Белгия и Холандия си разменят територия без битка

Обезглавен труп вероятно е подтикът за този мирен акт
4 яну 2016 22:01, Елка Василева
23
Белгия и Холандия си разменят територия без битка
Снимка: архив, Reuters

През цялата история границите са предизвиквали неизмерими кръвопролития, вековни вражди и точещи се с десетилетия правни спорове, което прави забележително намерението на Белгия и Холандия за приятелска размяна на земя.

Причината за подобно великодушие? "Защото е разумно", обяснява Марсел Невен, кмет на белгийския град Визе.

Така е. Малко помощ обаче може би е оказал обезглавен труп.

Въпреки че Белгия ще загуби парче земя с прекрасна природа на река Мойзе, разделяща двете страни, същевременно тя ще се отърве от свързан с юрисдикцията кошмар, възникнал с времето, докато криволиченията на реката са превърнали парчето земя с размерите на 15 футболни игрища в полуостров, свързан единствено с Холандия, пише Раф Касерт за Асошиейтед прес.

През годините, както гласят слухове, на тази територия се е възцарило беззаконие и тя се е превърнала в рай за наркодилъри и за сексуални приключения. А преди около три години хора, минаващи от там, се натъкнали на обезглавено тяло. "Те уведомили холандските власти, които обаче им отговорили, че това е белгийска територия", каза Жан-Франсоа Дюкхезне, полицейски комисар в окръга Долен Мойзе.

С други думи холандците не можели да отидат там, защото е белгийска територия, а според белгийските полицейски и съдебни органи достъпът до там бил изключително труден. Те нямат право да преминават в Холандия без специално разрешение, а освен това на полуострова липсва подходящо място за лодки или екипировка, пристигаща по вода.

"Така че се наложи да отидем до там с лодка с всичко необходимо - прокурор, съдебен лекар и съдебна лаборатория, правейки периодични турове по вода. Наистина не беше удобно", каза полицейският комисар.

А освен това, му припомни Невен, се налагаше да скачате от лодката на брега, а за това трябваше да сте във форма.

Скоро обаче няма да има повече газене във вода, мирната размяна ще бъде факт. "Отдавна трябваше да го направим", каза Невен.

Подготвителната работа е свършена и парламентите на двете страни ще могат да приключат сделката по някое време през 2016 г. близо два века след установяването на гранични постове през 1843 г., добави Невен. И всичко това с усмивка на лицата, въпреки че Белгия ще получи само част от шлюз, построен да улеснява трафика между двете страни.

"По същество е голяма рядкост, но може да се случи", коментира адвокатът Малкълм Шоу, експерт по международни гранични спорове. Той напомни как сложната история е оформила границите в района близо до мястото, където Белгия, Холандия и Германия се допират, оставяйки анклави и странно виещи се граници.

Размени на територии стават, но най-често след остри кавги.

На индийско-бангладешката граница това лято беше уреден спор, датиращ от независимостта на Индия от бившите британски колониалисти през 1947 г., като двете страни си размениха повече от 150 терена.

В началото на декември се наложи най-висшият съд на ООН да се намеси да реши спор между две централноамерикански страни. Съдът постанови, че Никарагуа е нарушила териториалната цялост на Коста Рика в продължителна битка за малко парче земя близо до карибските брегове.

Белгийският военен историк Люк де Воз заяви, че разликата е в приятелството между Белгия и Холандия.

"Това е възможно между Белгия и Холандия, защото тези страни са поддържали много връзки от векове, а и след Втората световна война територията не е от толкова голямо значение", каза Де Воз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
до 18, по твоята лигика, защото сме намаляли от близо 10мил, до около 6.5, това означава ли, че не ни трябват и да ги раздадем на съседите си. Няма що, логиката ти е направо жИлязна. Ами защото са си български територии раздадени от англичаните като компенсация от войната в която ние сме били съючници на губещите в случая. Няма какво да ти обяснявам, все едно няма да ме разбереш, а и дори да успея да ти дам малко просветление, това няма да те направи по щастлив или умен, след инфантилния ти въпр
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ha haИ кво, като получиш още територии, ще се оправи мизерията в БГ ли? То ако ставаше с територии... Ние 111 000 кв. км. не можем да оправим камо ли повече.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9, какво успяха Русия и Крим, да останат без ток и без пари ли? Мда, това го "можаха" доста добре. Е, трябваха си малко калашници, "отпускари" и т.н. преди това, но какво да правиш - не може навсякъде да става лесно явно ;)
7
3
 
28
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ех ако можехме и ние да си получим така раздадени български територии от шИб***ните ингилизИ от срамния за България Ньойски договор, щеше да е чудесно.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм в тоалетната по това време.
5
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и Украйна не можаха. Те ти разлика в цивилизациите.
4
4
 
9
 
! Отговори
bros преди 8 години
Голем въртел е там. Реката на Фламандски е Маас. Провинцията е Френскоезична, по реката се спуска т. нар. Маастрихтски ръкав, територия на Нидерландия. Много уайт *** живее тъдява...
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм там, има дори и къщи, които са половината в едната,половината в другата държава...странна работа!!!
2
4
 
28
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Скоро бях в едно село,като половината от него бе в Холандия,другото в Белгия.Като границата се явяваше главата улица на селцето,много е интересно да се види.Намира се на около 20-30 километра северозападно от Антверпен.Казва се Nieuw-Namen вижте го на гугъл-мапса
1
11
 
16
 
! Отговори
Сушка-петушка преди 8 години
До Анонимен 1,гледай скоро *** да не разбере какъв *** е родила, за другото не мисли много.