Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа

Краят на Шенген ще провали общия пазар и еврото
15 яну 2016 20:00,
178
Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа
Снимка: Reuters, архив

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Тези, които търсят закрила трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година, заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото.

"Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж, ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса", предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 000 евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а Франция заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.
 
Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на ЕК броят на имигрантите макар и значителен е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.

Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от броя на разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

"Като сравнявам живота си с този на родителите и дедите ми, проблемите ми ми изглеждат дребни", заяви председателят.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава извън бежанците Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na srbski edno vreme na Germania ii kazvaha IMA4KA sega NEMA4KA...s tia milion+++ bezrabotni deto nito ezika znaiat, nito imat obrazovanie i mestna kultura kakva rabota be nasia- kogato hora obrazovanie, perfekten nemski i kultura nemogat da zalepat ba4kane kato orata
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя па, пътник си чиче
65
0
 
8
 
! Отговори
додо Ташунко преди 8 години
до фрау: Напълно сте права, мадам. Живота в Германия стана отвратителен напоследък. Стоките са ефтини, пълни със захар, стабилизатори, мазнини и всевъзможни отрови. Качествени храни да двойно и тройно по-скъпи. Съгласен съм с всичките Ви констатации. Затова гледам по-често да сме в Италия по езерата, където можем да пътешестваме по планините и да си купуваме "продотти италиани''(Италиански продукти). Бъдете здрава и благодаря за вежливият тон.
64
1
 
18
 
! Отговори
фрау преди 8 години
до дедо ТашункоА кажи сега не са ли изтискани лимони немците? Тяхното правителство се гаври с тях - данъци, данъци , такси, сертификати...Храната става все по лоша, всичко е със захар, всички се тъпчат с лекарства, нямат деца защото нямат време . И това богатство отива за ЕС - мързеливи гърци, хотели построени в Португалия, санаториуми в Сърбия и Черна гора... пълна перверзия....
63
1
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Да ме прощава Юнкер, но той дава нереални предложения. Нахлуващите сирийски "инженери", "лекари" и всякакъв род "менажери" и за чистачи и метачи не стават. Не искам да обидя чистачите и метачите в Германия, които си гледат съвестно работата. Бедни са им представите на тези дълбоко заблудени мигранти, какво ги чака тук! За обикновен болногледач се учи 2 години, за бояджия - 5 и т.н. Трябва що- годе човек да знае езика, навсякъде има високи изисквания. Voraussetzungen! Tъжно и безнадеждно!
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без да иска, Юнкер е прав да се даде работа на бежанците. Само дето забравя да спомене МЕСТОРАБОТАТА: там пише "ARBEIT MACHT FREI" Още преди 80 години един предшественик на фрау Меркел го е измислил.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на Юнкер трява да се даде лекарство за синдром на Даун.
60
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
В САЩ инакомислещите също изчезват , точно както в СССР ( и в Русия), или при Хитлер и Франко. Има 84 000 липсващи хора в САЩ. И много от хората знаят и дефакто се страхуват от системата. Полицията има много права - влизат ти в къщата на проверка, защото съседката се обадила, че се съмнява за нещо си.... Не смятам, че това е най-доброто бъдеще за човечеството. Размиването на нациите помага за разбиването на снопа. Клечка по клечка е лесно да чупиш. Сноп е друга история...
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пратете ги в урановите мини.
58
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Никой няма да изчезне, прото ще стане едно общество от *** които няма как да се обединят и да се борят за правата си. СТРАНДЖА, бил ли си в САЩ? Аз съм била , живях в Бевърли хилс по времето, когато нямаше тъмни там - преди Обама да дойде на власт. САЩ не е много по-различен от СССР,но кредитното общество е по-богато. Но те не са нация. Тях ги облъчват да си мислят че са , но дефакто са фракционизирани и борба срещу нещо никога няма да могат да поведът както една национална държава.
57
2
 
4
 
! Отговори
Ташунко преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЕвреите са разделени на някакви кръгове, които са в непрекъснато противоборство по между си! Втората световна война, са едните евреи срещу другите! Някои от елитите на тези групи загиват от различните страни!На тях не им пука особено за масовия евреин! Масовия евреин обаче е мъдър. Те са хора, които са съхранили традиции и памет! Аз ги уважавам! Германия в момента обаче е мултикултурен шит! Не съм сигурен, че те ще оцелеят!
56
0
 
