Посткьолнска истерия

Има ли възможност за рационална дискусия за бежанската криза в Германия след атаките?
10 яну 2016 22:05,
130
Посткьолнска истерия
Снимка: Reuters

В новогодишната нощ стотици мъже атакуваха сексуално минаващите жени на площада пред централната гара в Кьолн в продължение на часове. До края на първата седмица от 2016-та година в полицията са постъпили 170 официални оплаквания, 120 от които за сексуални нападения.

Въпреки че атаките се случиха в четвъртия по големина град в Германия, новината за случилото се излезе в националните медии едва дни по-късно, изтъква в-к “Ню Йорк Таймс”. Още по-странно е, че дори полицията изглеждаше в неведение за случилото се.

Още по темата
Дълго време нямаше арести, а властите твърдят, че камерите за наблюдение не са били от голяма полза. Шефът на полицията подаде оставка.

Към момента са идентифицирани 31 заподозрени, в това число германци, сърби и дори американец. Но повечето са бежанци от Близкия изток и Северна Африка – хора, за които Германия отвори границите си в опит да им даде шанс за по-добър живот.

Нападенията идват в момент, когато страната е изправена пред много сериозни въпроси. Дали да продължи да приема бежанци с отворени обятия или да въведе далеч по-строг пропускателен режим? И дали въобще е възможна мирна интеграция на тези хора в германското общество?

Още преди да са ясни фактите около атаките, в Германия вече течеше ожесточена дискусия. Според популярната феминистка Алис Шварцер, случилото се е “продукт на криворазбрана толерантност”. За крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” събитията в Кьолн са “резултат от липсата на държавен контрол” по отношение на имиграцията.

Новоизгряващата звезда на християндемократите Юлия Кльокнер призова за открит дебат по въпроса за депортиране на чужденци, извършили престъпления на германска територия – предложение, което беше взето предвид дори и от канцлера Ангела Меркел.

И докато десните моментално използваха събитията в Кьолн, за да защитят тезите си срещу допускането на бежанци, левите също толкова бързо опитаха да насочат вниманието другаде. Правосъдният министър и социалдемократ Хайко Маас обяви, че зад атаките стои "организирана престъпна група", макар и да няма конкретни доказателства за подобно твърдение.

Според “Ню Йорк Таймс” в тази ситуация всички в Германия изглежда бързат да заемат място в дясно или ляво и никой не иска да остане в средата, без изяснена позиция "за" или “против” приемането на бежанците.

Иронията е, че нападенията в Кьолн едновременно повдигат изключително важния въпрос за бежанците и тяхната култура и в същото време правят невъзможно решаването на този въпрос с трезва, широка обществена дискусия.

Интеграцията няма да как да бъде успешна, ако Германия не успее да тушира напрежението, породено от драстичните културни различия между германското общество и бежанците от арабския свят. А този процес трудно ще се случи, ако цяла генерация от бежанци бъде демонизирана още с пристигането си.

Това не е първата имигрантска вълна в следвоенна Германия и не за първи път десни и леви играят политическите игри по темата.

Вляво дълго време игнорират връзката между престъпленията и бедността и липсата на образование сред бежанските общности. Вдясно пък хиперболизират връзката между престъпленията и културните ценности на бежанците.

За “Ню Йорк Таймс” истинският въпрос не е дали има нещо сбъркано в самите бежанци, а дали Германия се спрява успешно с интегрирането им. И ако не се справя, може ли да направи нещо, за да промени това?

Към момента решение трудно може да се намери. Германия изглежда объркана и подвластна на емоции, предразсъдъци и идеологии, а не разчита на адекватни оценки и доказателства.

Ако това объркване продължи дълго време, изходът ще се отдалечава все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви бежанци ,никакви имигранти. Координирано вкарвани ,чужди елементи в ЕС . Един кошер дава мед ,само ако вътре има пчели . А тези търтеи не могат да дадат нищо . Освен насили е и престъпност.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро щяли да дойдат и тук - стига си лъгал, червен шапшал.Ние сме бедни и няма какво да вземат, затова ни подминават отдавна.Но като са отишли в Германия трябва да спазват германските закони!
34
0
 
0
 
! Отговори
Petar, New York преди 8 години
Do 59Поне си напиши името младеж :) аз се подписвам под това което казах.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петре, ето къде ще ги пратят бежанците значи, стоварват ги в Ню Корк и който оцелее, екстра. Ти каза ела, не забравяй.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи не са виновни бежанците, че нападат жени, а са виновни немците, че не могат да ги интегрират! А Ню Йорк Таймс защо не попита по каква причина Америка отказва да приема бежанци? Нека те ги вземат! Всичките ще им ги изпратим и да ни покажат как ще ги интегрират! Може би ще е по-успешно донякъде, защото техните закони не превръщат нападателя в жертва и голяма част от населението е въоръжено, но пак ще стане интересно.
31
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, помислете добре, защото скоро това ще се случи и тук. Те вече се колят в столицата ни и има квартали, където не може да се приближиш. И когато започнат да ни нападат политиците ще кажат, че не бежанците са виновни, а ние, защото не можем да ги интегрираме, полицията ще гледа безучастно отстрани, а медиите ще мълчат, и ще се опитват да прикрият всичко! Събудете се!
30
6
 
