В ЕС се хванаха за гушите за "Северен поток 2"

България пита защо "Северен поток" може, а Южен – не
Обновена: 18 дек 2015 17:39 | 18 дек 2015 17:35,
182
В ЕС се хванаха за гушите за "Северен поток 2"
Снимка: архив, Ройтерс

Европейските лидери се спречкаха здраво днес заради проекта за изграждане на нов газопровод от Русия до Германия – "Северен поток" 2. Група страни, водени от Италия, се обявиха против него, докато Германия и Австрия го браниха. Впоследствие дискусията беше наречена "тежка и емоционална", но до окончателно решение не се стигна.

Точката влезе в дневния ред на срещата на върха в Брюксел в последния момент, след като Италия заплаши да блокира удължаването на санкциите срещу Русия, ако той не се разгледа. На страната на Рим са още поне 7 държави от Централна и Източна Европа – Полша, Унгария, Румъния, Словакия и трите балтийски държави, които подписаха писмо с искане Европейската комисия да го забрани. Те настояват ЕС да не дава пари за тръбата, тъй като тя ще остави без ресурс Украйна, която зависи от доставките и транзита на руска газ и ще увеличи зависимостта на ЕС от енергийните доставки от Русия.

Според италианския премиер Матео Ренци даването на политическа и финансова подкрепа за проекта от ЕС ще е в противоречие със санкциите, наложени от Съюза на Москва заради окупирането на Крим и войната в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че въпросът за строителството на "Северен поток" 2 е по-сложен от проблема с миграцията и призова ЕС добре да обмисли последствията от изграждането преди да му даде зелена светлина.

Макар да не подписа писмото на 7-те, България също се е включила в дебата. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи, че Италия и България са поискали обяснения защо "Южен поток" е бил блокиран като противоречащ на европейските правила, а Северен – не, макар и двата да транспортират руска газ към ЕС.

"Според мен Северен поток не допринася за диверсификацията на доставките и за намаляване на енергийната ни зависимост от Русия“, заяви Туск днес.

Той добави, че ЕС трябва да се пази от политизация на проблема, но не бива да отстъпва от законодателството си и от целите си да бъде по-енергийно независим.

"Ние трябва да избягваме политизиране, но няма да даваме награди на доминиращи посредници, нито ще наказваме някого, само защото има много газ", поясни Туск. Той подчерта, че "всяка нова инфраструктура в ЕС трябва да отговаря на изискванията на Европейския енергиен съюз, който е базиран на принципите за намаляване на енергийната зависимост и на диверсификацията на доставките.

По данни на Европейската комисия "Северен поток" 2 ще направи "Газпром" доминиращ доставчик на германския пазар, който ще осигурява 60% от притока на газ към страната. 80% от руските доставки за Европа ще се концентрират върху един маршрут, което противоречи на изискването на ЕС за диверсификация на трасетата.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче коментира след срещата, че "Северен поток" е преди всичко бизнес предложение и че трябва да се изчака да приключат разговорите за издаването на разрешителните и лицензирането, за да започне изграждането му. "Ние искаме решение, при което Украйна няма да е изцяло изключена като транзитна държава", заяви германският канцлер, без да дава повече подробности.

Междувременно европейските лидери поръчаха на правните експерти на Европейската комисия да направят задълбочен правен анализ дали проектът отговаря на европейското право.

"Северен поток“ 2 ще има капацитет от 55 млрд. куб. метра газ и ще следва в 90% трасето на първата тръба от Русия до Германия. Газът ще се подава директно на германския пазар и от там ще се преразпределя към други европейски държави. Проектът предвижда "Газпром" да притежава 50% от акциите на дружеството, а останалите да са на компании от северна и западна Европа. Цената на газопровода е 9,9 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
То, верно, че мина известно време и може някои да са забравили, ама чак пък всички. Путин отиде в Анкара и там каза Няма да има Южен поток. Путин го каза, не ЕК, ЕС, ЕД или ЕР
82
2
 
