Швеция връща граничния контрол, Словения се огражда с тел

Фронтекс преброи 1,2 млн. мигранти, влезли в Европа за 10 месеца
12 ное 2015 12:37,
49
Швеция връща граничния контрол, Словения се огражда с тел
Снимка: Reuters

Швеция обяви, че ще върне граничните проверки от 13 ч българско време днес, за да се справи с мигрантите, устремени към нея. Така тя стана четвъртата шенгенска държава след Германия, Австрия и Словения, възползваща се от възможността за временна отмяна на свободното движение.

Правителството се е договорило с транспортните компании, които управляват фериботните линии от Германия, да не качват на корабите пътници без документи за самоличност.

Още по темата

Европейската комисия вече одобри паспортните проверки, въведени от Берлин и Виена и оценява мерките на словенското правителство. Шенгенските държави могат при изключителни обстоятелства да възстановяват граничния контрол за до два месеца.

Шведските власти вече поискаха ЕС да ги включи в квотната схема, чрез която във вътрешността на ЕС се преразпределят влизащите през Гърция и Италия кандидати за убежище. Еврочленките се договориха да облекчат двете гранични държави със 160 000 души, но за почти 2 месеца са презаселени само 147.

Според вътрешния министър Андерс Йегеман приливът на имигранти е толкова голям, че службите за убежище изнемогват, а полицията се опасява за обществения ред. Само през септември са пристигнали 80 000 души, а от началото на годината – почти 190 000.

Хората спят в палатки, в офисите и в убежищата, подготвени за природни бедствия.

Междувременно Словения е започнала да издига телени заграждения по границата с Хърватия в два района, през които преминават най-много имигранти. Смята се, че край Гърбина и Ригонце ще бъде издигната ограда с дължина от 1,5 км. Армията е изпратена в сряда да постави тел с надежда да намали притока на хора. От средата на октомври около 180 000 души са минали през Балканите, твърдят властите. Любляна поиска от ЕС да ѝ изпрати 400 граничари, за да подсили границите, но от тях са пристигнали само 182-ма.

Унгария беше първата европейска държава, която постави тел между две членки на ЕС – по браздата си с Хърватия. През лятото Будапеща загради изцяло 170-километровата си граница със Сърбия.

Европейската гранична агенция Фронтекс съобщи, че до края на октомври в ЕС са влезли 1,2 млн. имигранти при 280 000 миналата година. При обявяването на политиката на отворените врати Германия съобщи, че очаква 800 000 души. През Гърция са влезли вече над 540 000 имигранти, половин милион от тях по-късно са засечени по Балканския маршрут. В последните седмици потокът се е усилил, като въпреки влошаването на времето само през октомври Егейско море са прекосили 150 000 души. Сирийците продължават да са мнозинството сред тях, но значително се е увеличил броят на афганистанците, съобщава Фронтекс. В същото време броят на прииждащите през Либия и Италия е спаднал наполовина – 140 000 от началото на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Швеция иска другите страни да и помогнели за пришълците по равно, т.е. и ние да участваме наравно с Швеция?! Може, обаче, когато БВП на един българин стане колкото на един швед, заплатата и пенсията на българите станат колкото на шведите, улиците - чисти и равни както в Швеция, социалните придобивки и здравеопазването в България - както Швеция, държавните ръководители, депутатите - честни и неграбливи както шведските и т.н. Така че, неа а стане ("се случи", както казват новите - англоГРИСТОВЦИ)
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не започне реална охрана на границите и не се построят истински огради, съвсем скоро европейците ще бъдат изядени живи от прииждащите диваци от Африка и Азия, само стойте и гледайте ако не вярвате!
32
0
 
7
 
! Отговори
неграмотника 34 преди 8 години
Русофилите не искат да се разпадне ЕС. Русия иска да работи с ЕС, Ес не иска заради американските си господари.САЩ искат ЕС да се разпадне. Евросъюза е заплаха за американците.А пък съюз на Европа с Русия означава смърт за САЩ.Сега САЩ си печатат долари колкото им трябват, а ние им ги плащаме за да си купим нефт.Почнем ли да купуваме с евро, Америката умира.Те за това нападнаха Садам, защото той обяви, че ще продава нефта с евра
31
0
 
