Разкриха леговище на "мозъка" от атентатите в Париж

Абделхамид Абауд се крил край белгийския град Шарлероа
13 яну 2016 18:52,
11
Разкриха леговище на "мозъка" от атентатите в Париж
Снимка: Reuters

Съществуване на още едно леговище на терориста Абделхамид Абауд, който се смята, че стои зад замислянето и подготовката на атентатите в Париж, беше потвърдено от белгийското разследване.

Абауд, белгийски гражданин, е подготвял терористичните атаки от родината си, докато службите смятаха, че той води операции на "Ислямска държава" в Сирия. Абауд е живеел в апартамент в Шарлероа, град в южната част на Белгия, на 70 км от Брюксел в жилище, което е било наето на 3 септември – 70 дни преди атаките, в които бяха убити 130 души.

Апартаментът, в който се е криел Абауд, е бил нает от лице с фалшиви документи и с арабско име. При обиска му полицията е открила пръстови отпечатъци на Абауд и на още един от камикадзетата от Париж – 20-годишният Билал Хадфи, който се взриви на стадиона „Стад дьо Франс“, както и матраците, на които те са спали.

Картина от камери за сигурност, показани от френски тв канал, показват братята Салах и Брахим Абдеслам, които участваха в атентатите в Париж, да шофират към Шарлера, заедно с още един заподозрян, три дни преди нападенията. Брахим се взриви в Париж, а Салах се издирва като единственият оцелял от терористите.

Апартаментът в 200-хилядния Шарлероа е третата квартира, свързана с подготовката на парижките атентати от 11 ноември. В един апартамент в брюкселския квартал „Скаарбеек“ бяха намерени експлозиви и шахидски колани, като използваните от камикадзетата. В едно село край град Намюр, на 40 км южно от Брюксел, пък била наета къща за една година. Договорът бил на името на Сухиан Каял, един от мъжете, докарани от бежанските центрове в Будапеща от Салах Абдеслам при едно от двете му пътувания до Унгария.

Черният сеат, използван за атаките, бил засичан пред убежищата на терористите в Шарлероа и край Намюр. Още една кола, БМВ– наета от друг заподозрян Мохамед Б., била засичана пред трите известни досега адреса на атентаторите.

И трите жилища били платени в брой и наети за срок от една година.

Абдеслам Абауд беше убит от френските спецчасти след двудневна обсада на къщата на братовчедка му в северното парижко предградие Сен Дени, седмица след атентатите.

В понеделник бе показано видео от френска бензиностанция, в която издирваният Салах Абдеслам се отбива с приятел на връщане към Белгия след кървавата касапница в Париж. По време на пътуването колата им била спирана три пъти от полицията, но заради липса на информация за участието му непосредствено след атентатите, пускан. След пристигането си в Брюксел той успя да се изплъзне от ръцете на полицията и в момента се смята, че е напуснал Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който мрази Русия е с турско семе!!
7
0
 
3
 
! Отговори
вм преди 8 години
Тия "мозъци" с IQ под 60, матираха цяла Европа с годишен бюджет за сигурност от трилиони евро! Според мен използват мигрантите, за да прикрият задълбочаващата се икономическа криза и да прекратят съществуването на ЕС. Справка - СССР
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкриха леговище на "мозъка" от атентатите в ПарижДокато не разкрият руските поръчители на атентата, франсетата да считат, че нищо не са разкрили.
5
2
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
A CLAVATA E--AMERIKA
4
0
 
5
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
До Анонимен 1На ви сега Шенген, изплъзнал се от ръцете на полицията, все ще се появи някъде с бомба на кръста к'во го мислите толкова.-----------------------------------------баш тоя с бомба на кръста няма да се появи, ще опаше други заблудени шарани, а те ще вярват, че ги чакат 40 девици в Рая.
3
1
 
14
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Леговището на най-големите виновници които докараха с криворазбраната си толера$тия нещата до тук е в Брюксел . Кога най-после ще ударим по масата и ще им бъде казано право в очите ,че те са просто едни чиновници с добри заплати и нищо по-вече.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Награден с градски отпуск
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ви сега Шенген, изплъзнал се от ръцете на полицията, все ще се появи някъде с бомба на кръста к'во го мислите толкова.