Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение

Не сме лоши хора, просто търсим по-добър живот, твърдят те
11 яну 2016 21:27, Елка Василева
161
Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение
Снимка: Reuters

"Нашата първа реакция беше: сега германците ще ни мразят", доверява Асим Влазним, когато говори за момента, в който той и неговото семейство са разбрали мащаба на нападенията на Нова година в Кьолн, пред своя стар телевизор с кинескоп.

Още по темата

"Това, което са направили на централната гара, е срамно", се възмущава този 32-годишен косовар в стаята, където живее заедно със своето семейство, кандидати за убежище в големия западногермански град на река Рейн, посрещайки ни с чай, пише Ромен Фонсгрив от Франс прес.

Нощта на Свети Силвестър се превърна в истински кошмар в Кьолн, когато банди мъже, описани от свидетели като араби и северноафриканци, се нахвърлиха на жени в околностите на катедралата и гарата.

Полицията получи над 500 жалби за сексуални нападения или кражби, понякога и за двете неща едновременно. Освен опипванията две жени се оплакват, че са станали жертва на изнасилване.

Макар и в по-малък мащаб, подобни неща са станали още в Хамбург, на север, и Щутгарт, на юг. Местните власти първоначално запазиха мълчание и много техни представители предупредиха да не бъдат обвинявани бежанците. Мнозина в Германия обаче направиха връзка, на фона на приетите от страната през миналата година 1,1 милиона кандидати за убежище. Впоследствие властите съобщиха, че почти всички заподозрени са чужденци, в по-голямата си част - кандидати за убежище.

Натиск

"Това не са добри новини за Меркел", въздъхва Влазним, в момент, когато двете му най-малки деца скачат безгрижно на своето легло.

Този баща на общо пет деца вярва в канцлерката и нейното мото "Ще успеем", което тя подчерта пред германците, когато напливът на бежанци започна да ги безпокои. Той обаче знае, че "Мама Меркел" е подложена на натиск.

"Благодаря на германците, които ни приеха... Бих искал да им кажа да не се страхуват", казва косоварят, който е в Кьолн от година и половина.

Обезпокоен от дискриминацията, на която са жертва ашкалите - етническото малцинство, към което принадлежи неговото семейство - той напуснал Балканите с надеждата, че децата му ще израснат тук.

"Ние не сме лоши хора, ние просто търсим по-добър живот", уверява Влазним, надявайки се, че алкохолът не е подтикнал някои млади бежанци към лоши неща. "Това би било ужасно", смята той, искайки затвор за всички нападатели.

"Във всички култури има хора, които се държат лошо", въздъхва 36-годишна бошнячка, пожелала да запази анонимност.

"Не бива всички бежанци да бъдат поставяни под общ знаменател", призовава тя в един от коридорите на просторна тухлена сграда, която е подслонила 623 кандидати за убежище при официално разрешен брой от 550. В такъв тип центрове в Кьолн сега има общо 10 150 кандидати за убежище при население на града от 1 милион души.

Недоверие

Недоверието заплашва и от двете страни, констатира тази майка на две дъщери. Мюсюлманка, тя от няколко месеца не носи своята забрадка и не излиза от центъра след 16 ч. Причината са умишлените палежи на бежански центрове и нападенията, които присъстват редовно в германската действителност.

След драмата в Кьолн "ние разбираме, че някои германци се страхуват", продължава тя. Виновните обаче "може би са други, а не бежанци", се надява тя.

Междувременно неверните информации и слуховете се множат в интернет. На гарата в Кьолн неяснотата подхранва гнева на местните жители.

"Би било наистина супер да знаем кои са извършителите, те да бъдат арестувани и депортирани, независимо от коя страна идват", се ядосва на перона 42-годишната Руте Граса.

"Хората са по-недоверчиви, отколкото през миналия месец", отчита Абдул Балде, чакайки своя влак. На 28 години, той току-що е избягал от Гвинея. "Не сме дошли, за да правим проблеми. Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: германиябежанциКьолн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М.а.н.г.о.в.ц.ите си нямат и най-малка идея какво могат да отключат, ако продължават да дърпат тигъра за опашката. После ще се молят за мирно решение, ама няма да има такова. На скинарите само им трябва команда "дръж".
16
1
 
51
 
! Отговори
русофил преди 8 години
***, ако ти беше една от пострадалите или това беше твоя роднина, така ли щеше да ги защитаваш тия първобитни, които смятат нашите жени за ***.
15
0
 
13
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Напомня ми за филма " Луди Марсианци".
14
0
 
25
 
! Отговори
чичко с мустачки преди 8 години
Сега разбрахте ли какво имах напредвид....Тези които не са разбрали много скоро ще слушат новини за изнасилване за добро утро...
13
3
 
19
 
! Отговори
Нищо ново! преди 8 години
Насъсквай! Разделяй и владей! Друсай торбата с мишките. И ще властваш вечно.
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер може да се е превърнал на вентилатор, но неговото време свърши. Всичко се плаща на този свят
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започна се ! Въпрос на време.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪДЕ СИ АДОЛФО.....??!ТЪРСЕТЕ СВЕЩИ И .....ДА ГО ДИРИМЕ....!
9
30
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До Ей, западноевропеецоАз сестра нямам и все още не съм женен и съм програмист от Варна, а не като тебе, чистач от някое село!!!
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА СТРАШНО ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО КОГАТО ВИ СОРТИРАМЕ.
7
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се очакваше и даже закъсня . Не може да интегрираш хора за които жената в техните страни се купува като животно . Просто не са за Европа .
6
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира се - ксенофобия. Сега тепърва вместо за хилядите изнасилвачи и крадци, които нападаха европейки на Нова година ще започнем да си говориме за расизъм и опасност от крайно десни формации. Редовната подмяна на дневния ред на новините.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKVO OZNACAVA DUMATA KOSOVAR--PRESTAPNIK,KRADEZ I UBIEZ--TE SA PO GOLYAMI ZVEROVE I OT ARABITE IT ISLYAMSKA DARGAVA.
4
1
 
30
 
! Отговори
анонс преди 8 години
Прочитайки заглавието на поста познах кой е автора !!!!
3
73
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Единствено рубладжиите може да опитат саморазправа, защото те са расисти и дори не го осъзнават, защото джуджи до такава степен им е промил мозъците с руска пропаганда, че те вече са псиxясали и не знаят какво вършат! Ако джуджи им заповяда да yбията майка си, те ще го направят. В България и в цяла Източна Европа има много рубладжии и затова тук сме бедни. Рубладжиите съсипват страната. За щасрие в Германия няма много рубладжии, защото са умни. ДА ЖИВЕЕ ЗАПАДЪТ
2
4
 
86
 
! Отговори
Край преди 8 години
Е как така бежанец от Косово - та това е най хубавата страна на света създадена е от нашите Братя американци.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шизофрения?