7
 
! Отговори
българин продаден преди 8 години
за жълти стотинки заедно с още 7 мил овце! тези решения откриват пътя към ликвидация на нашата държава България, като национален дом на българите. Всички имигранти ще останат тук, в очакване Меркел да ги храни, докато ги пуснат или се промъкнат на север, а тиквуня ще ни държи в наведена поза докато му плащат или не го изгоним с камъни заедно с продажниците му - милиционери, тъ.пи лелки и разни престъпници! Трябва всички да се вдигнем и ясно да заявим, че не искаме мюсулмани и араби в земите си!
30
0
 
2
 
! Отговори
Полша преди 8 години
EU macht frei
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте ревали ! Най големия късмет на България е мизерията. Арабезите не са тръгнали на дълъг път за мизерия. Искат Европа, удобства и парички
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние си имахме и оградата и Граничните войски и пиле не можеше да мине. Къде се скриха тези които ни разориха от прехода и демокрацията? Тия които разрушиха държавата ни, армията ни, икономиката ни от всички партии и партийни кланове . Има ли отговорност за тези които съсипаха и съсипват държавата ни.
27
0
 
15
 
! Отговори
УМНИЦИ преди 8 години
Швеция връща граничния контрол, Словения се огражда с тел, а България няма тел да си загради границите.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте че българите също са считани за бежанци в повечето бели държави!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Бойко Чамовия е подписал квота за 100 000 бежанци а Бавария се отделя от Германия...
24
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да ви се иска драги русофилчета и евроазиатци , ЕС няма да се разпадне ! Пишете си в форумчето и си взимайте рубличките, Жужин все още копае дупки и продава и някоя кинта ще хвърли.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз до сега не съм чул мюсюлманин да храни християнин да му даде хляб вода работа и т.н.. А представете си ако имаше война в Европа ако майки с деца бяха тръгнали към Близкият изток... Кво щеше да се случи с тях...
22
0
 
20
 
! Отговори
Защо се прилага преди 8 години
двоен стандарт? Значи когато преди 2-3 години имигрантите идваха на Балканите от Европа говореха за толерантност, и че трябва да ги приемаме. А сега, когато се насочват към вътрешността на Европа, тя реве. Защо така питам се? Нали Европа е толерантна и гостоприемна?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен,,balgarski beganzi"--? hiliadi balgari ima v zatvorite na ispania.
20
0
 
7
 
! Отговори
222 преди 8 години
е сега като всички си сложат огради кво - бъдещите Меркелчита требе да летят :-)
19
0
 
9
 
! Отговори
Бежанец преди 8 години
Няма полза от тази тел, бежанците я режат и влизат безпроблемно. Трябва да се прави по-стабилна ограда от метал или от тухли и бетон.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Бежанци с магистърска или даже докторска степен, придобита в световно-признати университети?Къде ни сравняваш с миризливите пастири, които не могат да се подпишат или с пакистанците и афганистанците, които не знаят две арабски думи на кръст, пък се представят за сирийци?Повече от половината малки фирми в Испания са собственот на българските "бежанци".
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезна информация: през гугъла: " агония евросоюза завтра"
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А НИЕ КАКВО ПРАВИМ.ЕВРОПА КАЗА , ЧЕ ПРАЩА ВОЙСКА НА ГРАНИЦАТА НА ЕС - В СЛОВЕНИЯ.ЗА ТЯХ НИЕ НЕ СМЕ В ЕВРОПА.НАШИТЕ УБАВЦИ НЕ СПОМЕНАВАТ ДА СЕ ПРАВЯТ ЗАГРАЖДЕНИЯ, НЕ СПОМЕНАВАТ ЗА ВОЙСКА ПО ГРАНИЦАТА, ИЗОБЩО ПРОДАЛИ СА НИ НА ИСЛЯМА.КОЙ МАМКА МУ ДА НИ ПАЗИ.НА ВРЕМЕТО ИНДИАНЦИТЕ СА ЗАКЪСНЯЛИ С МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИМИГРАНТСКАТА ВЪЛНА И КЪДЕ СА СЕГА? В РЕЗЕРВАТИ СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И НАС ТОВА НИ ЧАКА, АКО НИЕ САМИ НЕ ПРИНУДИМ УПРАВНИЦИТЕ ДА ВЗЕМАТ АДЕКВАТНИ МЕРКИ.
15
0
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ееееее мииии не е демократично с тези огради... Диктатура е това...