Еврокомисар: Краят на Шенген ще е началото на края на ЕС

Шулц: 2015 г. беше ужасна, 2016-а ще е същата
14 яну 2016 19:28,
68
Еврокомисар: Краят на Шенген ще е началото на края на ЕС
Снимка: архив, Reuters

В дългата ми кариера на политик не е имало по-трудна година от 2015-а и се надявам, че 2016 г. няма да е такава, макар че повечето от проблемите преминаха в нея. Признанието е на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Не помня такава година – започна с терор и завърши с терор. Всеки ден се сблъсквахме с множество кризи. Трябва да бъдем подготвени през 2016-а ще бъдем изправени пред подобна година“, заяви в Брюксел Шулц, който е избран с листата на социалистите от Германия.

Според него Европа е изправена пред предизвикателството „да браним най-важната идея от втората половина на ХХ в., че държави си сътрудничат чрез общи институции, които са създали, за да балансират различните им интереси. Той сравни първите 70 г. на ЕС с Ренесанса и Просвещението като върхови периоди в развитието на западната цивилизация.

„Тази идея е заплашена като никога досега“, подчерта Шулц днес, добавяйки, че проблемите са както от външно естество, така и вътрешни.

Според него водещ неразрешен проблем остава бежанската криза. Шулц смята, че той е можело да бъде изцяло избегнат, ако страните членки от самото начало са решили да си помагат и да поемат пристигналите в Германия 1 млн. души.

Не на съвсем същото мнение е комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент днес той призна, че ЕС е допуснал 650 000 души да влязат на територията му, преди да предприеме каквито и да е било мерки да контролира процеса.

Аврамопулос заяви, че евентуален крах на Шенген ще е „началото на края на ЕС“, но се зарече, че Европейската комисия няма да го допусне.

Еврокомисарят смята, че когато горещите точки в Гърция и Италия заработят, веднага ще се почувства облекчение и по вътрешните граници на Съюза. В момента от 11-те приемни бежански центрове в двете страни работят само 3 – два в Италия и един в Гърция.

Европейската комисия отпусна 1,36 млн. евро за закупуването на 92 апарата за снемане на отпечатъци, които да бъдат монтирани в центровете в Гърция, за да се идентифицират всички бежанци. Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенската информационна система през април и в Дъблинското споразумение за бежанците през март, които да уредят по-добре въпросите със защитата на външните граници и уреждането статута на имигрантите.

Междувременно Европейската комисия заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спирането на имигрантите не дава търсените резултати. „Но работим за това да се промени“, увери говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Комисията заяви, че не разполага с информация, че Турция връща в Сирия бежанци, които искат да влязат на нейна територия, каквато беше разпространена през декември от неправителствената организация „Амнести интернешънъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
6
 
! Отговори
Мишо зидарчето.... преди 8 години
Бачкам в Германия и съм доволен от живота!Който не му харесва в ЕС...да ходи в Русия!Българските граници са отворени за *** и примитивите ....ха,хааааааааааа..ТУКА Е СУПЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕР.....!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закономерно ще се разкове тая долна измислица eu, заедно с вонящия си морал и нрави! Третополовите лицемери ще останат лошо изненадани!
20
3
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Заемеха се работни места, но не се работеше. Абе соро.питек, това , което е направено за тези 45 години, заводи, комбинати АЕЦ и други, вие не можете да го боядисате през следващите 100 години. А и вече 26 години грабите и крадете плодовете на труда на нашите родители и все още не сте откраднали всичко. Кой го е направил това нещо, марсианците ли? ЕС и прословутата демокрация е пълен провал и по-скоро е една робска организация, която обслужва една банда международни престъпници банкери.
19
6
 
0
 
! Отговори
много точно преди 8 години
До 23 си използвал думите -имаха работа !!!! там беше и проблема !!! заемаха се работни места но не се работеше. едно е да имаш работа друго е и да работиш като си на работното си място. а като беше толкова хубаво при бай тошо защо не ни позволяваха *** да работим на запад?? защо въобще имаше хора които искаха да избягат ? ако това беше по-добрата система защо трябваше да ни държат насила вътре ? кой бяга от хубавото бе? ей тва е логика
18
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Слушай, вече омръзна с глупостите си! Айде, събирай си куфарчето и до 10 минути да си се измел! *** такава! Безмозъчен, пък и нахален!
17
3
 
