Западът губи битката за сърцето на Европа

Държави от ЕС, които изпитват все по-малко вярност към него
14 яну 2016 22:06, Елка Василева
96
Западът губи битката за сърцето на Европа
Снимка: Reuters

Преди малко повече от четвърт век Европа отпразнува заличаването на разделението, наложено й от комунизма след Втората световна война, а това създаде големи трибуни за свободата.

Полският корабостроителен електротехник Лех Валенса прескочи оградата на своята корабостроителница в Гданск, за да се присъедини през 1980 г. към стачка, която после оглави, запалвайки фитила, възпламенил след 10 години и период на ограничения революция, което не можеше да бъде потушена. Той беше избран за президент през 1990 г., пише  Джон Лойд* за Ройтерс.

Чешкият писател и дисидент Вацлав Хавел, прекарал години в затвора заради своята съпротива срещу комунистическото правителство, се превърна в естествения водач на демократите, които дадоха израз на разочарованието в страната. Той беше избран за президент на все още обединената Чехословакия през 1989 г.

Потомъкът на унгарски благородници Йожеф Антал, противопоставил се както на унгарските фашисти, така и на комунистите, беше пратен в затвора за подпомагане на ръководството на въстанието през 1956 г. срещу Съветския съюз. А той беше виден участник в преговорите за приключване на комунистическото управление в края на 80-те години на 20-и век и доживя да бъде избран за министър-председател през 1990 г.

Тези мъже послужиха като вдъхновение за своите съграждани, герои на демократичния свят в по-широк план, за които се смяташе, че ще бъдат авангардът на хората, които ще израснат и ще се развиват в една Европа, която отбягва всякакъв вид авторитаризъм. Хавел можеше да каже със съвършена сигурност, че комунистите на власт са изградили в чехите "дълбоко недоверие към всички обобщения, изтъркани идеологически фрази, клишета, лозунги, интелектуални стереотипи; сега ние сме до голяма степен имунизирани срещу всички хипнотични съблазни, дори от традиционно убедителните национални или националистически типове".

Сега ситуацията не е такава. Полша, най-голямата и най-успешната от централноевропейските държави, има в лицето на управляващата партия "Право и справедливост" група политици, които полагат значителни усилия да преправят държавните институции по такъв начин, че властта им да устои на всяко предизвикателство. Правителството се опитва да напълни Конституционния съд с мнозинство от свои поддръжници; разшири правомощията на разузнавателните служби и постави начело на тях свой поддръжник; и утвърди като закон мярка, поставяща електронните медии под пряк държавен контрол.

Лидерът на партия "Право и справедливост" и бивш министър-председател Ярослав Качински насочва дневния ред на правителството с една неотклонна цел: да оформи Полша като държава, ръководена от католицизма, свободна от чуждо влияние - било от западноевропейските държави или от Русия, като отхвърля колкото се може повече съвременния либерализъм и западноевропейското влияние.

В този стремеж той разглежда като модел съседна Унгария. Той има близки отношения с унгарския министър-председател Виктор Орбан, с когото проведе шестчасови разговори на 6 януари.

Някога Орбан беше близък съюзник на Йожеф Антал в усилията за довеждане на демокрацията в тяхната страна. Но откакто постигна първата си изборна победа през 2010 г., той успешно сплашва лявата опозиция, потиска медиите, напълва Конституционния съд със свои довереници, прави избирателната система по-благоприятна за своята партия и предприема сурови мерки срещу дейците на гражданското общество.

Изглежда, че между Орбан и Качински няма съгласие само за едно нещо. Орбан и руският президент Владимир Путин изпитват взаимно възхищение един от друг; Качински смята, че режимът на Путин е отговорен за смъртта на неговия брат близнак Лех, който беше президент на Полша, при самолетна катастрофа в Русия.

Чехия не е авторитарна; но обещанието, което Хавел поддържаше за нея - да бъде сърцето на Европа, фар на свободата, вежливостта и усърдието, се разрушава.

Нейният президент Милош Земан изглеждаше пиян по време на няколко предавани по телевизията събития и се включи във враждебен антимюсюлмански митинг в Прага миналата година. Подобно на Орбан и за разлика от Качински той е почитател на Путин - позиция, която не е популярна сред тези чехи, които помнят съветската епоха.

Тези, за които Хавел беше герой и пример, са отчаяни от страната, чиито политически и бизнес елити, включително много собственици на медии, са обвързан във взаимни интереси. Редакторът на ежедневника "Лидове новини" Ищван Леко ми каза при неотдавнашен разговор в Прага, че "ние не схванахме какво се случва. Виждахме се като стоящи на една и съща страна с новите политици и с Хавел; и пишехме за комунистите и ДС (тайната полиция), и миналото. В същото време бързо се оформяха отношенията между политиците и новите бизнесмени и започваше новото време на корупцията."