0
 
! Отговори
ЕРВИН РОМЕЛЛ преди 8 години
БУГАРИШЕ, АКО ИСКАТЕ СИ ПРАВЕТЕ ПОТОЦИ, НО НЕ ЗАДЪЛЖАВАИТЕ СЪС ПАРИ Е.С. ДА ВИ ДАВА..ЕТО НАПРАВЕТЕ СИ ''СЛАВЯНСКИ ПОТОК'' - РОССИА, БУГАРИШЕ И СЕРВИА...ТРЪБАТА СТИГА ДО УНГАРИШЕ, И ТАМ СЕ ВКЛЮЧВА Е.С. !НО ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ.ЕТО НИКОИ НЕ ВИ СПИРА....ВИЕ ИСКАТЕ ОБАЧЕ ПАРИ..ИСКАТЕ САМО ПАРИ..ПАРИ ЩЕ ИМА ЗА ТРЪБА.ОТ УНГАРИЯ.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анализ преди 8 години
Това, което направи ЕК с България поповод газовите тръбопроводи е обикновен нео-фашизъм. Планът на Хитлер за Европа е същия- индустриализирана Германия и аграрна периферия. Че дори Хитлер няква индустийка ни даде, а тия - секстуризъм и алкохолен туризъм. Дори за земеделието квотите ни са най-малки и плащанията с пъти по-ниски от всяка друга страна-членка. Но такива ги разбисаха Кунева и Надежда Михайлова Нейнски.
80
1
 
19
 
! Отговори
Потвърди се преди 8 години
Трябваше Путин да ни го каже, за да разбере българския народ. Путин каза онзи ден Не разбирам беззъбото българско правителство защо пренебрегна националните интереси на България и отказа строителството на Южен поток. Ние искахме да помогнем на България, щяха да печелят по 400 милиона евро на година от транзита на газ през Южен поток.И ето, потвърди се това, което каза Путин. Бг политиците не мислят за печалби от газ за България а за гаъза си.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Използването на думата "Партньори" когато ства въпрос за отношенията в ЕС е мноооого точно.Къде обаче е проблемчето ? Ами елементарно-когато става въпрос за партньори обикновено се мисли и за секс.Та така ,единият партньор е...б..е ,а другият е нае.....б..... Сега тези които са отзад и клатят викат ехааааа,кеф ,а тези които като България са отпред викат ,ама боли ,не толкова силно и бързо ,сложети ни поне малко вазелин.Та това е ЕС -парньори бе
78
1
 
14
 
! Отговори
Без право преди 8 години
А на България защо забраниха Южен поток? Ние нямаме ли право да се развиваме? Въпрос първо кам Беззъбото правителство, второ към зъбатите северни европейци.
77
0
 
12
 
! Отговори
Южен поток преди 8 години
Не може. Защото нямаме зъби!!!!!
76
2
 
12
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Какво се казва на България от Брюксел за развиване на индустрията? Нищо. Казва се бъдете "туристическа дестинация" и развивайте земеделие. Германия туристическа дестинация ли е? Не - тя има развити индустрии и произвежда много неща за износ като известите по цял свят автомобили. Послушайте народа за това а и за още едно нещо от критична важност - не приемайте никакви емигранти, в дългосрочен план те ще сринат тази страна, независимо какво ви казват от Брюксел.
75
0
 
15
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Затова за да има Германия и Австрия силна индустрия и да са богати държави - Северен Поток и Северен Поток 2 са желани независимо, че уж идеологически Русия им е опонент. А за да няма България, източно и южно европейските страни силна индустрия която ще е конкурент на Германската то Южен Поток е забранен и държавите са заплашени под дулото на всякакви санкции и наказания да се откажат от него. Народа го каза и преди това, но нашите политици хипнотизирани от мантрите на неолиберализма не слушаха.
74
0
 
13
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Нашите политици (някои) се учат да отстояват българските интереси, но много бавно. Как така народа е по-умен и по-мъдър от политиците и управниците? Ами политиците са заслепени от погрешни доктрини за неолиберализъм, глобализъм и подобни за да не бранят националния интерес а тези доктрини. Но какво става на практика? Силните държави преди всичко останало бранят националния си интерес, интереса не на "гражданите" а на нацията която изгражда държавата.
73
2
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Разпада се ЕС...дааааааа..ха,ха,хааа....АМА ОТ.. УТРЕ!Ти гледай , некой да ти напълни дисагите....ЩОТО "СОПАТА"--- ИМА ДВА КРАЯ!Колко му е ..да отнесеш единия....
72
1
 