0
 
! Отговори
чакай сега преди 8 години
До РадостинРадуковпри комунисма се казваше от всекиго според възможностите на всекиго според нуждите или нещо такова ? т.е работиш не работиш получаваш . какво точно са ти обещали при ес не разбрах ?и какво точно са излъгали ?
16
5
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ПАРИТЕ НА ЕВРОПА СА В ЕС!ТАМ Е ИСТИНАТА!КОЙТО ГО РАЗБИРА ---БЯГА В ЕВРОПА ...И НЕ СЕ СПИРА!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
европа е преди 8 години
500 млн. немците са 80 млн . защо питам останалите 420 млн трябва да приемат решението на немците(ако по презумция всички са съгласни да приемат мигранти за което се съмнявам) ?? защо шулц смята , че проблема е нежеланието на повечето страни да си разпраделят 1 млн навлека а не неразумното поведение на меркел взимаща сама решения които трябва да спазват и останалите страни.
14
5
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
2,5-милиона българи работят навън в ЕС и хранят старите си родители!В България --няма хляб и бъдеще за българите!СОЦ-***, ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ---просто е *** яма, БЕЗ БЪДЕЩЕ!ТОЙ --ТРЯБВА ДА УМРЕ !!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Хранко преди 8 години
ЕС трябва да умре и да се изгради наново този път на християнски основи а не както е сега на основата на не0езичество, т0лерастия и не0либерализъм. Какво да говорим самия европарламент е изграден като Вавилонската Кула - ясен израз че чиновниците в Брюксел се смятат за богоборци и ще правят всичко на0братно на това което е правилно и редно. К0нчита Вурст1 е символ на състоянието на този извр***тен съюз!
12
2
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ЕС--Е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА!РУСИЯ --Е УМРЕЛА КРАВА !!!!Последните кученца като Болен и Доган , цицат от млякото й...ха,ха,хаааааааааааааааа
11
0
 
6
 
! Отговори
цък преди 8 години
Кошмарът на бг политик - ЕС се разпада и 2,5 милиона бг граждани се завръщат в Бг!Тоест 2,5 милиона безработни, които са реална заплаха за тяхното благоденствие.Все пак, къде по-лесно се манипулират пенсионерите.
10
2
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
НЕ ВИ ЛИ ИДВА НА УМ...ЧЕ ВЕЧЕ САЩ И СВЕТА ИМАТ ДРУГО ГОРИВО..??!!ЗАТОВА И ...ПЕТРОЛА ПАДА --НА 10$!ЗАТОВА И САЩ--ПРОДАВАТ ПЕТРОЛ НА СВОБОДА!!!ПРОСТО--ОСРЕБРЯВАТ ПЕТРОЛНИТЕ СИ РЕЗЕРВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИДВА --ВОДОРОДНОТО ГОРИВО !!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опек ще вземе решение да намали добива цената на петрола ако не се вдигне ще е много весело и нова финансова рецесия
8
0
 
8
 
! Отговори
Глупост на десета преди 8 години
До 6.....И къде я видя тази подкрепа на "цяла еуропа, и дори на мигрантите???????? Като бъркат под полите - така ли ви подкрепят????? А СССР не умря, защото фалира, а защото и в най-хубавата система за управление има един престъпен елит, който ти казва "стани да седна аз"...Но както винаги едно си мислиш, друго идва!А колкото до петрола, оръжията и т.н....не ви ли омръзнаха тези "опорни точки"? Цял свят видя колко е "старо и неефективно"(хи-хи-хи) оръжието им, а петрола -Русия е живяла и с по 10
7
0
 
9
 
! Отговори
кем преди 8 години
До Глупости на куб..Събирай си багажа и беж при парите, които останем ще се опитаме да си оправим къщичката.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха-ха......2016 щяла да бъде същата ужасна!!?? Не си познал, г-н Шулц! 2016 ще бъде много-много-много по-ужасна! ВСИЧКО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА!!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
кем преди 8 години
Не се знае само датата на края, пък и на кой ли е нужно това творение на европедалите, тях самите им народи ще ги линчуват, "само стой и гледай" дето има една приказка. Защо ви са прави краставици и мнооо други дивотии като от скъпата ви Европа не могат да ви отърват от топлофикацията, нали има директива, или ви харесва как една група *** крадат еврофондове, или как европедалите гледат как ни управляват доказани престъпници, ама послушковци. На мен това не ми трябва.
4
14
 
4
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
ТАМ, КЪДЕТО СА ПАРИТЕ ---НЯМА ПРОВАЛИ!!!!!!!!!!ЕС---НЕ Е СССР, ЗАЩОТО ИМА ПАРИ И ПОДКРЕПАТА НА ЦЯЛА ЕВРОПА И ДОРИ НА МИГРАНТИТЕ!СССР--УМРЯ , ЗАЩОТО ПРОСТО ФАЛИРА!!РУСИЯ ЖИВЕЕ, ВСЕ ОЩЕ---ЗАЩОТО ПОРДАВА СУРОВИНИ И ОРЪЖИЕ!/...но и това е до време../ОРЪЖИЕТО Е СТАРО И НЕЕФЕКТИВНО ...А , ПЕТРОЛА ПАДА НА ПАЗАРИТЕ....!ВРЕМЕТО ВЕЧЕ ...ИЗТИЧА...!ИДВА --НОВОТО ГОРИВО ЗА СВЕТА !!!!!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шулци как се прави на изненадан и незнаещ като ,че ли той не работи за новият световен ред.Шулци виж голите снимки на Радан Кънев и се успокой.