Именно корупцията, борбата за политическа власт с цел да получиш изгода за собствения си бизнес или за този на съюзниците си, разяжда гражданското поведение и доверие. Тя никога не изглежда победена. Вълни от нови (или стари) политици идват на власт с обещания да се борят с корупцията, а твърде много от тях остават, за да открият и се радват на плодовете на властта. Румънският министър-председател Виктор Понта подаде оставка миналата година след множество обвинения за корупция и злоупотреба със служебно положение срещу него. Той не е единственият в бившия комунистически свят.

Тези правителства - все на държави от Европейския съюз - изпитват все по-малко вярност към него. Малкото лоялност, която им беше останала, се изпари след потока от бежанци, залял континента. Повечето от тях последваха първоначалния пример на Словакия и затвориха границите си. Германците заплашват с правни действия за отваряне отново на границите, но масовите нападения близо до централната жп гара в Кьолн в началото на миналата седмица, извършени от млади мъже с близкоизточна външност, отслабват моралната им власт. След като полицията и политици явно са се опитали да прикрият ситуацията, това засилва гнева срещу масовото приемане на мигранти в самата Германия.

В стремежа да си възвърнат самостоятелността след рухването на СССР централноевропейците най-напред се обърнаха с благодарност към Европа и нейното снаряжение от права. Сега те отстъпват от нейните отговорности и вместо това се стремят към патриотичен дух, който не понася либералната опозиция и това, което те смятат за неморални или тревожни новости от чужбина като правата на гейовете.

Това вероятно отново ще се промени. Млад полски приятел, работещ (като толкова много негови сънародници) във Великобритания, ми каза, че "старите са гласували за Качински: ние младите не гласувахме и това беше грешка". Социологическо проучване показа наскоро, че 56 процента от анкетираните са против някои от мерките на правителството на "Право и справедливост". Но те имат нужда от ново вдъхновение - и от работа. Осигуряването им е най-голямата задача във вехнещия в момента континент.

*Джон Лойд е съосновател на Института Ройтерс за изучаване на журналистиката в Оксфордския университет. Изразените тук мнения са на автора.

/БТА/


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Е ние как сме постъпили доброволно като никой не ни е питал. Даже и за Крим спретнаха нещо като референдум а нас ни анексираха без обяснения. Защо-става ясно сега. Трябва им буферна зона между стара Европа и Турция. Която ще е факт след като младите българи емигрират а старите си отидат.
56
4
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Всяка една нация е свободна да напусне ЕС. Всяка държава в ЕС е постъпила доброволно в съюза. Точно в това е разликата със СССР или Британската империя. Населението на Германия е само 1/6 от това на ЕС и в никоя европейска институция Германия не присъства с повече от 1/7. А това че немците живеят по-добре или по-зле от други европейци си има обективни причини.
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разделението на Европа не е резултат на комунизма ,комунизмът е резултата от разделението на Европа наложено от Сталин Рузвелт и Чърчил
54
4
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
На г-н Джон Лойд, като жител на Британия му се иска Европа да се разпадне. Но Европа е обречена да е единна, по простата причина, че при разпад, алтернативата на една европейска страна ще бъде Русия или САЩ, а това никой нормален европеец не желае. Британската империя и СССР се разпаднаха, защото не бяха съюз на нациите а доминация на една от тях.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колонизира, както правеха Англия, Франция, Испания и Португалия. Опитва да запълни празнините си сега, но сега светът е друг.
И не се получава по този начин.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова разностранна и разноцветна общност, каквато е общността на държавите- членки на ЕС, не може да се командва по фелдфебелски, както й се ще на Германия.
Последната винаги е имала големи залитания в тази насока и така и не научи историческите уроци, които й се дават редовно пред последните близо 100 години, че не е на прав път.
Свободната общност е такава на суверенни държави, а не колонии. Не можа да го изживее Германия, че не можа преди столетия да участва в световната подялба и да
51
1
 
