Андрей Ковачев: Българските пациенти срещат трудности при получаване на медицинска грижа!

Проблемите в сектора обаче не се решават за един мандат
Обновена: 9 окт 2015 11:01 | 9 окт 2015 11:00,
4
Андрей Ковачев: Българските пациенти срещат трудности при получаване на медицинска грижа!
Източник: Личен архив

Андрей Ковачев е депутат в Европейския парламент за втори пореден мандат и член на председателството на Европейския парламент. Има диплома по биология от университета в Саарланд, Германия, където е защитил и докторат. Зам.-председател е на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията. Владее 6 езика.

Г-н Ковачев, измина една година от втория мандат от управлението на ПП ГЕРБ. Точно преди парламентарните избори заявихте пред Puls.bg основния „стълб“ на управленската програма по отношение на здравеопазването – да се повиши ефективността на здравната система и течът на средства извън нея да бъде спрян. Случи ли се това?
 
Подобряването на ефективността на здравната система е стратегическа задача, която не може да бъде решена за една година или дори в рамките на един мандат. Тя е предизвикателство, което изисква продължителни усилия на различни нива, които да гарантират, че наличният публичен ресурс се използва за посрещането на здравните нужди на населението. Подобни ключови реформи не могат да се реализират без да има политическа стабилност в страната и достатъчно доверие на гражданите в институциите.
 
През последната година беше демонстрирана политическа воля и смелост за реализирането на дълбоки промени за реформирането и модернизирането на сектора и е важно тези усилия да продължат да следват предварително начертаните дългосрочни цели. Този напредък се отчита и от Европейската комисия, която потвърди, че плановете на правителството съвпадат с отправените към страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър.
 
Какво конкретно постигна партията, която представлявате, за по-доброто здраве на българите?
 
Осъществяването на неотложните реформи в здравеопазването не може да става единствено с политическата воля на една партия, а трябва да се гради върху широк обществен и експертен консенсус. Като водещ фактор в коалиционното управление ПП ГЕРБ има основни заслуги за всички стъпки, които бяха предприети до момента - за финансовото стабилизиране на системата, за оптимизирането на болничния сектор, за въвеждане на електронно здравеопазване, което е един от най-ефективните начини за намаляването на административните разходи и пресичането на възможностите за злоупотреби.
 
Положителният ефект от тези мерки върху здравния статус на населението няма да закъснее и ще се сложи край на порочните практики пациентите да доплащат от собствения си джоб, което е сериозна пречка пред достъпа или пък бюджетът да издъхва поради скъпата издръжка на неефективни лечебни заведения, които не предлагат качествена услуга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бг граждаНИТЕ СРЕЩАТ ОГРОМНИ ТРУДНОСТИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ В РОДИНАТА СИ
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ковачев,попитай *** Паунова.Тя ще ти каже какви права имаш и какво и кога трябва да правиш за да ти се уредят въпросите.