21
 
! Отговори
ААААААААААА преди 8 години
В МОМЕНТА ДА СИ КАФЯВ СИРИЕЦ ИЛИ ЕТИОПЕЦ В ГЕРМАНИЯ Е ПРИВИЛЕГИЯ В ДЪРЖАВАТА -ДЕТЕТО ТИ ПРИЕМАТ С ПРЕДИМСТВО В ДЕТСКА ГРАДИНА ,ВАДЯТ ОТ ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ НЕМСКИЯ ПЕНСИОНЕР НА 75 Г.РАБОТИЛ И ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИ В ГЕРМАНИЯ И НАСТАНЯВАТ ЧУЖДЕНЕЦ ,НЕ АРЕСТУВАТ И НЕ НАКАЗВАТ БЕЖАНЦИ,А РАБОТЕЩИТЕ ГЕРМАНЦИ НЯМА НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧАТ НИКОЙ НЕ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ,НИ ПРЕСА ,НИ ПОЛИЦИЯ,НИ КМЕТ ,НИ КАНЦЛЕР
55
1
 
6
 
! Отговори
Ташунко преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЕвреите НЕ, защото на тях не им минават простотии за мултикултура!На останалите обаче, които живеят в измислен, демагогизиран от медиите свят ДА!Ето например РАСИЗМА! Всеки човек по природа е расист, от сексуални и оцеленчески подбуди! Ако питаш 90% на улицата дали са расисти! Ще кажат НЕ!Ако искаш обещство от себеподобни, сред което да живееш, а не африканци и араби те изкарват РАСИСТ! А ти просто следваш природата! Расист е различно от расова омраза и ненавист към другия!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До саки Децата на имигрантите са потенциални камикадзета и терористи. Те никога няма да станат европейци. И германците много скоро ще престанат да бъдат русокоси и синеоки.
53
0
 
2
 
! Отговори
Chudesno преди 8 години
Junker da gi vzema v luxemburg i bruxelle i da proizvejda:-):-):-) da pokaje bratski opit!:-):-):-)
52
1
 
5
 
! Отговори
жалка история преди 8 години
Евреите са различен случай, те са в основата на проблема. Гледай Сорос и отворените му общества. Те няма да са претопени, защото имат друга религия и обща цел, Велик Израел. Ние ще сме претопени защото вярваме в глупостите на еврейската масмедия за толерантности , гействания, третополови и подобни...
51
0
 
8
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 8 години
Какъв съюз е това , каква демокрация? Пише се закон в Брюксел и до две години трябва да е факт във всички страни като е над националното законодателство. Това съюз ли е, или са си васални отношения. Немците го наричат демократура и са прави.
50
0
 
1
 
! Отговори
Петък Вечер преди 8 години
I am Iron Man !
49
0
 
18
 
! Отговори
до саки преди 8 години
Не им трябват деца,брат, те ако искаха да чакат деца да пораснат щяха да направят някоя програма германките да се решат да си родят и отгледат германчета. Те си изтискват хората като лимони , данъци и пак данъци за да ходят да финансират утопии като ЕС и всякакви дивотии, обаче да дадат нещо обратно да почувства немското семейство това богатство не им идва на акъла. Има сумати бездомни германци или на ръба на мизерията и бюрократите се гаврят с тях.. Германия не е това, което беше...
48
1
 
13
 
! Отговори
Ташунко преди 8 години
До СТРАНДЖАТАКаква Обединена Европа прави Юнкер! Прогледни истината! Това в момента е либерал-болшевишки фашизъм! Хора като Юнкер искат да създадат "ЕВРОПЕЙСКА ТЕРИТОРИЯ", която да бъде използвана като територия, пазар и ресурс! Това включва унищожението на нациите, чрез и арабизирането на континента. Континента ще се ползва в корпоративен интерес и ще се управлява от него! Ако си етнически българин си предвиден за изчезване в тази Юнкерова "Обединена Европа"! Живот твои деца - КЛОАКА!