Бежанската криза може да разтърси Германия през 2016 г.

Меркел може да се окаже големият губещ от новия политически пейзаж
4 яну 2016 21:02, Елка Василева
79
Бежанската криза може да разтърси Германия през 2016 г.
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

През последното десетилетие германската политика беше относително скучна. На национално ниво доминираше Ангела Меркел, а между големите партии имаше съгласие по всички значими въпроси - от спасителните програми за еврозоната през бежанците до прекратяването на използването на атомната енергия.

Това обаче може да се промени през 2016 г., когато в пет от 16-те провинции на Германия ще бъдат произведени избори, само година преди следващия вот на федерално равнище, пише Ноа Баркин от Ройтерс.

Канцлерът Меркел изглежда по-уязвима откогато и да било поради позицията си да се държат отворени вратите за стотиците хиляди бежанци от военни конфликти в Близкия изток, а възходът на антиимигрантски настроената партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) внесе нов елемент на изненада на политическия пейзаж.

И ако към това се прибави и безпрецедентната фрагментация сред електората, се получава така, че в повечето от провинциалните парламенти има голям шанс да влязат шест партии. Последицата от това ще е, че традиционно спокойният и консенсусен политически пейзаж в Германия ще стане малко по-непредсказуем, а евентуално и по-разединен, отколкото беше в продължение на дълго време.

Голямата неизвестна се крие в заплахата от атентат на ислямистки екстремисти на германска земя - риск, който влезе във фокуса на вниманието през новогодишната вечер, когато германските власти получиха сигнал, че иракски и сирийски граждани планират самоубийствени атентати на железопътни гари в Мюнхен.

В частни разговори в Берлин признават, че за Меркел може да се окаже фатално, ако бъде извършено такова нападение от хора, които са влезли в Европа заедно с миграционния поток, какъвто бе случаят с двама от мъжете, замесени в парижките атентати от 13 ноември.

Дори и Германия да си спести подобен ужас, бежанската криза ще продължи да доминира политическия дебат тази година, като поляризира избирателите и окуражава противниците на Меркел отдясно и отляво.

Досега най-съкрушителни бяха нападките от страна на консервативната сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз.

"Ако притокът не бежанци не бъде ограничен, това може да предизвика политически трус сред избирателите", каза високопоставен правителствен представител, пожелал анонимност поради деликатността на темата.

"Ако Меркел не направи това, АзГ е възможно да започне да се приближава към равнища от 20 процента в социологическите проучвания", прогнозира той.

АГ във възход

Сега изследванията сочат подкрепа за АзГ между 8 и 10 процента, което е приблизително двойно повече в сравнение с резултата от 4,7 процента на предишните федерални избори, когато партията за малко не успя да прескочи 5-процентовата бариера за влизане в Бундестага.

В това отношение тя изглежда относително безобидна в сравнение с други европейски партии със сходни идеи като Националния фронт във Франция, Австрийската партия на свободата или Датската народна партия, чиято подкрепа е повече от два пъти по-голяма.

Възходът на АзГ обаче придобива по-голяма значимост, когато се вземе предвид обстоятелството, че той стана факт на фона на вътрешни междуособици и финансови проблеми в партията, които заплашиха самото й съществуване.

През последната половин година АзГ преодоля последствията от напускането на нейния основател, полемиката, породена от нетактичното изказване за репродуктивните навици на африканците на един от водещите й политици, както и предложена поправка в закона за държавното финансиране на политическите партии, заради която политическата формация бе заплашена от банкрут.

В отговор на новите законови разпоредби АзГ прикани привържениците си да направят дарения и само за три седмици набра по този начин близо 2 милиона евро - свидетелство за нейната популярност.

На предстоящите през март избори в три провинции тази новооткритата сила на АзГ ще получи широко поле за изява.

Очаква се тя да спечели 7 процента в западните провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и близо двойно повече в Саксония-Анхалт на изток.

"На всички тези избори представянето на АзГ ще бъде определящ фактор за евентуалното съотношение на силите (след изборите)", написа Торстен Крауел в редакционна статия за германския всекидневник "Велт" миналата седмица.

По-фрагментирана

В десноцентристкото пространство в Германия вече има три големи партии, включително консервативният блок на Меркел. Това се дължи на възхода на АзГ и очертаващото се завръщане на Свободната демократическа партия (СвДП) - благосклонна към бизнеса, либерална формация, която десетилетия наред играеше ролята на балансьор в германската политика преди последния федерален вот.

