Стачка парализира Гърция на 4 февруари

Синдикатите са недоволни от пенсионните реформи
4
Стачка парализира Гърция на 4 февруари
Снимка: Reuters, архив

Гръцките синдикати днес обявиха, че на 4 февруари в Гърция ще се проведе всеобща стачка срещу пенсионните реформи, предаде AFP.

Още по темата

Стачката ще продължи 24 часа.

"Законът за общественото осигуряване унищожава пенсионерите, работещите и най-вече бъдещето на новото поколение“, заяви синдикатът в частния сектор GSEE.

В рамките на помощния план за Гърция правителството трябва да намали максималните пенсии, както и да понижи минималната заплата.

Освен това Атина е задължена да увеличи осигурителните вноски както за работодателите, така и за работниците.

По-рано стана ясно, че смут в Атина е предизвикало изявление на председателя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, който на вчерашното заседание на Еврогрупата в Брюксел, предупредил за това, че Гърция може да се окаже без свежи пари през февруари, ако спешно не започне първата финансова проверка от страна на кредиторите по нейната програма за съживяване на икономиката, съобщава в. "Етнос".

Ако това не се случи, въпросът с ликвидността ще започне да оказва натиск още в следващите месеци, през които Атина следва да изпълни ангажименти в размер на 4 млрд. евро, каза Реглинг.

Той поясни, че Гърция е получила 10 млрд. евро за рекапитализация на нейните банки, но 4,6 млрд. евро от тази достъпна за нея сума не е нужна на страната.

Реглинг поясни, че оставащите средства по третия спасителен пакет за Гърция, който е в размер на 86 млрд. евро, възлизат на 64,6 млрд. евро. Шефът на Европейския стабилизационен механизъм предупреди, че проблемът с ликвидността на Гърция може да стане отново "тревожен" през февруари.

Според него за да се избегне това, е необходимо първата оценка на кредиторите по изпълнението на гръцката програма да не се бави и да започне колкото е възможно по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея искат до края на света да са на врата на някой...
2
5
 
8
 
! Отговори
Мемет преди 8 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас . За това ги уважавам.Зито и Еллас!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Народ а не стадо.