Брюксел: Бежанската вълна е част от хибридната война!

Туск за първи път заяви, че Меркел е сбъркала, като е поканила всички
6 окт 2015 22:01,
180
Брюксел: Бежанската вълна е част от хибридната война!
Доналд Туск. Снимка: Reuters

За първи път от началото на миграционната криза Брюксел призна, че тя е инструмент от хибридната война. В реч пред Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа е оставена сама да се справя с нея, "заобиколена от съседи, които имат още по-сложни проблеми или от други, които със задоволство наблюдават нашите трудности".

Той предупреди, че Европа е обект на все по-засилваща се критика и ако не се справи с проблемите, ще позволи на онези, които са предизвикали кризата, да ѝ казват какво да прави.

"Заобиколени сме от сили, за които вълната от бежанци е просто мръсен бизнес или жетон за политически пазарлъци. Ние бавно ставаме свидетели на раждането на нова форма на политически натиск, която някои наричат хибридна война, в която миграционните вълни са само инструмент, един инструмент срещу съседите", заяви председателят на Съвета.

В рядко откровен тон Туск укори както унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-яркият изразител на антиемигрантските настроения, така и германския канцлер Ангела Меркел за нейното: "Добре дошли".

"Днес отговорността изисква от нас да страним от крайностите. И под тях аз разбирам както антиимиграционната реторика, така и онази, която кани всеки, желаещ да дойде, независимо, че не може да го подслони. Трябва вече да разберем, че милиони потенциални бежанци и имигранти мечтаят за Европа – не само от Сирия, но и от Африка, Афганистан, Пакистан, Ирак и др. За тях лесният достъп до Европа, липсата на външни граници, наред с  "Wilkommen politik" ( от немски политика на добре дошли), се превърна в магнит", каза Туск.

Председателят на Европейския съвет, където заседават европейските лидери, отново призова за спазване на общите решения, за спиране на караниците между страните членки. Той се обърна специално към унгарците и словаците, които най-силно ритат срещу квотите, както и към гърците и италианците, които най-вече страдат от наплива, и апелира да жертват част от националните си интереси в името на оцеляването на Европа: "Спазването на правилата винаги означава, че ще загубим част от интереса си. Казвам го на унгарците, италианците, словаците и гърците".

Туск, който разговаря два пъти вчера с турския президент Реджеп Ердоган, съобщи, че той го е предупредил, че ако сирийският президент Асад запази властта си, още 3 млн. души ще тръгнат към Европа от района на северния град Алепо. Вчера Туск каза, че съюзът между Русия и Асад не е решение за сирийската криза.

Затова според европейския лидер най-важната задача пред ЕС в момента е да възстанови контрола по външните си граници. Туск се обърна и по име към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които ще говорят утре пред Европейския парламент и ги призова, да покажат не само "красиви хуманитарни ценности", но и отговорност, за да предотвратят издигането на граници вътре в общността. Европа без външни граници ще означава край на Шенген и ще събуди политически страхове, които рано или късно ще доведат до политическа катастрофа, предупреди Туск пред смълчалите се евродепутати.

Според него, ако Европа не покаже силно лидерство, ефективност и решимост, хората ще потърсят друг вид водачи, които ще им обещаят ред и сигурност за техните собствени общества.

"Опашката от политически мачовци е доста дълга, но все още имаме време да ги спрем. И това зависи само от нас", завърши Доналд Туск.

Речта му беше изслушана в пълно мълчание от евродепутатите, които в края плахо я аплодираха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туск президент!
69
1
 
8
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Евреите докарват диваците в плана си по унищожаването на бялата раса. Никой не поставя въпроса - как тази *** от Азия и Африка (от Сирия са само 5%) са облечени с чисти дрехи каквито в страните им имат само богатите. Как майки с деца на ръцете са стъпили в Европа с нови сникерси?! Еврейските медии - други няма, обвиняват ту Садат, Ту Путин, ту ИД - която те създадоха и въоръжиха, а сега чрез Путин я подлагат на чистка. Вече истината е точно това което се премълчава.
68
11
 
2
 
! Отговори
така си е преди 8 години
Башар избива цивилни с цел да предизвика бежанска вълна, а Путин яко му помага.Целта е да се дестабилизира ЕС.Само нови санкции срещу могат да спрат империалистическата азиатска ***.
67
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Абсолютно прав!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че Доналд Туск някога е бил кой знае колко усмихнат, но сега и той много угрижен. Добре си беше в Полша, ама пусти амбиции!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седя и мисля, седя и мисля...Ако ни се размине само с големи разходи и страх, пак добре! Дали обаче?
64
2
 
