Туск: Бежанците в лагери за 18 месеца

Председателят на Европейския съвет се опълчи на Меркел
Обновена: 3 дек 2015 15:19 | 3 дек 2015 15:14,
21
Туск: Бежанците в лагери за 18 месеца
Снимка: архив Reuters

Бежанците, които идват в Европа трябва да бъдат задържани в затворени центрове до 18 месеца, за да бъдат проверени за връзки с терористи и идентифицирани. Това казва в интервю за 6 големи европейски издания председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според него центровете трябва да бъдат разположени в цяла Европа, а не само по границите или извън територията на Съюза. Създаването им ще позволи вземането на пръстови отпечатъци и европейското и международното право позволяват това да става в рамките на 18 месеца.

Туск смята, че тази задача не може да се дава само на граничните държави, атакувайки концепцията на "горещите точки" в Гърция и Италия, които трябваше да проверяват пристигащите имигранти и да ги разпределят. ЕС си обеща да открие 11 такива приемни центрове до края на ноември, но днес от тях работят само два.

За първи път Туск се опълчва публично на германския канцлер Ангела Меркел, заявявайки, че в ЕС няма мнозинство, исканите от Германия постоянни квоти за преразпределяне на бежанци, както и за новата идея за прехвърлянето им директно от Турция. През септември ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, а в момента обсъжда схема, която да направи трансферите постоянни.

В интервюто Туск, който е бивш премиер на Полша, описва политиката на отворени врати на германския канцлер Ангела Меркел като "опасна" и подлага на съмнение, твърденията, че гонените от войната бежанци са основно сирийци. Според него общественото доверие, че властите могат да се справят с имиграционната криза би се възстановило само, ако бъде засилен контролът по външните граници на ЕС.

"Някои европейски лидери твърдят, че миграционната вълна е толкова голяма, че не може да се спре. Аз съм убеден, че тя е толкова голяма, че не може да не бъде спряна. Но това изисква общо усилие. Не е въпрос на един лидер", казва председателят на Съвета, преобръщайки мнение, изразено по-рано от Меркел.

В неделя, преди срещата на върха ЕС-Турция, Меркел, подкрепена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предложи на лидерите на Белгия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Франция и Гърция бежанците да се транспортират в Европа, директно от Турция, където има над 2 млн. души. Така европейските държави ще могат да подбират хората, които идват в ЕС, намалявайки рисковете за сигурност, и ги предпазят от трафикантите и опасното пътуване по море. Еврокомисията ще предложи как да става това след 2 седмици. Заради липсата на ентусиазъм схемата ще е доброволна.

Няма мнозинство в Европа нито за това, нито за следващ етап на разселване на бежанци. И не само заради централните и източни части на Европа. Повече страни са скептични за постоянен или за задължителен механизъм и аз мога да разбера защо, казва Туск пред 6-те вестника.

"Дебатът днес не е между политици или интелектуалци и коментатори. За първи път от много, много години, той е обществен, защото страхът и несигурността са истински. Можете да ги усетите на улицата и то в европейските столици. Никой не е готов да приеме толкова много бежанци, дори и Германия", казва Доналд Туск, цитиран от в. "Гардиън".

Той смята, че ако се усили контролът по границите, както и проверките на вече дошлите, това ще разубеди желаещите да тръгнат към Европа, защото сега достъпът им "твърде лесен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Когато се приемат бежанци трябва да се питат съответните народи , а не такива като Меркел да налагат своите виждания на всички като най- правилни! Какво е това под "европейски ценности "се вършат противонародни действия! Първо трябва да мислиш за собствения си народ , защото в крайна сметка парите идват от него , те не падат от небето!
16
1
 
