Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение

Не сме лоши хора, просто търсим по-добър живот, твърдят те
11 яну 2016 21:27, Елка Василева
161
Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение
Снимка: Reuters

"Нашата първа реакция беше: сега германците ще ни мразят", доверява Асим Влазним, когато говори за момента, в който той и неговото семейство са разбрали мащаба на нападенията на Нова година в Кьолн, пред своя стар телевизор с кинескоп.

Още по темата

"Това, което са направили на централната гара, е срамно", се възмущава този 32-годишен косовар в стаята, където живее заедно със своето семейство, кандидати за убежище в големия западногермански град на река Рейн, посрещайки ни с чай, пише Ромен Фонсгрив от Франс прес.

Нощта на Свети Силвестър се превърна в истински кошмар в Кьолн, когато банди мъже, описани от свидетели като араби и северноафриканци, се нахвърлиха на жени в околностите на катедралата и гарата.

Полицията получи над 500 жалби за сексуални нападения или кражби, понякога и за двете неща едновременно. Освен опипванията две жени се оплакват, че са станали жертва на изнасилване.

Макар и в по-малък мащаб, подобни неща са станали още в Хамбург, на север, и Щутгарт, на юг. Местните власти първоначално запазиха мълчание и много техни представители предупредиха да не бъдат обвинявани бежанците. Мнозина в Германия обаче направиха връзка, на фона на приетите от страната през миналата година 1,1 милиона кандидати за убежище. Впоследствие властите съобщиха, че почти всички заподозрени са чужденци, в по-голямата си част - кандидати за убежище.

Натиск

"Това не са добри новини за Меркел", въздъхва Влазним, в момент, когато двете му най-малки деца скачат безгрижно на своето легло.

Този баща на общо пет деца вярва в канцлерката и нейното мото "Ще успеем", което тя подчерта пред германците, когато напливът на бежанци започна да ги безпокои. Той обаче знае, че "Мама Меркел" е подложена на натиск.

"Благодаря на германците, които ни приеха... Бих искал да им кажа да не се страхуват", казва косоварят, който е в Кьолн от година и половина.

Обезпокоен от дискриминацията, на която са жертва ашкалите - етническото малцинство, към което принадлежи неговото семейство - той напуснал Балканите с надеждата, че децата му ще израснат тук.

"Ние не сме лоши хора, ние просто търсим по-добър живот", уверява Влазним, надявайки се, че алкохолът не е подтикнал някои млади бежанци към лоши неща. "Това би било ужасно", смята той, искайки затвор за всички нападатели.

"Във всички култури има хора, които се държат лошо", въздъхва 36-годишна бошнячка, пожелала да запази анонимност.

"Не бива всички бежанци да бъдат поставяни под общ знаменател", призовава тя в един от коридорите на просторна тухлена сграда, която е подслонила 623 кандидати за убежище при официално разрешен брой от 550. В такъв тип центрове в Кьолн сега има общо 10 150 кандидати за убежище при население на града от 1 милион души.

Недоверие

Недоверието заплашва и от двете страни, констатира тази майка на две дъщери. Мюсюлманка, тя от няколко месеца не носи своята забрадка и не излиза от центъра след 16 ч. Причината са умишлените палежи на бежански центрове и нападенията, които присъстват редовно в германската действителност.

След драмата в Кьолн "ние разбираме, че някои германци се страхуват", продължава тя. Виновните обаче "може би са други, а не бежанци", се надява тя.

Междувременно неверните информации и слуховете се множат в интернет. На гарата в Кьолн неяснотата подхранва гнева на местните жители.

"Би било наистина супер да знаем кои са извършителите, те да бъдат арестувани и депортирани, независимо от коя страна идват", се ядосва на перона 42-годишната Руте Граса.