8
 
! Отговори
Оплескахме я! преди 8 години
Пълна бъркотия! Един бомбардира Сирия, друг го упреква, трети подкрепя ту едни, ту други, Германия се събужда от човеколюбивия си сън и не се знае как ще се държи нататък, Туск има някакви просветления, но не казва кой е в дъното на трагедията на Европа. А ние? Дали ще можем да си спомним съвета на бай Тошо и да се снишим, докато бурята отмине? Прекалено сме малки, за да се пъчим! Пък и нищо не сме постигнали с послушание и лоялност. Шенген си остава за нас все още една мечта.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При това т.нар. "бежанци" трябва да бъдат настанявани именно в страните, в които искат, без по никакъв начин да бъде ограничавана свободата им на придвижване. В тази връзка Сорос препоръчва, ако ЕС не разполага с достатъчно средства за целта, да пусне дългосрочни облигации, т.е. да увеличи държавния дълг.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на септември Джордж Сорос лансира идеята, в която предлага на Европейския съюз, вместо да се опитва да ограничи сегашната "бежанска вълна" на континента, да започне да приема още повече имигранти.Според него, ЕС следва да приема най-малко по един милион мигранти от Близкия Изток и Африка годишно като гарантира на всички тях достатъчно добри условия на живот. Европа трябва да приеме колкото се може повече хора отвън, гарантирайки им жилище, медицински грижи и образование, като за целта изразходва в рамките на две години не по-малко от 15 хиляди евро за всеки отделен имигрант.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ъ-ъ,ще е хибриден фалшив флаг на оня фалшив флаг щот след него много фалшификати се пускат,че и контрите се включиха със свои контингенти от ред континенти от името на първия и втория играч и постоянно има един труден за убиване,а точките убират някакви сили като от магнит по въздуха щот при бомбенето макар да има и стъкло на камерата както магнит привлича стружките с един или другия полюс и ги распределя в съответващи форми по поражения изглежда някак си сапьорска работа с шнур и отцепен район.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 80А не .Не е точно така.От Америка за България плащат повече.Ама какво да ти го обяснявам кото ти си го зноеш ,както и Шопа, Одисей1 ,Странжата ,Аз, истината и т.н..
59
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
chetete prorochestvata ne na Vanga,a na prep.Paisii Svetogorec.shte razberete,che tazi voina e t.n. "Armagedon".voina m/u dobroto-pravoslavieto,i zloto-isliama. sledva Turcia da napadne Garcia,i togava Rusia shte obiavi voina na Turcia,i shte ia pobedi,dori se kazva,che turcia shte se razpadne na tri chasti.mnogo narod v Evropa shte zagine,no pravoslavieto niama da izchezne.kraiat na zloto e blizo.dano sme jivi da go vidim
58
1
 
0
 
! Отговори
odessa преди 8 години
toi l lidera e iasen. braivik na svoboda.
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей,Брюксел,ей Туск,това е организирано ислямско нашествие.Колко време ще ви трябва за да го осъзнаете?
56
6
 
17
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
То си беше ясно, че тази мигрантска вълна не е нормална, а предизвикана от някого, който има зъб на Европа, и когото Европа се мъчи да притиска заради Украйна...но Европа едва сега разбира, че този някой е специалист в хибридните войни...крайно изобретателен, гъвкав, проактивен, така че когато противниците му разберат кой стои зад всичко това и какво цели и се мъчат да намерят изход от неговата първа стъпка, той е вече далеч и действува по десетата фаза на плана си...
55
1
 
28
 
! Отговори
Хрррр Хрррр преди 8 години
Спете, спете, похърквайте си сладко! Като се събудите вече ще е късно, а има вероятност и да не се събудите! Европейски будали!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лошото е че предсказва 2016г европа ще бъде пуста , използване на химическо оръжие и прочие ,надявам се поне това да не познае но другото е вече факт,позна също че черен президент ще управлява америка но предсказва че тои ще е последния , или ще бъде унищежена или ще се разпадне на части
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледаите предсказанията на Ванга , третата световна ще започне от Сирия , Сирия ще падне в краката на победителя но победителя ще бъде друг , това са предсказания направени преди 20год , посланието на Ванга към българите е да останем на страната на православна Русия а след тая воина тя ще бъде по велика от всякога , след това ще настъпи 1 000 год мир
52
0
 
20
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Във футбола това се нарича автогол, може и хибриден автогол.
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахам, прав е - хибридната война на американците срещу Европа вече е съвсем открита!