5
 
! Отговори
Petar, New York преди 8 години
В Ню Корк всеки е добре дошъл да имигрира ако може да си го позволи. Ела опитай и ако успееш да оцелееш градът ще те приюти.
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер сега се обръща в гроба като гледа славните му потомци какви ги вършат, пуснете Брейвик от затвора бе маймуни и го турете президент на ЕС.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тези широкоскроени нюйоркчани, майстори на интеграцията на всякакви хора и етноси, колко сирийски бежанци подслониха за 1 година?
27
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия пък какво врещят не мога ги разбера, като не им харесват емигрантите хващат си шапката и си заминават за Сев Корея да заминават.
26
1
 
23
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Отхвърлете тези ужасни последователи на дявола и гибелните им доктрини! Отхвърлете гнусните им планове за тираничен нов световен ред на злото! Върнете се към доброто! Върнете се към вярата в Бога и Христа, към християнските ценности и принципи които са направили европейските народи по-добри от останалите нации които не са приели християнските ценности. Върнете се към Създателя и Неговия закон, отхвърлете толерирането на злото и неморалността и тези които ги защитават!
25
0
 
7
 
! Отговори
Т. ПАНАРОВ преди 8 години
Не искам да се песимист, но тъй като гледам наще маслинки как се интегрират и хахах нал съ сещати, а ?
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много шум за нищо, то извънземни да бяха кацнали в Берлин и Брюксел толкоз мастило нямаше да се изпише и толкоз клавиатури да се счупят. Aми майната им на немчагите и гърците каквото и да става с тях сме ще ги подкрепим нали сме братя сега. Да живее ЕС ССР.
23
0
 
22
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Кой проповядва лъжливите идеологии на мултикултурализма, на неолиберализма, на толерантността? Не са ли това служителите на дявола, членове на сатанински тайни общества които са стъкмили тези гибелни за нациите доктрини на тъмно и изведнъж ги разкриват и обявяват на хората чрез световните медии? Трябва ли да се слушат тези сенчести индивиди? Трябва ли да се изпълняват плановете на слуги на дявола? Не! Никога! Този който ги поддържа става враг на правдата и на доброто!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ,,бежанска криза ,,.Има организирано вкарване на чужденци ,координирано от ФАЩ и демократичните правителства ,, от Европа получили власт ,чрез популизъм ,демагогия,криеща се зад демокрация . Нещо забравиха за ,,бедните бежанци ,жени и деца ,,от Сирия и я подкараха през просото и вече не се и крият ,вкарвайки африканци ,азиатци ,основно мюсулмани от мъжки пол . Явно ЕС се управлява от хора, който чужди по произход и дух на Европа. Последствията ,след време.
21
1
 
35
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Само пчелен кошер обитаван изцяло от пчели може да съществува. Ако в него обитават различни насекоми те ще се избият едни други. В природата мултикултурализъм няма, той е една лъжа която води до разрушение на държавата, до разрушение на нациите. Доктрината на толерантността към различния е лъжа, ако няма обща основа и ценности държавата и нацията загива! Доктрината на неолиберализма е лъжа, либерализма е отхвърляне на ценностите на правдата които сплотяват хората от една нация в общи цели.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V momenta ruskite samoleti bombardirat gradovete v yujna SIRIA milioni bejanci bqgat kum TURCIA I ottam za EVROPA na tehnite mesta se zaselvat shiiti
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе то да бяха сирийци, сирийците са образовани и занаятчии, ама тия са пакистнци и ливанци честито Меркел да си вземе една тумба да си ги дундурка в къщи.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA iska chrez emigrantite da aneksira EVROPA ,iska kato osvoboditel da zavladee cqla evropa ,gnusni ushanki,tova e tehen plan,shte vidite taka shte izleze
17
2
 
31
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Германия не е още етнически монолитна държава с чисто германско население. Ако Германия иска да оцелее да трябва да се очисти от чуждите етнически елементи в нея. Ако не се очисти Германия няма да оцелее. Германия е за германците. Европа е за европейските народи. Европа трябва да изхвърли нечистите елементи от себе си за да оцелее. Мулткултурализма няма бъдеще, той е рецепта за нестабилност и етнически и граждански войни. Мултикултурализма е лъжа, той трябва да загине. С сащ затворите са пълни!