Евросоцът мъмри Байерн, че тренира в Катар

Румениге моли Европарламента да раздели футбола и политиката
13 яну 2016 17:14,
2
Евросоцът мъмри Байерн, че тренира в Катар
Снимка: БТА

Социалистите в Европейския парламент разкритикуваха Байерн Мюнхен за избора за зимен лагер на отбора. Немският колос отново избра да отиде в Катар, който ще домакинства световното първенство по футбол през 2022 г.

Според евродепутатите това е неуместно, защото арабската държава не спазва човешките права.

Футболистите от немския тим бяха в Катар от 6 до 12 януари, с което разгневиха втората по численост група в Европейския парламент. Левите парламентаристи са възмутени и от призива на президента на отбора Карл-Хайнц Румениге да не се смесват политиката и спорта. Групата излезе с повторна декларация, в която настоява, че футболът е толкова популярна игра, че няма как да се възприема само като чист спорт.
 
"Футболът е от международно значение, защото отваря сърцата и свързва хората“, коментира немският социалдемократ Норберт Нойзер, чиято партия е коалиционен партньор на канцлера Ангела Мекел в Германия. Депутатът мъмри клуба за избора му, настоявайки, че условията за тренировки не могат да са единственият критерий при избора на място за зимен лагер.

"Байерн Мюнхен е един от най-големите европейски отбори и вече за пета година организира зимните си тренировки в Катар, въпреки че правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" многократно посочват, че страната е виновна за множество сериозни нарушения на човешките права.

Според социалистите, катарските власти експлоатират чуждестранните работници в страната и ограничават правата на жените. Наказанията са жестоки и нехуманни. Богохулството и пиенето на алкохол например се санкционират с бой с камшици, а хомосексуализма – със затвор, възмущават се те. Евродепутатите напомнят, че в Катар все още се прилага и смъртното наказание, което се отхвърля от основополагащите закони на ЕС.

"Да си затваряме очите за ситуацията, защото ни е удобно да правим тренировъчен лагер, без да си даваме сметка, че така легитимираме поведението на Катар, не прави чест на елитен европейски футболен клуб“, твърди Нойзер, който отговаря при социалистите за страните от третия свят.

Испанската му колега Елена Валенсиано пък се възмути от призива на Румениге да не се забърква футболът в политиката и заяви, че човешките права надхвърлят политиката и че всеки човек има задължение да ги брани, особено, ако е известен като футболистите от Байерн.

В критиките се включи и белгийският социалист Марк Тарабела, който е открил по-социален ъгъл на възраженията за избора на отбора Той припомня, че чуждестранните работници, които строят съоръженията за Световната купа в Катар, получават едва по 50 долара седмично и живеят при мизерни условия.
 
"Да не забравяме, че повече от 1200 души загинаха на строителните обекти за провеждането на Световната купа, а други 4000 ще умрат преди тя да започне през 2022, ако се запази сегашната тенденция при трудовите злополуки“, посочи Тарабела. Според него даването на домакинството на Катар представлява „етично поражение и обида“.
 
Белгийският депутат смята, че изборът на Байерн дава негативен сигнал на онези, които смятат, че спазването на човешките права трябва също да е фактор при избора на домакинство на такива големи състезания.
 
Домакинството на световното по футбол през 2022 г. беше дадено на Катар през 2010 година. Тогава емиратът на брега на Персийския залив беше предпочетен за организатор на първенството пред Австралия, САЩ, Южна Корея и Япония. Катар ще е първата арабска държава, която ще приеме отборите, състезаващи се за Световната купа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Байерн са отишли да тренират една седмица и получават критика. Ами какво да кажем, че цял месец десетки национални отбори и стотици хиляди привърженици ще посетят Катар за световното?
1
2
 
1
 
! Отговори
Меси преди 8 години
ама как да не спазват човешките права. моите ги спазват че и бонус ми дават, наградки, жилища, това онова. на чави също. нищо че са терористи и убийци. искам барселона да стане като катар дори. аз съм мецкко най големия. виска барса, виска катар.