Да заключат лидерите от ЕС, докато решат бежанската криза

Ги Верхофстат: Европа продължава да дава упорито заден ход!
25 яну 2016 11:07, Елка Василева
37
Да заключат лидерите от ЕС, докато решат бежанската криза
Снимка: архив, Reuters

Гледката на безжизненото телце на Айлян Курди на турски плаж през септември миналата година потресе света. В последвалите тази трагедия месеци ни бе простено да си мислим, че бежанската криза е отслабнала, но за съжаление това е далеч от истината, пише председателят на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат в британския в. "Индипендънт".

Отчайващата хуманитарна обстановка се влошава, а хората, които рискуват живота си, за да стигнат до безопасна Европа, расте драстично на фона на задълбочаващата се спирала на насилието в Сирия.

Само политическо решение за прекратяване на сирийският конфликт с участието на всички регионални действащи лица и Русия ще сложи край на кризата. Макар да беше постигнат известен напредък към политическо уреждане, е ясно, че бързо решение не се очертава. На този фон Европа няма време, предупреждава Верхофстат, който е и бивш премиер на Белгия.

Тъжната истина е, че след месеци на срещи на високо равнище, посветени на кризата, решението на бежанската криза е по-далече от всякога и дори доближаваме критична точка.

Въпреки че Европейският съюз начерта пътна карта с мерките, които трябва да се вземат колективно на европейско равнище, политическа воля на практика липсва, отбелязва евродепутатът.

Както установява и британският премиер Дейвид Камерън, постигането на промяна в Европа е трудна работа. Тя изисква съгласието на 28 премиери, всеки от които е обвързан с национални коалиция и/ или партии, които твърде често поставят рейтинга над обществения интерес.

Доста угнетително е, че европейските лидери сякаш се надпреварват във все по-скандални и дискриминиращи изказвания в опит да възпрат вълните от бежанци от Гърция да търсят убежище в страните им. Ужасяващите посегателства, извършени от престъпници в Кьолн на Нова година, дадоха храна на националисти като британската партия ЮКИП и насърчиха крайнодесните им съмишленици из цяла Европа.

Докато ръководителите от ЕС продължават да поощряват тези националистически партии, вместо да им се противопоставят и да направят онова, което е редно, надеждите за единно европейско решение все повече избледняват, отбелязва Верхофстат.

Ако 2015-та беше "ужасна година" за европейския континент, 2016-та ще е още по-тежка. Опасността от Брекзит, Грекзит, от експанзионистична Русия, заплахата от нови терористични зверства, съчетани с несигурни икономически перспективи и нерешена дългова криза подсказва, че настоящата година ще е година на възход или падение, подчертава авторът на статията.

Широкоразпространено е виждането, че ЕС постига напредък само във времена на криза. Днес сме изправени пред множество кризи, с които не може да се справи сама нито една европейска държава.

При все това Европа продължава да дава упорито заден ход. Европейските лидери могат да обвиняват единствено себе си за хаоса, който ще настъпи, ако Германия затвори границите си. Истинските кандидати за убежище, които бягат от война и гонения, са последните, които трябва да страдат от самоналожения ни хаос.

Миналата седмица холандският премиер Марк Рюте, каза, че ЕС има шест до осем седмици преди възстановяването на националните граници из Европа. Камерън иска ранен референдум за членството на Великобритания в ЕС, за да предотврати възможността гледките на давещи се мигранти това лято да повлияят на изхода от вота. Не означава ли това обаче да слагаш каруцата пред коня?, пита бившият премиер.

Времеемките преговори с Великобритания трябва да бъдат отложени, а вместо това лидерите от ЕС да бъдат заключени в една стая, докато договорят цялостна и единна стратегия за справяне с разрастващата се бежанска криза, преди да е станало твърде късно. Става въпрос за нещо повече от политика - става въпрос за човечност, заключава Верхофстат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
master преди 8 години
До Анонименprokalnatite predateli nikoga ne svarshvat,islamski skot gaden
30
0
 
3
 
! Отговори
master преди 8 години
80% ot bezancite sa maje.?zashto?te idvat da prevzemat evropa i da islamizirat naselenieto.i nai goljmata idiotshtina e che frau merkel gi pokani.sega vsichki pishtjt a tj prodaljava da govori gluposti kak njmalo gorna granica i vsichki obrezani tvari molj da zapovjdat i han tervel da stane ot groba ne moje da se spravi s tazi jena kojto prevarna evropa v nai strashnoto mesto za jiveene.
29
0
 
7
 
! Отговори
Загрижен преди 8 години
ТОВА Е ЧИСТА ПРОБА ИНВАЗИЯ НА ИСЛЯМА КЪМ ЕВРОПА И НЕ ЗНАМ КЪДЕ ИМ Е АКЪЛА НА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ, ЧЕ ДОПУСНАХА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. КАКВО АМИ ИНВАЗИЯ ФИНАНСИРАНА ОТ СА САЩ И ВЕРОЯТНО ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЯ. САМО СЛЕД КРАТКО ВРЕМЕ ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО В ЕВРОПА НО НЯМА КОЙ ДА СЛУША ГЛАСОВЕТЕ НА ТРЕЗВОМИСЛЕЩИТЕ ХОРА.
28
0
 
