Кьолн - началото на края на Меркел

DW: Няма как да се постигне разумно споразумение за презаселване
10 яну 2016 17:46, Екип на Investor.bg
127
Кьолн - началото на края на Меркел
Идва ли краят на Меркел? Снимка: БТА

Драматичната новогодишна нощ в Кьолн е нещо като водораздел – след масовите изстъпления на бежанци и безславния провал на полицията, стана абсолютно невъзможно да се постигне някакво разумно споразумение за разпределяне на бежанците в държавите от ЕС, коментира Бернд Ригерт в анализ, публикуван от Deutsche Welle.
Секс-издевателствата в Кьолн предизвикаха огромен отзвук, особено в Източна Европа. Реакциите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия са пределно ясни: "Бежанците, и най-вече мюсюлманите, се опасни. Ние все предупреждавахме, но Меркел не искаше да ни чуе", казват там.

Ангела Меркел ще трябва да се прости с мечтата си за трайно решение на проблема с бежанците, включително и на основата на доброволни ангажименти. Словашкият премиер Роберт Фицо не желае да допусне в страната си никакви бежанци-мюсюлмани. Той се бори с всички средства срещу принудителното разпределяне на бежанци и кандидати за убежище.

Вече е сезирал и Европейския съд. Престъпленията от Кьолн, Хамбург, Щутгарт, а както се разбра междувременно – и от Хелзинки - са добре дошли аргументи за популиста Фицо.

Меркел кани бежанците, а ние да търпим последиците? Няма да стане! Така мислят повечето европейски партньори на германската канцлерка. За нея годината ще приключи в самота - навсякъде в Европа политиката ѝ среща отпор.

Чешкият президент, новото консервативно правителство в Полша, унгарският премиер, а и други в Източна и Югоизточна Европа на драго сърце ще подкрепят словашкия премиер. И не само те. Десният популист Герт Вилдерс в Холандия отдавна клейми европейската миграционна политика. А премиерът Марк Рюте, който председателства Съвета на ЕС, попада под засилващ се натиск.

Картината не е по-различна и в други държави. В Дания, Швеция, Финландия, а и в Германия нараства натискът над управляващите правителства. Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп дори използва събитията в Кьолн за своята предизборна борба: "Германия ще бъде масирано атакувана от бежанците, които сама пусна на своя земя", написа той в Туитър. Самият Тръмп иска да затвори границите на Америка.

Дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" и други ксенофобски движения, които са срещу ислямизирането, сега преживяват нечуван разцвет. Броят на вандалските нападения срещу приюти за бежанци в Германия никога не е бил по-голям от сега. Канцлерът е изложена на засилен вътрешнополитически натиск. А след събитията в Кьолн се очертава и краят на общоевропейската миграционна политика.

Въпросът за разпределението на бежанците във всички държави от Шенгенското пространство има ключово значение за европейската миграционна политика. Ако не съществува регламент за разпределението на бежанците, държави като Гърция и Италия ще продължат да ги пропускат без всякакъв контрол към вътрешността на Европа.

Нито една държава по трънливия Балкански маршрут няма да ги спира, нито да ги приема на своя територия. Бежанците ще продължават да пристигат в Германия. Затова няма да има никакво "сериозно намаляване на мигрантите", влизащи в Германия – обещание, което Меркел даде на несговорчивите си коалиционни партньори. Канцлерката вече не може да разчита и на никаква европейска солидарност.

Поне до месец март Роберт Фицо няма да отстъпи и на йота от твърдия си курс, защото иска да бъде преизбран за премиер на Словакия. А от юни той би трябвало да поеме и ротационното председателство на ЕС. В тази си роля Фицо би следвало да посредничи за постигане на компромис в европейската миграционна политика. Но това са напразни надежди, защото Словакия вече внесе жалба в Европейския съд срещу сегашната миграционна политика на Общността.

Много държавни и правителствени ръководители междувременно смятат за погрешна бежанската политика на германската канцлерка. По всяка вероятност ще й се наложи да промени позициите си, а може би дори и да подаде оставка.