"Хората са по-недоверчиви, отколкото през миналия месец", отчита Абдул Балде, чакайки своя влак. На 28 години, той току-що е избягал от Гвинея. "Не сме дошли, за да правим проблеми. Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ГерманиябежанциКьолн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
ПРЕСТЪПНИЦИНТЕ ВЪН , ВЪН ,ВЪН!
76
0
 
2
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
BULEXIT от тъпата Европа. Защо ние да храним изверги които те са поканили
75
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
"Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен" - ами и ние това искахме ама на нас никой не ни иска в ДЕ и ни мисли за ***, а тия са по големи ***!
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добре е цяла Западна Европа да се наводни с косовари, араби и всякаква зган, та нали точно този запад десетилетия вече прави всичко възможно да разграби и разори по-бедните държави. Нали тоя Запад разкъса Югославия, а след това и Сърбия, та да живеят "косоварите" в своя страна - ама те сега се плодят в Германия. *** сам си е виновен за бедствията които преживява, та така и еврогейците.
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо немците се правят на изненадани?!Какво са очаквали от хора,чиято "култура",приравнява жената с кравата.И защо в интервюто участват само бежанци от бившите югорепублики,свикнали с европейският начин на живот,а не например бежанци от Сирия ,Афганистан и Ирак?Отговорът е повече от ясен- в държавите от Близкия Изток,такова отношение към жените е ежедневие,а не криминално деяние.Дори религията им го позволява-всяка непридружена от мъж,жена и особено в късните часове на деня е неморална.
72
1
 
6
 
! Отговори
do 97 преди 8 години
Kosovar..beganez...tarsi dobar jivot..s 5 deza.............7 kosovski paraziti na garba na germanzite.....sled vreme pretenzii za Avtonomija.....
71
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Косовар бежанец търси убежище и по-добър живот в Германия...Ама от какво бяга, за да е бежанец? В Косово няма война, което означава, че е кономически имигрант! Той самият си го казва. И кво, седи си година и половина в Германия със семейството и пет деца, ама от какво се издържа?А на нас гледат като на втора ръка хора...
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не били лоши хора ??? Сигурно не са лоши хора но по техните стандарти и в техните страни ? Но по нашите стандарти и в нашите страни ние такива ги бесиме !!!? Така че ... съжалявам !
69
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележете - били от година и половина в Кьолн, имат 5 деца. Мързеливи, размножават се като бълхи, нагли, агресивни - не били лоши хора. Кой ги издържа тези 7 човека вече година и половина и защо те претендират ние да продължаваме да ги храним и издържаме ?!? Защо не работят, защо не учат немски ? Кой го позволява това - изкуфялата Меркелка. На какво разчита тази бабичка ? Човешкото търпение не е безкрайно. Тези нашественици трябва незабавно да бъдат екстрадирани, НЕЗАБАВНО !!!
68
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Ми те там се изпедерастиха, само нежни мъже са, кой да се ави защитник
67
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя приятелка е била нападната само преди няколко дни от "нов бежанец" по светло все още в Мюнхен. Макар, че покрай нея е имало мъже (забележете), никой не се е притекъл да й помогне - за щастие се е отървала само с уплаха. Що за мъже могат да стоят и безучастно да гледат как нападат жена? Ето ви отговора защо Европа и Германия отива по дяволите. Дори случайни минувачи няма да помогнат, ако някой хване жена и я затисне в ъгъла. Да не говорим за полицията. Шефа ми каза: Пазете се, защото няма кой
66
0
 
25
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Да се страхуват, имат основание. Защото със сигурност такова ще има.
65
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
И те като нас да си променят държавата, на готово всеки може! И за бягащите от войната да, но разните други държави в първобитно общинния строй - не!
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента Европа да си актуализира законодателството!
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кастрация е много добра идеаИ да си носи топките на врата задължително за да видят и другите
62
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, стига ги плака тия бее. Те не могат да живеят като цивилизовани хора.
61
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vie ne ste hora. Vie ste ***
60
2
 
22
 
! Отговори
ААААААААААА преди 8 години
ПО-ДОБРИЯТ ЖИВОТ В ЕВРОПА ВКЮЧВА И ЯК КЮТЕК И ШАМАРИ ,АКО СЕ ДЪРЖИШ КАТО *** КАКВАТО СИ СИ
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо поставят българите и румънците под общ знаменател с отиващите там наши
58
2
 
57
 
! Отговори
Биджинец преди 8 години
"Ние не сме лоши хора, ние просто търсим по-добър живот", ........под полите на германките и в джобвете на германците!