Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа

Краят на Шенген ще провали общия пазар и еврото
15 яну 2016 20:00, Никола Димитров
178
Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа
Снимка: Reuters, архив

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Тези, които търсят закрила трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година, заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото.

"Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж, ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса", предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 000 евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а Франция заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.
 
Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на ЕК броят на имигрантите макар и значителен е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.

Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от броя на разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

"Като сравнявам живота си с този на родителите и дедите ми, проблемите ми ми изглеждат дребни", заяви председателят.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава извън бежанците Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
тато преди 2 години
Този не го знам на кой свят живее и какви са спомените за проблемите на дедите му, но определено е срам и позор един толкова зле ориентиран и информиран човек, да бъде начело на така наречения ЕС. Лицемерието на тези европейски началници е неизмеримо,не случайно и нашите тикви следват този модел, това е политиката на ЕС.
106
0
 
4
 
! Отговори
33 преди 2 години
*** БЕЗХАБЕРНИК!
Защо не дават работа на българите, при все че са научени да работят и повечето знаят език, ами тръгнали да се грижат за дивите, лъжливи, крадливи, неграмотни, мързеливи мангасари, идващи от Африка и Близкия изток? ?? - Защото еврейското лоби на конгломератите в САЩ им бута подкупи по офшорни сметки и ги кара да се правят на ШУТОВЕ, когато ни обясняват, че били големи радетели за ЧОВЕШКИ ПРАВА !
НЕ СА - ще направят Европа ОПАСНО МЯСТО за живот, само за да УГОДЯТ на СОРОС И СИЕ
105
0
 
5
 
! Отговори
666 преди 2 години
Как така ще работят. това е мисия невъзможна. този на снимката е толкова изкуфял ако му сложат една перка на гърба ще литне като Карлсон към покрива.
104
0
 
4
 
! Отговори
Мери преди 2 години
И какво ще работят неграмотните за да издържат жена и няколко деца?
103
0
 
8
 
! Отговори
Да не са луди.. преди 2 години
Да не са луди да работят тези бежанци като получават такива големи помощи! Същото е и в България с малцинството, което не е свикнало на труд, а се препитава предимно с помощи и кражби!
102
2
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Византия,Османска империя,Централни сили,Трети райх,Соц лагер.......Всичко от което сме били част дава фира неизбежно....цццццц!!!!Ние явно сме спин за държави и съюзи:-)
Да ама нас продължава да ни има:-))))))Криво- ляво,с маса трудности но оцеляваме на най- ветровитото и трудно място - кръстопътя на континента:-)
Ще опеем и ЕС,и ще се огледаме за нова жертва;-))))
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастник,а защо не създадете работа за самите хора от ЕС......предатели,.....,защо не направите инвестиции и в България ,както направихте във всичките в централна Европа.....Срам, за какво ли взимате такива космически заплати в Европейският Парламент.....
100
0
 
6
 
! Отговори
е не преди 2 години
То бива да си изкукал.ама чак толкова.
99
1
 
9
 
! Отговори
Юнкер преди 2 години
каква закрила
А европейците къде могат да търсят закрила. Страните им са превърнати в бананови републики. Самите те нямат работа. каква работа ще се даде на хора, които не познават език, нито култура, нито желаят д учат или работят
98
0
 
7
 
! Отговори
Arbeit преди 2 години
В урановите мини Жан Клод.
97
0
 
0
 
! Отговори
Pam преди 2 години
DOEN - dava rabota na tesi hora.
96
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавите трябва да са "по-изпълнителни" т.е. трябва да си ислямизирате държавите, понеже Германия, която между другото покани имигрантите, сега е размислила и иска разселване, другите държави да споделят несгодите от грешното и решение... Тези от ЕК може да вземат плана си са разселване и да си го... По-добре ЕС да се разпадне, отколкото Европа доброволно да се ислямизира, да се строят джамии, жените да слагат маски и т.н. Това няма да стане пък ако ще и ЕС да изчезне. Има живот и без ЕС.
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е типичния евро-бюрократ. Каква е ситуацията (няма работа за европейците, най-вече за младите), какво предлага той (бежанците да си намерили работа)? Тези хора са откъснати от реалния свят. Не може някакви чиновници да казват коя страна колко имигранти да приема и да си разрушава структурата. Отделно имигрантите искат в Германия, а не по цяла Европа, сами ще се върнат след разселдването почти веднага. ЕК може да приема всичко което иска, но на кого му пука?
94
0
 
12
 
! Отговори
Юнкер преди 2 години
Аз съм пред съкращение
93
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 2 години
да си е е май ата целия ЕС т.е. ФЕС Федерация на Еничарите Сунити. референдум, като в Англия за излизане веднага
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МРАВКА

Ajde oще един, който го гонят от всякъде САЩ, ЦРУ и т.н.
91
0
 
27
 
! Отговори
съд за Юнкер преди 2 години
Юнкер дали знае, че в много европейски страни, младежката безработица е на убийствени нива от около 50 %. При това положение да се допускат милиони емигранти от други континенти и да им се дава работа е чисто самоубийство и предателство към европейските граждани.
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да ги назначат в Европейската комисия, да ги настанят в кварталите на чиновниците, да пуснат децата си с тях в едно училище. Нямаме нужда от морал за пред телевизията. Решенията, които Брюксел приема са за сметка на обикновения гражданин. Другарката Меркел смело ги кани в Германия, само дето тя живее в дипломатически квартал и се вози в бронирана кола. Плюс това няма деца, за които да мисли. А и колкото и да е на зор някой афганистанец, не мисля, че би и налетял...
89
0
 
12
 
! Отговори
дойче веле преди 2 години
Меркел, че без разрешението на Бундестага "се е самоупълномощила" да позволи на стотици хиляди бежанци да влязат в страната.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осама ликвидира християнството в Европа