Отмяна на свободното движение в Шенген застрашава ЕС

Има страх от утрешния ден, призна премиерът на Швеция
Обновена: 24 яну 2016 10:50 | 24 яну 2016 09:48, Красимир Ангелов
48
Отмяна на свободното движение в Шенген застрашава ЕС
Снимка: Reuters

Отмяната на свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство застрашава Европейския съюз, заяви министър-председателят на Швеция Стефан Льовен в интервю за телевизия "Евронюз".

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", подчерта той.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят утре на неформална среща в Амстердам възможността за удължаване на граничния контрол в Шенген. В момента Норвегия, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция и Малта са затегнали контрола по границите си.

Според шведския премиер нестабилността на пазара на труда и увеличаването на социалното напрежение са довели до рязък ръст на национализма в Швеция.

"Става дума за страх от утрешния ден, който изпитва населението. При много нестабилен пазар на труда хората си задават въпроса: "Ще има ли за мен утре работа и ако не, какво ще стане с мен?", обясни премиерът.

Радикалната партия "Шведски демократи", настояваща за спиране на миграциятя в кралството, е подкрепяна от 25 процента от шведите, показват социологически проучвания, цитирани от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nqkoi pital li e zashto Angliq,Shveycariq ne sa v EURO banknoti i sashto tozi nqkoi pital li e zashto horata se darjat pod PREDVARITELNO IZMISLEN stres ISLQMA ne e zaplaha za Evropa (slujbite) go znaqt
1
0
 
23
 
! Отговори
без парЕ не става преди 8 години
За какво свободно движение иде реч преди не можеше поради желязната завеса ,а сега поради финансова. Очаквам тези които са отишли там за да си изкарват хляба да не се съгласят с мен ,но това е различно от пътуване като турист.