1
 
! Отговори
Бачо преди 8 години
Хареса ми този умник, тъкмо имат свободни концлагери от ВСВ подарък от Германците. За това ли са благодарни на руснаците , защото ги извадиха от тях и сега имат свободни жилищни площи?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контролът по границите на ЕС е задължителен, но правителствата са безсилни или ръцете им са вързани от парите на Саудитска арабия и другаря Сорос.А като започнете да ги връщате тези мними бежанци (а за всички европейци ясни - ислямистки завоеватели) тогава наистина потокът от войнствени орди ще отслабне.Какви бежанци са това, питата се народите? Това са здрави, яки , добре организирани и финансирани мъже - завоеватели.Само на политиците това не е ясно.Пълно умопомрачение.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEGANZITE-MUSULMANI TRIABVA DA SA V ZATVORA,A NE V LAGERI.
13
1
 
8
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
Чудя се Меркер има ли очи и уши или нещо сериозно й има...и германският народ защо е пасивен?Тя ако иска да става мюсюлманка,ок!Аз не искам и не искам моята дъщеря и българските жени да са никои и само машини за развъждане!Крайно време е Меркер да изчезне...
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е много просто. Създава се зона за сигурност в северна Сирия, контролирана и пазена от международната общност, строят се сглобяеми къщи с помоща на самите бежанци, финансирани пак от международната общност, инвестиция възлизаща колкото цената на 15 бр. F-22 Raptor за около 1 мил.бежанци, още толкова ще излезне годишната им издръжка, пак от международната общност, всички ги засилват обратно там барабар с фалшивите сирийци, и когато войната свърши, кой от където е !
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на мекелица няма ли кой да й каже че от арабин работник не става а арабката стои в къщи и ражда деца,после децата стават големи и правят същото само че вече са с германски паспорти,искат да живеят по техните правила,после искат и другите да живеят по техните правила
10
1
 
29
 
! Отговори
1 преди 8 години
Дали някой от умниците ще чуе първата умна мисъл или ще продължават дъ прииждат пълчища неизвестни и неконтролируеми "бежанци"? Интересно е и друго, какво става след 18 месеца леж, па яж из лагерите. Ще работят ли нещо или ще са на социални помощи на гърба на държавите вечно?
9
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на времето с риск да бъдат убити на границата от соца бягаха лекари художници инженери архитекти и др. ако успеехада преминат на запад ги задържаха в лагери по 1 година минимум.после им даваха направление за държава. това се правеше за европейци,християни,интелигенция. сега цялата *** *** от африка и азия са налазили и си вървят където искат без да признават граници и закони. това което върши германия е безумие
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС умря, само дето още не го е разбрал...
7
1
 
34
 
! Отговори
men преди 8 години
като оставим оставим настрана ценностите им, културата им, образованието им, толерантноста и желанието им за интеграция, истинската безработица в южна и източна европа е над 30 - 40 % а тези *** смятат да внасят иллитератна *** да виси на врата на безработните и гладни европейци. в германия вече вдигат здравните застраховки на частно осигурените и това е само началото. скоро ще има гражданска война. европейците се будят бавно. ние кога.
6
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В лагери и със ЗАДЪЛЖИТЕЛНО приемане на християнството!
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за "опълчване" срещу Меркел е това?! Не било врат, ами шия. Нямат място тук! Всяко друго решение, предложение, оспорване и т.н. не е уместно и се третира като предателство спрямо европейския трудов човек!
4
64
 
5
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Бъдете толерантни. Не като руските фашисти.
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tя самата идея да участваш, пасивно или не, в разбиването на държави, за да им отнемаш и малкото, което имат и да им обясняваш ти колко си по-умен и те как ще работят най-мизерната работа за теб, е плод на нагла алчност. Защо ли ви мразят, а? А вие ги каните и с обещания. Разбихте и Източна Европа. Колониалното блато по подобие на краварите няма да го бъде - не разбрахте ли?
2
1
 
49
 
! Отговори
факт преди 8 години
Още два милиона чакат в Турция. Не се шегувам.
1
31
 
15
 
! Отговори
Мускул преди 8 години
Тоя да го фане човек и боооооой със шутове у глъвътъ докато шава