23
 
! Отговори
Marto преди 8 години
Само като прочетох в началото за мъртвото бежанче, което после не се оказа сирийско бежанче, а кюрдче, чиито родители просто искат да се възползват от вълната от незаконна имиграция и реших да не дочитам статията. Сори.Гадна пропагнда е това на гърба на мъртво дете.........
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата статия излиза, че най-важната и приоритетна задача на ЕС са бежанците, а не собствените му граждани! Всичко трябва да се съсредоточи върху това как да се приемат повече! Аз пък искам да се затворят границите и да се изхвърлят и тези, които в момента са тук!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плавно и полека става ясна целта на хамериканското занятие:"Бежанци в ЕС".Хамериканците и европейците не обичат да загиват на земята.В страните от ЕС има достатъчно хамерикански военни бази с потенциал за приютяване и правилно военно обучение на над милион бежанци.След година бежанците се превръщат в добре обучен "чуждестранен легион",готов да воюва вместо американците и европейците.Срещу Русия!И какво ли ще остане от Европа?
25
1
 
21
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Лозунга на не0либерализма е: бъдете супер т0лерантни - сам0убийте се, себе си, децата си, любимите си и бъдещето на Европа и станете плячка на диваците защото така е т0лерантно. Не мерси. Искаме диваците вън от Европа а предателите които ги пуснаха в затвора за престъпления срещу човечеството и имуществото им продадено на търг а сумите изплатени на пострадалите от "бежанци"! Не0либерализма и не0езичеството на т.н. "западни елити" не са човечност а демонски доктрини водещи до сам0убийство.
24
1
 
27
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Писна ми от тия т0лерасти като Верховстад, те са с промит от не0либерализма мозък и могат само да повтарят едни и същи глупашки лозунги: бъдете толерантни, също като Плевнелиев. Някакво дете се удавило и това се превръща в реклама за нахлуващите тълпи диваци в Европа които ако се оставят ще доведат до граждански войни, геноцид и разруха на европейските народи. Ами децата изнасилвани от диваците а Верховстад? Ние не сме длъжни с нищо на диваците, напротив за доброто на Европа трябва да ги изгоним
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия вече се говори за пенсиониране на Меркел и изпращането и в Чили. Държавата в чиито работи тя е е намесила безпрецедентно, като е казала, че чЧили трябва да преотстъпи територия на Боливия ,за да имала Боливия достъп до морето.Хайде Германия да преотстъпи теритнория на Чехия, за да има Чехия достъп до морето!
22
1
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тази статия е точно в стил "слагане каруцата пред коня". Опитва се да ни вмени вина за войната в Сирия и всички останали войни. Съответно трябва да приемем всички бежанци на Света почувствали се застрашени. Малоумният автор не си дава сметка, че това е сигурен начина да се взриви ЕС! Изглежда събитията в Кьолн не са достатъчно ясен сигнал какво го чака ЕС при насищане на Съюза от мюсулмани. Тия хора като автора, просто изумяват с глупостта си!
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От около 5000 сирийци, които са кандидатствали за убежище в Русия през последните години, само двама са били признати, в 2900 са получи временно разрешение за пребиваване.Това е национално-отговорна политика!
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за това какво е станало в Кале няма ли да има публикация. Или целта на сайта е само промиване на мозъци. Ако искате да знаете това с което промивате вече не мие
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте плакали за тази Европа, която векове наред подкрепяше османските неверници, подкрепяше и продължава да подкрепя режимите в Саудитска Арабия, Турция и други държави. Всяко нещо рано или късно се връща. Само да заобикалят България. Ще доживея времето да приемаме бежанци от западна европа, при това се надявам, да се отнесем с тях, както те се отнасяха с нас.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Истинските кандидати за убежище, които бягат от война и гонения, са последните, които трябва да страдат от самоналожения ни хаос." ????Ало??? Как така самоналожен хаос? Наложихте ни го и се правите на ударени. Сега всички си самоналожете по една присъда и слагайте райето!
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС потъва скоростно, а тук някакви бойковчета си мечтаят да въведем еврото...
16
0
 
36
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
""""Ги Верхофстат: Европа продължава да дава упорито заден ход!""""РЕАЛНО Европа е в стойка Г....и отзад са САЩ,Турция и ИД............
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA V EVROAZIISKIAT SAUZ--SAMO TAKA MOGEM DA BADEM SVOBODNI.
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последните години в мирнитеи не дотам мирните ислямски страни бяха избити при терористични атаки повече от половин милион правоверни. Това е религията на мира, която настъпва в бойни подразделения, дъвчещи хашиш за сили към змите ни, вдъхновявани за убийства от имамите, които ги изпращат в Европа сдумите "Опрашвайте ги!".Само вливане в престъпните структури на континента, това е бъдещето на тези неграмотни наркомани. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ГИ СПРЕТЕ СЛАБОХАРАКТЕРНИ ПОЛИТИЦИ!!!МИЛОСТ ЗА ЕВРОПА!!
13
1
 
30
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Анонимен КАК КОЙ.----АМЕРИКА НО ВСИЧКИ ЕС РЪКОВОДИТЕЛИ ПОЛУЧАВАТ ДАРЕНИЯОТ КРАВАРИТЕ И СА СИ ЗАВРЯЛИ ГЛАВИТЕ В Г ЗА А И ВСИЧКИ НАРОДИ ОТ ЕС ВЕЧЕ СА ПОД ДУЛАТА НА МИРОТВОРЦИТЕ ОТ НАТО И САМО НАДЕЖДАТА Е----РУСИЯ
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повдига ми се от подобни манипулативни статии :(ЗАЩО изобщо трябва да идват тук, статията не казва! Но за сметка на това ни набива канчетата, че сме нямали право да спираме пришълците, щото било опасно за тях. Идват, щото някой им пали фитила. И това е Меркел и не нормалното немско правителство.Закъснялото отмъщение на Хонекер!Автора на статията е за съд за национално предателство и подтикване към омраза!!!