ЕК настоятелно: BG да ускори съдебната реформа

Брюксел представи доклада за България по механизма за наблюдение
Обновена: 27 яну 2016 13:27 | 27 яну 2016 13:26, Елка Василева
19
ЕК настоятелно: BG да ускори съдебната реформа
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия представи днес четиринадесетия си доклад по механизма за сътрудничество и проверка за стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада се посочва в кои области беше отбелязан напредък по отношение на установените показатели през последните 12 месеца и къде са необходими допълнителни стъпки, пише в съпътстващото съобщение. Цитиран е заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, според когото през изминалата година България е предприела някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред.

"Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати", посочва Тимерманс.

Приетото изменение на Конституцията на България, направено с оглед на реформата на съдебната система, което потвърждава политическата воля за изпълнение на стратегията за тази реформа, трябва бързо да бъде последвано от приемането на оставащите законодателни инициативи.

Още по темата

Комисията приветства желанието на България да разчита и занапред на техническа помощ и експертен опит в подкрепа на процеса на реформи, като ЕК е предоставила необходимите за това средства.

"Настоящата година трябва да бъде годината, през която българите ще усетят действителен напредък. Постигането на действителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, остава най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет", коментира Тимерманс.

През 2015 г. България предприе някои важни стъпки, за да върне реформата на дневен ред след период, през който политическата нестабилност явно спъваше напредъка, пише в съобщението.

Двете национални стратегии за съдебната реформа и за борбата с корупцията представляват подробен план за действие. Ясно е обаче, че превръщането на тези стратегии в конкретен и осезаем напредък ще бъде основно предизвикателство през 2016 година.

През декември България измени своята Конституция. Макар в измененията да има някои значителни промени в сравнение с първоначално предложения текст, приемането им все пак представлява важна стъпка към реформа на Висшия съдебен съвет, който управлява българската съдебна система. Сега трябва да бъдат предприети последващи действия, за да може пълният набор от промени, предвидени в стратегията за реформа на съдебната система, да се превърне в законодателство, се посочва в текста.

Други инициативи се натъкнаха на пречки, по-специално стратегията за борба с корупцията. Народното събрание отхвърли законопроекта, целящ да създаде нов единен антикорупционен орган. Правителството обяви намерението си да внесе повторно предложението в изменен вариант, но отхвърлянето подчерта липсата на политически консенсус по процеса на реформи, отбелязва ЕК.

Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да осигурят правосъдие. Същото се отнася и до несигурната реакция и последващи действия спрямо конкретни скандали, като този, свързан със Софийски градски съд през 2014 година.

Фактът, че по много от препоръките в доклада от 2015 г. трябва все още да се предприемат действия, подчертава липсата на решимост в усилията на българските институции в ключови области на съдебното управление, заявява комисията.

Според доклада процесът на наблюдение по механизма, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на ЕК и някои държави от ЕС, продължават да оказват ценна подкрепа за усилията на България за реформи.

Комисията настоятелно приканва България да ускори напредъка си в изпълнението на отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото спасение за България е да излиза от Еврогейската простотия и да се спасява с калашници и минни полета по границите. На който не му харесва да ходи в Брюксел за зеле.
14
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Поне да бяха го написали на тоалетна хартия че да има полза от него....
13
2
 
3
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Ами сега вземете и накажете пак редовите граждани! Мутренски ЕС,като всичко останало.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде е пълният текст, а не тоя слънцеугоден преразказ...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В доклада пише, че голяма част от членовете на ВСС се назначават от политиците, което води до зависимост ....
10
0
 
5
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Попрочетох малко от този доклад. Основното е, че трябват промени в закони, т.е. парламента не си е свършил работата, вкл. и в частта за съдебната система. Второто основно нещо е намесата на политиците в дейността на другите власти, т.е. намесата на хората от изпълнителната власт, в дейността на съдебната власт, макар че те се намесват и в работата на парламента и всички го виждаме.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, сами трябва да си помогнем. Помощта отвън се изразява единствено в поставяне на трезва диагноза, но лечението, че трябва сами да си го проведем. Като за начало да изметем всички, за които и децата в детските градини знаят, че са престъпници, но са на свобода, че и управляват. ЕС прави каквото може за нас, но не може да влезе, да ни управлява и да ни реформира...явно - за съжаление....
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости реформа .. Най много да им намалят заплатите с по 0.02%
7
0
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Никой на нищо не вярва вече. Просто ЕС си има други проблеми за да се занимава с България. Ние сме бита карта. А народът го е казал: Помогни си сам, за да ти помогне Господ. Отвън помощ няма да дойде. Българинът трябва да си го набие в селяшкото канче, че не се ли активизира политически и не се ли ангажира обществено, НЯМА как мафията сама да се накаже! Този *** народ не се научи да протестира ефективно и да поставя точните изисквания.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не трябва да ускорява реформата, трябва първо да я започне!
5
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 години
Спрете веднага еврофондовете,докато не се извършат небходимите реформи,нашите мтурополитици от друго не разбират . В момента парите от Европа отиват директно в политическата мафия и олигаристе и когато парите им спрат чак тогава може да извършат нещо. Думи не ги плашат.
4
1
 
4
 
! Отговори
Аве, вече преди 8 години
и Боко не харесвате, а? Не се ли отчете с някое евро?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха, каква редакторска намеса само е играла при изписването на статията, просто не е истина! ДОКЛАДА ПРОСТО РАЗСИПВА ПРАВИТЕЛСТВО И МНОЗИНСТВО.....а тази поръчкова медия днес.бг си е съчинила собствен доклад, или по скоро такъв са и пратили да публикува
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнайно защо, след вече 9 години наше членство в ЕС, от там продължават да вярват, че в България могат да се проведат реформи и че те ще доведат до резултат. И че някой тук обръща реално внимание на докладите от Брюксел! Напротив - нашите видни "държавници" правят промени, свързани с щастливи кокошки и криви краставици, но не и сериозните такива, свързани със съдебната система, борбата с корупцията по високите етажи на властта, конфликт на интереси, равенство пред закона и т.н
1
4
 
4
 
! Отговори
DDJ преди 8 години
Малки са им заплатите, дайте им по големи!