Разтърсващите събития от Кьолн направиха и бездруго трудната ситуация на ЕС направо безизходна. Те могат да маркират и началото на края на тъй влиятелната досега Ангела Меркел.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една глупава жена не можеда заема дълго някакъв пости да не направи капитална грешка.Физиономията й излъчва ***.Беше казала правейки се на разбирач"Не бъркайте имигрантите с терористите."Оказа се, че бъркотията е в собственатай кратунка.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще правим съсселяндуркото от Банкя,който е готов да изпълнявасляпо указанията на откачената Меркел?
87
0
 
3
 
! Отговори
поколенията преди 8 години
на Меркел ще плащат заради болният и мозък!
86
0
 
5
 
! Отговори
Меркел, поколенията преди 8 години
Тази е луда или друсана,що не изнасилят нея!Тези на самолетите и обратно, а не да се разхождат сухопътно из Европа и да безчинстват . Защо са все млади мъже бе?
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали пък няма на госпожа Меркел да й е по-спокойно вън от политиката.Обидите по нейн адрес не я засягат.Тя е НАД тях. Да не я храните вие, които я обиждате?ТЯ ВИ ХРАНИ, неблагодарници.
84
0
 
12
 
! Отговори
Диванен Политолог преди 8 години
Днес.бг , запомнете: не "бежанци" а нашественици - мигранти.Не "популисти" а трезви европейски политици с чуство за самосъхранение на тяхната нация.Не "неонацисти", а обикновенни хора мислещи за бъдещето на децата и внуците си.И те така....
83
4
 
0
 
! Отговори
Друг българин от Гер преди 8 години
Е да ама аз от германките знам,че най безопасно е разстоянието на един презерватив
82
0
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Най-добрата защита: Вместо "една ръка разстояние" - средиземноморска ширина !!!
81
0
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Робърт Фицо - ето това е премиер, поздравления!!!
80
1
 
1
 
! Отговори
Heil wanga преди 8 години
https://contra-magazin/2015/12/baba-wanga-prophezeiungen-naht-das-baldige-ende-europas-in-der-heutigen-form/
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият девиз в Германия трябва да е "Интеграция чрез дезинтеграция"Всичкото амудж - в Кунц камерите!
78
0
 
17
 
! Отговори
Priest преди 8 години
Специално за фрау Меркел: нейните действия имат две обяснения: 1. Тя е напълно некомпетентна и изобщо не е била наясно като как се интегрират 1 милион души, с още 5 милиона (поне) роднини, които чакат да дойдат при тях в Германия до една две години....и 2. Напротив, напълно е била наясно, но е зла и мрази германците...или като кукла на конци на нечии други велики сили, просто не е могла да направи нищо, за да защити държавата и народа си...Няма други обяснения...Горките германци наистина...
77
0
 
22
 
! Отговори
Priest преди 8 години
Вие представяте ли си, идва някой в къщата ви и ви заставя да се грижите за два *** на по 18 години, които нито могат да говорят, нито се къпят, нито слушат, нито подлежат на някаква дресура ??? Не стига че трябва да ги храните, поите, извеждате на разходка, да се грижите за здравето им и развлеченията им, но също така трябва да пазите децата си от сексуални посегателства и насилие от тези ***. Това се случва в момента в глобален аспект в Германия...Горките германци...
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Началото на края беше Гърция.
75
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази затри швабите.Ако иде в АДА ще затрие и него.
74
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре меркел, след нея бойко..... Време е да се разделим с глупавите.....
73
0
 
24
 
! Отговори
fsdr преди 8 години
Шойбле да става канцлер. Защо и при нас няма един Шойбле?!
72
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно защо наричат словашкия премиер популист-защото не е съгласен с натправната му политика ли?!ми тогава и аз съм популист.
71
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ и да се сложи край на тази унищожителна политика на мултикултуризма и политическата корекност
70
1
 
38
 
! Отговори
История преди 8 години
Наскоро четох материал за издевателствата, които жените в пределите на ИД търпят ежедневно. Издевателства, изнасилвания, побоища.Подобно нещо да се случва в сърцето на Германия е стряскащо, но и самата Германия, жертва на идеите на Хитлер е принудена да търпи. В умовете на младите немци е вклинявана идеята за толерантност, за да не ги помислят за последователи на нацизма. Това нещо обаче е част от тях самите и ще се появи именно чрез смелостта на източноевропейците, които се опълчват.