Бежанската криза може да разтърси Германия през 2016 г.

Меркел може да се окаже големият губещ от новия политически пейзаж
4 яну 2016 21:02, Елка Василева
79
Бежанската криза може да разтърси Германия през 2016 г.
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

През последното десетилетие германската политика беше относително скучна. На национално ниво доминираше Ангела Меркел, а между големите партии имаше съгласие по всички значими въпроси - от спасителните програми за еврозоната през бежанците до прекратяването на използването на атомната енергия.

Това обаче може да се промени през 2016 г., когато в пет от 16-те провинции на Германия ще бъдат произведени избори, само година преди следващия вот на федерално равнище, пише Ноа Баркин от Ройтерс.

Канцлерът Меркел изглежда по-уязвима откогато и да било поради позицията си да се държат отворени вратите за стотиците хиляди бежанци от военни конфликти в Близкия изток, а възходът на антиимигрантски настроената партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) внесе нов елемент на изненада на политическия пейзаж.

И ако към това се прибави и безпрецедентната фрагментация сред електората, се получава така, че в повечето от провинциалните парламенти има голям шанс да влязат шест партии. Последицата от това ще е, че традиционно спокойният и консенсусен политически пейзаж в Германия ще стане малко по-непредсказуем, а евентуално и по-разединен, отколкото беше в продължение на дълго време.

Голямата неизвестна се крие в заплахата от атентат на ислямистки екстремисти на германска земя - риск, който влезе във фокуса на вниманието през новогодишната вечер, когато германските власти получиха сигнал, че иракски и сирийски граждани планират самоубийствени атентати на железопътни гари в Мюнхен.

В частни разговори в Берлин признават, че за Меркел може да се окаже фатално, ако бъде извършено такова нападение от хора, които са влезли в Европа заедно с миграционния поток, какъвто бе случаят с двама от мъжете, замесени в парижките атентати от 13 ноември.

Дори и Германия да си спести подобен ужас, бежанската криза ще продължи да доминира политическия дебат тази година, като поляризира избирателите и окуражава противниците на Меркел отдясно и отляво.

Досега най-съкрушителни бяха нападките от страна на консервативната сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз.

"Ако притокът не бежанци не бъде ограничен, това може да предизвика политически трус сред избирателите", каза високопоставен правителствен представител, пожелал анонимност поради деликатността на темата.

"Ако Меркел не направи това, АзГ е възможно да започне да се приближава към равнища от 20 процента в социологическите проучвания", прогнозира той.

АГ във възход

Сега изследванията сочат подкрепа за АзГ между 8 и 10 процента, което е приблизително двойно повече в сравнение с резултата от 4,7 процента на предишните федерални избори, когато партията за малко не успя да прескочи 5-процентовата бариера за влизане в Бундестага.

В това отношение тя изглежда относително безобидна в сравнение с други европейски партии със сходни идеи като Националния фронт във Франция, Австрийската партия на свободата или Датската народна партия, чиято подкрепа е повече от два пъти по-голяма.

Възходът на АзГ обаче придобива по-голяма значимост, когато се вземе предвид обстоятелството, че той стана факт на фона на вътрешни междуособици и финансови проблеми в партията, които заплашиха самото й съществуване.

През последната половин година АзГ преодоля последствията от напускането на нейния основател, полемиката, породена от нетактичното изказване за репродуктивните навици на африканците на един от водещите й политици, както и предложена поправка в закона за държавното финансиране на политическите партии, заради която политическата формация бе заплашена от банкрут.

В отговор на новите законови разпоредби АзГ прикани привържениците си да направят дарения и само за три седмици набра по този начин близо 2 милиона евро - свидетелство за нейната популярност.

На предстоящите през март избори в три провинции тази новооткритата сила на АзГ ще получи широко поле за изява.

Очаква се тя да спечели 7 процента в западните провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и близо двойно повече в Саксония-Анхалт на изток.

"На всички тези избори представянето на АзГ ще бъде определящ фактор за евентуалното съотношение на силите (след изборите)", написа Торстен Крауел в редакционна статия за германския всекидневник "Велт" миналата седмица.

По-фрагментирана

В десноцентристкото пространство в Германия вече има три големи партии, включително консервативният блок на Меркел. Това се дължи на възхода на АзГ и очертаващото се завръщане на Свободната демократическа партия (СвДП) - благосклонна към бизнеса, либерална формация, която десетилетия наред играеше ролята на балансьор в германската политика преди последния федерален вот.

И при положение че вляво също има три водещи партии - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и твърдолинейните "Леви" - германската политика изглежда по-фрагментирана откогато и да било след повторното обединение през 1990 г.

Меркел обаче може да се окаже големият губещ от новия политически пейзаж в Германия, ако не спре бежанския наплив следващите месеци.

Ако тя все пак успее да направи това, най-тежко пострадалият от такъв развой на събитията е възможно да се окаже коалиционният й партньор в Берлин ГСДП.

Възходът на АзГ и евентуално завръщане на СвДП ще създадат затруднения за социалдемократите да образуват леви мнозинства на провинциално и федерално равнище, което ги обрича на статут на второразредни формация в обозримото бъдеще.