И при положение че вляво също има три водещи партии - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и твърдолинейните "Леви" - германската политика изглежда по-фрагментирана откогато и да било след повторното обединение през 1990 г.

Меркел обаче може да се окаже големият губещ от новия политически пейзаж в Германия, ако не спре бежанския наплив следващите месеци.

Ако тя все пак успее да направи това, най-тежко пострадалият от такъв развой на събитията е възможно да се окаже коалиционният й партньор в Берлин ГСДП.

Възходът на АзГ и евентуално завръщане на СвДП ще създадат затруднения за социалдемократите да образуват леви мнозинства на провинциално и федерално равнище, което ги обрича на статут на второразредни формация в обозримото бъдеще.

А с наближаването на следващите федерални избори през 2017 г. тази слабост може да превърне ГСДП в по-конфронтационно настроен и непредсказуем партньор за Меркел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
35
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Интересно как още по медииte не са отразени масовите сексуални насилвания на Нова година в Кьолн. Групи от общо 1000 бежанeцa са малтретирали сексуално, биели и обирали безразборно жени в района на централната гара. Но няма проблеми. Щом Меркел е казала, значи ще се справим. Refugees welcome!
26
30
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Не ме интересува какво става с Германия и къде отиват бежанците и на кого пречат стига те да не бъдат настанявани в САЩ. Идеално би било ако бежанците подкопават русия и воюват срещу путин. Да живее САЩ!!!
25
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофилските напъни нямат край.
24
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре стига глупости! Германия е супер държава!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако разтърси Германия Ще Раздруса Европалошо няма
22
2
 
3
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
ВгЗ за всички - това е правилната политика!
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами да разтърсва.
20
16
 
6
 
! Отговори
До19 преди 8 години
Ох котьооо,ако знаеш как добре ще ми дойдат 30-40 такива бежанци,да ми работят в цеха на минимална заплата,има и къде да ги настаня да живеят.Веднага гоня некадърниците които ми работят сега ,които едвам са избутали средно,а зеят като че ли са завършили в Харвард и 1200лв. заплата не я харесват.Даже още един цех ще отворя,пък ти разправяй,че евтината работна ръка никой не я иска.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който и да дойде как ще оправи тоз бардак дето тая жалка женица гладна за власт и пари ще остави. Или ще викат Путин да преразпределя порциите. Партиите са слабото звено във тая верига остава да преминат към официална диктатутура ,неофициалата не даде резултат.
18
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият ЕС да се обяви против приемането на бежанците. Трябва да се обединим
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел та меркел. На всички им е ясно, че тя принадлежи или илина лудницата или на затвора, а кариерата и е най-маловажния въпрос. Тук става дума за спасяването на Европа и държавите в нея от поразиите, които фрауто причини. м
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България я оправих те,сега е ред на Германия и Frau Merkel ,но изчакайте още една седмица повечето немци са на ски ваканция във Алпите,докато много българи няма какво да ядат.
15
0
 
20
 
! Отговори
ДО 1 преди 8 години
пУТИН СИ ИМА рУСИЯ не иска друго за него е важно Русия да е добре това му достатъчно.
14
2
 
16
 
! Отговори
до василев преди 8 години
Тъпъгер на Русия и на България и не само на нас тези тъй наречени бежанци не ни трябват кажи ми ти колко от тях си решил да поканиш във вас при теб да живеят и тогава пиш-и глупостите вземи си 20=30 от тях и си ги отглеждай и тогава давай съвет на другите нещсмико.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе една радикална партия и няколкo либерални каша не могат да сварят, а ние искаме асфалт .
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като си замине като с магическа пръчка проблемите ще се решат ли?Германия не е Русия и Меркел не е Путин.Това което ще реши проблемите на Русия,не е същото за Германия.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ще пием по една студена газирана вода заради бюрократите от Брюксел.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименШе и задреме , щото е пътник и май не за там дето и се ще !
9
6
 
15
 
! Отговори
До Василев преди 8 години
Как ли ще се отразят руските бомби по Европа тази година,февруари започва революция във Франция
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О боже мой, а какво ще стане ако всички решат да се заселят в ЕС индийци, китайци и прочие. Hе можете и копче да им кажете, защото ценностите ще отидат на вятъра.