Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа

Краят на Шенген ще провали общия пазар и еврото
15 яну 2016 20:00,
178
Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа
Снимка: Reuters, архив

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Тези, които търсят закрила трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година, заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото.

"Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж, ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса", предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 000 евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а Франция заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.
 
Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на ЕК броят на имигрантите макар и значителен е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.

Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от броя на разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

"Като сравнявам живота си с този на родителите и дедите ми, проблемите ми ми изглеждат дребни", заяви председателят.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава извън бежанците Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
28
 
! Отговори
брюксе преди 8 години
Дядо ми казваше "Като нямаш да кажеш нещо умно, не казвай нищо". Явно на Юнкер дядо му не му ги е обяснил тези неща....
26
0
 
22
 
! Отговори
цък преди 8 години
Абе този луд ли е или се прави на такъв?????Камиларите не са дошли в Европа да работят, а да Консумират!!!В "консумацията" е включено и изнасилването на европейките!!!
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бежанците трябва да се даде начален тласък, обрано от където са дошли...
24
0
 
23
 
! Отговори
Аве ей преди 8 години
Мушморок ,тия *** ако бяха работливи -Африка щеше да бъде рай !!! Тия са най *** ,мързеливо и нечистоплътно племе в целия свят !
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,дай им работа!!! КОЙ ти пречи?!?!) ИНТЕГРИРАЙ ГИ!!!!! Много е лесно да дрънкаш от една трибуна!!
22
0
 
11
 
! Отговори
До всички овце в БГ преди 8 години
Кога най-сетне на стадото ще му стане ясно, че на билюк башиите дето стоят на властта единствена работа е не да си гледат стадото, а да гледат интересите на колячите от "Eвропата", а техният интерес са нашият пазар - да им произвеждаме стоки без пари, които после същото това стадо да е задължено и принудено да копува и ползва на двойни и тройни цени. Ето това е едията на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА - достъп на евтини ресурси, подкупни полици и гарантирани пазари на високице. Европейски ценности!
21
0
 
26
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Имам чувството че тия като този на снимката и Меркел са някакви *** , психически нестабилни хора .....се едно в някаква лудница затворени и не знаят какво приказват ...ти му казваш черно той ти казва не е черно , а е бяло ...бяло е ......такива безмозъчни ни управляват !
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами дай я бе Юнкер. Дай я ти тази работа.Може би в структурите на ЕС имате милион свободни щата за арабоговорящи. "Кол център" може да им спретнете, защото те не могат даже и да пишат, но с телефон боравят видяхме! Ние си имаме тука едни дето и без пари да ти работят си на загуба, вие докарахте още милион подобни....
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако може в някой завод за експлозиви и в армията ги назначете, в частния сектор всеки сам си преценява кой да назначи. Хайде много ти здраве, ***.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейците са много търпели, обаче бежанците са първосигнални и 1 милион са достатъчни да катурнат тази пародия на съюз - ЕС! Затова ги къткат а нас кучета ни яли ...
17
0
 
0
 
! Отговори
Stacaber преди 8 години
Visca Ber
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнкер: На бежанците трябва да се даде работаЮнкер, а на мен им нареди да ми дадат един бял мерцедес, ако може.Ако не може, ще го взема дори да не е бял.
15
0
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Мхм, виждам как сириец, афганистанец, иракчанин... ще бъде работник от екипа на завода на Ауди в Инголщат!Меркел е пътник!И немската търпимост има граници.
14
0
 
12
 
! Отговори
Оруел преди 8 години
От утре всеки ЕС гражданин трябва на тапет на екрана си да сложи или Юнкер или Меркел или Борисов. Компютрите ви са настроени сами да изпращат IP-тата на нарушителите. Наказанието е стая 101.Да живее демокрацията! Да живеят бежанците!
13
0
 
22
 
! Отговори
той юнкер преди 8 години
знае ли коко милиона безработни има в европа ? не е ли по-добре първо да помисли за хората които му плащат заплатата и са го избратли за този пост а после да се притеснява за навлеци? и какво означава да им се даде работа ?? ако частника иска да назначи камилар незнаеш немски , незачитащ нашите ценности и без квалификация ...ами късмет , но едва ли юнкер може да нарежда и да назначава на работа
12
0
 
36
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А на нас - обикновените граждани на ЕС, драги ми г-н Юнкер кой ще ни даде работа? За какво по-напред да се грижим - за кучета, танцуващи мечки, пресичащи магистрали костенурки, бежанци и какво ли не друго, но не и за собствените си народи. Вие, драги ми г-н Юнкер сте избран от 500 милиона жители на Европа за да защитавате нашите права, нашата цивилизация и нашия начин на живот, а като явно не можете да го правите е време да си ходите за да дойдат други, които да могат да се справят.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнкере айде спускай квотите и директивите че трябва да изпълняваме петилетката СЪРП и Чук другарю да живее Сталин.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIAMA NUGDA NITO OT OBSHTIAT IM PAZAR,NITO OT EVROTO IM.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля?!?! Той Путин им предложи работа в Русия, те не искат в Русия да работят, искат в Германия да НЕ работят. Защо не са се юрнали към Испания? Защото има помощи само ако си работил... То ако е за работа те хич няма да дойдат...Къде ви е акълът бюрократски не знам ?!?
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Испания има 43% младежка безработица, в Италия 40%, в Гърция 50%! Ти мръсен *** казваш, че трябва да им се даде работа?