Съдът на ЕС: България е в нарушение за защитената зона "Калиакра"

Решението на съда изчерпва настоящата процедура и не предвижда налагане на наказание
14 яну 2016 14:14, Елка Василева
1
Съдът на ЕС: България е в нарушение за защитената зона "Калиакра"
Снимка: архив, Reuters

Съдът на ЕС постанови, че България е в нарушение на общностното законодателство по въпроса със защитената зона "Калиакра".

В съобщение на съда се посочва, че е уважен искът на Европейската комисия. Според съда нашата страна е в нарушение, тъй като не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра.

България е одобрила проектите "АЕС Гео енерджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт" на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона.

Нашата страна е одобрила проектите "Калиакра уинд пауър", "ВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта "Трейшън клифс голф енд спа резорт" съответно на територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.

От една страна България не е оценила правилно кумулативния ефект на проектите "Уиндтех", "Брестиом", "Еко Енерджи" и "Лонгман инвестмънт" на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, и от друга страна, въпреки това е разрешила осъществяването на проекта "Лонгман инвестмънт", пише в съобщението.

Отбелязва се, че районът на Калиакра е важна зона за опазването на множество видове птици и техните местообитания. На 18 декември 2007 г. в съответствие с директивата за птиците България е създала специалната защитена зона "Калиакра".

След жалби от Българското дружество за защита на птиците заради недостатъчния географски обхват на зоната и неблагоприятните последици от някои бизнес проекти за естествените местообитания и за местообитанията на някои видове птици, на 6 юни 2008 г. ЕК отправи официално уведомително писмо до България, в което я прикани да преустанови установените нарушения на задълженията, произтичащи от директивата за птиците.

Тъй като не е удовлетворена от различните отговори, предоставени от България, на 1 декември 2008 г. ЕК изпраща второ официално уведомително писмо, в което изисква да бъдат преустановени нарушенията на задълженията спрямо директивата за местообитанията, доколкото страната е разрешила изграждането на множество вятърни генератори в границите на зоната "Калиакра". На 30 януари 2009 г. България отговаря на тези писма, а след това няколко пъти изпраща допълнителна информация.

На 30 септември 2011 г. ЕК връчва на България трето, допълнително официално уведомително писмо, в което, от една страна, обединява двете предходни писма, а от друга отправя нови искания, свързани с териториите на зоните "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра". В това писмо се поставят две групи въпроси - за недостатъчния географски обхват на територията на зоната "Калиакра" и за въздействието на някои проекти.

На 30 януари 2012 г. България уведомява ЕК, че по-голямата част от изброените от нея проекти са одобрени преди присъединяването на страната към ЕС или преди включването на съответните зони в мрежата "Натура 2000", поради което правото на ЕС не се прилага към тези територии.

С писмо от 22 юни 2012 г. ЕК издава мотивирано становище, в което приема, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от директивата за птиците, от директивата за местообитанията и от директивата за оценката на въздействието на някои обществени и частни проекти върху околната среда.

България отговаря на мотивираното становище и въз основа на някои допълнителни сведения уведомява ЕК, че е взела мерки за отстраняване на установените проблеми. ЕК намира, че положението остава незадоволително и на 24 март 2014 г. предявява иск пред Съда на ЕС.

Днешното решение на Европейския съд изчерпва настоящата процедура и не предвижда налагането на наказание, уточниха за БТА източници от институцията.

Оттук нататък ЕК има възможност да поиска от нашата страна да предприеме необходимите действия за съобразяване със законодателството на ЕС. Ако ЕК е удовлетворена, въпросът ще бъде приключен, а в противен случай може да бъде заведена нова процедура с възможно искане за налагането на наказание.

Приключената днес процедура е била свързана единствено с искането на ЕК да се установи дали е налице нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...