24
 
! Отговори
пърдеш на САЩ преди 8 години
ЕС е само един пърдеш на САЩ. Ония им кажат да пръднат, а ЕС се е насрал.
71
8
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...тия "с ДИСАГИТЕ" ...ОБРАХА БАНКАТА НА "ЮЖНИЯ ПОТОК"-----сега искат да го правят със сопи...ха,ха,хааааааааааа...."ЗОРЛЕМ ГЮЗЕНЛИК --ОЛМАС"...!---викат турците...Айде , пробайте да видиме как ше стане ,бе...АХМАК...!Тъкмо да ви пробаме "със сопите" ...колко ше издържите Па , вие с "дисагите"....!
70
0
 
28
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Учудващо разумни коментари!!!Липсват соросотутките !!!Нещо са ошашавени и нямат инструкции от КОЗЯК
69
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДНЕСКА ЕДИН НЕПОЗНАТ СЛУЧАЕН ЧОВЕК КАЗА НА УЛИЦАТА : "КАТО ГЛЕДАМ КАК ВЪРВИ ЩЕ ХВАЩАМЕ СОПИТЕ И ЖИВ ДЕПУТАТ НЯМА ДА ОСТАНЕ" ;НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА НИКАВ ЕС И ОТ НЕГО ПОЛЗА ЗА НАС НЯМА, ТАКА ЧЕ ДЕПУТАТЧЕТАТА, ПРЕМИЕРЧЕТО, ПРЕЗИДЕНТЧЕТО БЕГОМ МАРШ ВСИЧКИТЕ ПРИ ПУТИН, И ПОЧВАЙТЕ ЮЖЕН ПОТОК ЩОТО ИНАЧЕ ..... ; И ДРУГИ "ДОБРИ" НОВИНИ: ПОВИШАВАТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ПРИЕХА ДАНЪК УИКЕНД
68
2
 
14
 
! Отговори
за..132... преди 8 години
Да ,бе пич....ама от Турция, ха,хаааааааааааа......КОМШИЯТА, ЛИЧНО ИДВА ЗА ДА ВИ ГО ОБЯСНИ!ГОООООООЛЕМ... ИХТИБАР ВИ СТОРИ БЕ.....ЩО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ...??!!!!!!!!!!
67
0
 
49
 
! Отговори
до131 преди 8 години
Всички управлявали след 1989 година в България, са ционистки марионетки и продажници или просто една политическа и олигархична мафия. БСП също влизат в този кюп.
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех....а можеше да се топля на евтина газ...кефСега пак трябва да разчитам на климатикДървата не са опция цената им е колкото отопление с климатик обаче мръсотия и хамалогия
65
3
 
16
 
! Отговори
за 126.. преди 8 години
"...КЪСНО Е ЛИБЕ , ...ЗА КИТКА!!!"ХА,ХА,ХААААААААААА.....Мара се омъжи"!ЗА "РЕФЕРЕНДУМА".......ПИТАЙТЕ ПОЗИТАНО-20 ... !!!НАЛИ --ТЕ НИ БИЛИ ВКАРАЛИ В ЕС??!...ха,ха,хаааааааааааааа...айде съдете ги !ПАК ТЕ ----ИЗПЪРЖИХА РУСИЯ /с Ю.Поток/... И ...ПАРИТЕ за него в КТБ!ТЕ САМИТЕ НЕ ИСКАТ РУСИЯ ---В БЪЛГАРИЯ!!СТРАХ ГИ Е ЗА ----БИЗНЕСА ИМ ....И ПАРИТЕ ИМ...ХА,ХА,ХААААААААА
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CLENSTVOTO NA BALGARIA V EVROSAUZA E SRAM ZA BALGARSKIAT NAROD.