А с наближаването на следващите федерални избори през 2017 г. тази слабост може да превърне ГСДП в по-конфронтационно настроен и непредсказуем партньор за Меркел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Локални войни е имало почти винаги , но "бежанци " нямаше, а сега ще затрият Европа ! Кой иска това?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Германия, какви 5 лева? Тя цяла Европа ще стане едно колониално блато. Заради алчността на група мало'умници ще трябва да съжителстваме със световната из'мет. Франция ви беше за урок. Още не сте видели интелектуалната мощ на тези пришълци.
45
0
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да припомня на автора на тази статия едно изявление на Др, СталинНе е важно кой ходи на избори и за кого гласува, важното е кой брои гласовете.Г-жа Меркел поляризира германското общество до такава степен, че според мен са възможни въоръжени конфликти. Ако тогава Г-жа Канцлеристката падне от власт, може да се окаже бързо зад решетките....На мен лично би ми направило кеф да я видя на топло де...
44
0
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Дааа....Човек може да изкара мусюлманите от дивотията но не може да изкара дивотията от мусюлманите.
43
0
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
Ти си Луд.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиночете,какви християнски територии бълнуваш,истинските християни са изчезнали след разпадането на Рим,както и истинските патриоти след Освобождението.Сега това са територии населявани от фарисеи.Тук се кланяме на мамона.
41
4
 
0
 
! Отговори
До56 преди 8 години
Какви са тези факти,това са само някакви твои твърдения,фактите са други-въпреки няколкото милиона пришълци пристгнали преди половин век или благодарение на тях(това също е твърдение),икономиките на Германия,Франция и Великобритания(а сега фактите) се превръщат във водещи не само в Европа ,ами и в света.Казах ти,бизнесът хич и не му пука каква религия изповядва плебса.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel nikoi njama da ja napadne, taka grozniza, te gledat normalni geni i te sa gertvite na politikata na prodagnata babi4ka
39
0
 
23
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
Как могат да се асимилират хора с различна ценностна система?Как стотици години (а може би хиляди) години не сме асимилирали ИНДОБЪЛГАРИТЕ ?И в нас и в Германия и навсякъде другите култури не търсят възможната работа, а само социалните придобивки.Освен това тук прозира ислямистки заговор за ислямизиране на християнски територии.Българи отворете си очите и ушите, мислете и действайте, защото и нас не ни чака нищо хубаво
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали Меркел ще падне от власт и дали ще влезе в затвора за геноцид,това вече няма значение.Масовите изнасилвания,побоища и грабежи извършени от африканци върху празнуващи жени в новогодишната нощ в Кьолн показват само,че това не са хора.И може би защото случая е ужасяващ за първи път германска медия пише това,което се случва от месеци в Германия,Швеция,Белгия и Холандия.Редовни изнасилвания и грабежи от страна на пришълците наричани untermenshe
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v balgaria tece asimilazia na balgarite,koito se starayat da se integrirat s romite i turzite.
36
2
 
31
 
! Отговори
До 53: преди 8 години
Май ти си човека, който не е учил. Малко факти за миналото и НАСТОЯЩЕТО.-Германия не може да асимилира 1,5 милиона турци дошли в периода от 1960-1970-Франция не може да асимилира 700,000 алжирци дошли около 1954 (Алжирската война)Ако можеш да смяташ това са трето-четвърто поколение, което не приема културата на държавата, където живее. И ВСИЧКИТЕ ТЕ СА ДОШЛИ КАТО МИРНИ ГРАЖДАНИ.А ти сега ми разправяш вицове за военнопрестъпници КЛАЛИ МИРНИ ХОРА.Чети, момче и си прави записки!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На гуфи му хареса на гарата в Кьолн, не иска да си тръгва за да не пропусне и следващите празници с 1000 бежанци.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гуфи,ти да не пострада в новогодишната нощ?Каква работа имаш по тъмно около гарата в Кьолн?
33
28
 
4
 
! Отговори
До преди 8 години
Виж ся щи го обясня простичко кат за тебе.От 100 бежанеца поне половината ще почнат работа.Те ще изкарат и за помощите за другите мързеливци.Ще има повече работници отколкото работа,това е добре за печалбите на бизнеса.Няма как да го разбереш докато не започнеш да даваш работа на други,а само мислиш как да продадеш труда си.Учи бре момко,учи за да проумееш,че печелившата страна е на тези които купуват труд.От бежанците ги е страх само представителите на нискообразования ***,конкуренти сте
32
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е вече политически труп и всички нормални германци се надяват през идната година тя да остане само един неприятен спомен.
31
3
 
0
 
! Отговори
купон преди 8 години
Дай ни пари ний щи покажим как се живее!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZATVOR XA BABA MERKEL.ТЯ Е НАПЪЛНО ИСКУФЯЛА.ТЯ ОДАВНА Е ИСПЕРКАЛА.
29
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е изключителен човек и политик! Но хората без гънки в мозъка не могат да го проумеят!
28
4
 
17
 
! Отговори
Г.Митич. преди 8 години
Баща и е избягал от ГФР в ГДР. За по простите от вас от е трудно да го разберат. Четете Винету. Там е пътя и истината и и. ...