Испания, от 2012 г. иска разрешение да организира референдум за независимост по подобие на Шотландия, която миналата година реши да остане в рамките на Великобритания.

Консервативното правителство на Мариано Рахой отказва категорично допитването, като се позовава на Конституцията, която предвижда, че такъв въпрос трябва да се гласува от цяла Испания. Затова Мас иска да превърне изборите за регионален парламент в неделя в референдум за независимост.

Последните социологически проучвания показват, че сепаратистите ще спечелят повечето от 135-те места в парламента и ще се доближат до пълно мнозинство на гласовете.

"Очевидно е, че ако на 27 септември получим мнозинството от гласовете и депутатските места, референдумът вече ще е произведен", заяви Мас броени дни преди изборите. Но ако не получи мнозинство от гласовете, Мас не изключи варианта да направи ново допитване сред каталунците, ако новото испанско правителство, създадено след изборите през декември, даде такава възможност.

Каталуния готви нова крачка към независимостта
Артур Мас. Снимка: Reuters

Мас подчерта, че Каталуния, в която живее 16 на сто от населението на Испания и която произвежда 19 на сто от БВП на страната, в никакъв случай няма да обяви независимост още в деня след изборите. Изборите ще са началото на процес, който според него трябва да приключи "след 18 месеца или две години" с приемането на конституция на новата държава, която също ще бъде подложена на референдум. В този момент избирателите отново ще могат да отхвърлят независимостта заедно с конституцията, заяви той.

Междувременно Мас иска да договори с Испания една раздяла без лоши чувства, а с Европейския съюз - запазване на членството на Каталуния в организацията. "Каталунската държава трябва да бъде призната като член на ЕС, но тези преговори трябва да се водят преди независимостта", настоя той.

Ако постигне споразумение с Мадрид и с Брюксел, Каталуния ще поеме своята част от испанския дълг. Но "ако няма споразумение, няма да имаме никакви задължения по испанския дълг", който наближава 100 на сто от БВП на страната, каза Мас, повтаряйки предупреждението, отправено през последните дни.

"Ако не сключи споразумение с Каталуния, как Испания ще може да изплати дълга си, който ще достигне 120 на сто от БВП, след като загуби най-производителната част от икономиката си?" А в този случай, "как Европа ще се погрижи Испания да остане жизнеспособна от икономическа гледна точка?", попита той.

Каталунският правителствен ръководител увери, че не отправя заплахи, но трябва "да се защити срещу кампанията за сплашване" на тези, които предсказват тежки икономически и финансови трудности за Каталуния в случай на отделяне от Испания, "за да повлияят на гласуването". През последните дни испанското правителство, деловите среди и испанските банки все по-често отправят предупреждения в тази насока.

"Убеден съм, че повечето каталунци ще запазят двойното си гражданство - испанско и каталунско", уверява той. А самият Мас? "Защо не?", отговаря той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 8 години
И как са мачкани каталунците ....***********Олмпийски игри подкрепени от Испания, формула 1 , подкрепена от Испания, Промишленост- подкрепена от Мадрид, култура подкрепена от цяла Испания,спорт -подкрепен от 36 млн. испанци.... Да пиша ли още....*****Да се делят.....Излизат от ЕС, НАТО,ЮНЕСКО, ООН, МВФ, ЦЕБ, МЕБ< ТЕБ.....и десетки др. организации... Зпочват от нула ...и дано след....200години се оправят.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kъм 1 - какво общо Каталуния с ГЕРБ и избирателите им бе? Както и да е, успех на Каталуния. Общувал съм с хора от там, напълно мачкани са от испанското правителство и заслужават да се отделят.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са прости тези каталунци.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАСС отделиха Шотландия, сега е време на Каталуния. Все не се разпада тоз пусти ЕС, тц тц тц
4
9
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Като се отделят каталунците,да поканят Стоичкофф за генерал-губернатор.Той както е и доктор хонорис кауза на престижен университет,много ще му...лепи новата длъжност.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще цъфнат и ще вържат, като се отделят. Всичко е на принципа "разделяй и владей".Глупости на търкалета.Вече няма новини за бежанците. Сега предвижването ще продължи без никаъв шум.
2
14
 
17
 
! Отговори
от Валенсия преди 8 години
Ало, анонимният....и как си я предствяш отделена Каталуния.**** Ще изпуснат питомното, за да гонят дивото вън от ЕС. Ще се затрият сами, като Андора, Македония, ....А помисли малко....
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tiq ot partiikata na Ataka, ajdaba nqmali da iskat nezavisimost ot Balgarskiq parlament, za da mogat spokoino da spinkat s Turchilata navolq?