35
 
! Отговори
янев преди 2 години
ЕС ПОВТАРЯ ГРЕШКИТЕ НА СССР. НЕ МОЖЕ ТОЛКОВА ДЪРЖАВИ С РАЗЛИЧНО НАСЕЛЕНИЕ КУЛТУРА ТРАДИЦИИ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО ДА МИСЛИ И ЖИВЕЕ КАКТО ИСКАТ БРЮКСЕЛСКИТЕ ДЕРИБЕИ НЕ МОЖЕ ЕДИН ДА РЕШАВА ЗА ВСИЧКИ ПРИМЕР БЕЖАНЦИТЕ, И КВОТИТЕ МЕРКЕЛ ГИ КАНИ В ЕВРОПА НЕ В ГЕРМАНИЯ А В ЦЯЛА ЕВРОПА ДРУГО ЕВР. ЦЕННОСТИ? А НАЦИОНАЛНИ? И КЪДЕ СА НАПИСАНИ ПРОСЛОВУТИТЕ ЦЕННОСТИ? ОЩЕ ИЗВРАТЯВАНЕТО С ГЕЙ БРАКОВЕ СМЕНИ НА ПОЛОВЕ И ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СЕЩАТЕ ПЛЮС СТАХА НА ХОРАТА ОТ ТИЯ РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЦИ АТЕНТАТИ И ИСЛЯМИЗИРАНЕ
50
1
 
36
 
! Отговори
ААААААААА преди 2 години
МАХНЕТЕ МЕРЛЕЛ И ВСИЧКО ЩЕ ВЛЕЗЕ В РАМКИТЕ НА НОРМАЛНОТО -ВСЕКИ ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
49
7
 
48
 
! Отговори
до 69 преди 2 години
Русия не иска да Воюва срещу Никого
Докато НАТО подготвя Европа за Война срещу Русия
Империалистките Амбиции на Краваристан трябва да бъдат Спрени
Ако ли не Жална ни Майка на Всички
ДА ИДВАТ ДА НИ ОХРАНЯВАТ ЕВРОПЕЙЦИ не Турци
ТУРЦИЙТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ОПАЗЯТ СОБСТВЕНАТА ТЕРИТОРИЯ ПРЕЗ ДЕН ИМАТ АТЕНТАТИ
ВИЕ ЧАКАТЕ ТЕ ДА ВИ ПАЗЯТ
48
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете "Залезът на Запада" на Шпенглер. Една излишна и болестотворно натрапчива цивилизация, която си отива...
47
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иска ви се да се разпаднем като ссср, но няма да стане!!!!! Не ми пука за СССР, в момента виждам нещо което е по лошо от съветския режим, и от режима на Хитлер. А това че някои леят сълзи за участта на ЕС, показва само колко послушна "дойна крава" е този съюз за тях. Този съюз е най корумпираната формация в историята на Европа. Чрез различни корупционни методи, официално наричани субсидии, прграми за развитие и т.н. ЕС държи юздите на криминални елементи които някак си все още крепят системата.
46
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната зле измислена статия...
Стига бе, крамълски шапшали, иска ви се да се разпаднем като ссср, но няма да стане, защото ЕС не се управлява от неизтрезняващи руснаци.
45
1
 
53
 
! Отговори
въпро?с преди 2 години
""""Държави от ЕС, които изпитват все по-малко вярност към него""""".....какво значи вярност към Е.С.---нещо ми намирисва на тоталитаризъм.......Вярност се изисква от хора,които са роби или с ограничени свободи....Да разбираме ли,че ние сме такива в този Е.С......
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нима НАТО е Воената част на Европейският Съюз hahaaaa dobre li si mahni nato i sreshtu risia ili turtsia koya armia shte voyuva nemskata li deto ya nyama italianskata li ili frenskata vsichkite gi sloji edin virhu drug pak sa obrecheni samo nato gi spasyava
43
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко беше богатите да станат по-богати, а бедните по-бедни. Дори страни с относително висок стандарт на живот бяха съсипани от приемането на всякакви пришълци. Една обща колониална маса, където всички са равни, но едни са по-равни, защото са по-големи тарикати. "Животинска ферма" на Джордж Оруел, а сега чакаме "1984", където на хората се създава един изкуствен виртуален свят в който всички са толкова щастливи, че нямаш право да не се радваш. Войната вече я имаме, неспособността и нежеланието..
42
4
 
6
 
! Отговори
Корин преди 2 години
До грую
"Наял" съм се с истината и поради голямото изобилие на тази храна искам да дам и на другите. Истината която е и Словото Божие отваря и очите на човека та като гледа да вижда и като слуша да чува.
41
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от кремълска пропаганда
40
2
 
25
 
! Отговори
Друг анонимен преди 2 години
и с.о.р.о.с.о.и.д.н.и.т.е далавери също така!!
39
1
 
3
 
! Отговори
Друг анонимен преди 2 години
.. и *** далавери също!
38
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се търпят вече руските лъжи и внушения! То бива, бива, ама ...