Кой печели добри пари от мигрантите в Германия?

Би Би Си: Меркел не е склонна към безразсъден алтруизъм
1 фев 2016 22:36, Елка Василева
63
Кой печели добри пари от мигрантите в Германия?
Снимка: архив, Reuters

През миналата година молби за получаване на убежище в Германия са подали 1,1 млн. души. И докато политиците спорят как по-добре страната да се справи с този поток от мигранти, деловите хора още сега печелят пари от него, пише Пол Хенли от руската служба на Би Би Си.

Един от тях е Рафаел Хок - доста оптимистично настроен млад човек. За това си има и основания. Той е само на 22 години, здрав, с прекрасно образование, говори два езика, кара "умна" кола, току-що се е върнал от зимен ски курорт в Алпите. Освен това е наследник на многомилионен семеен бизнес.

Хок ме развежда покрай заснежените богаташки къщи в южните предградия на Мюнхен, по засадените с брези улици на разкошния район Грюнвалд. Ние се намираме в най-тежкарския район на един от най-богатите градове в света. Тези имения с басейни и тераси за барбекю принадлежат на босовете на знаменити промишлени компании и на футболисти от клуба "Байерн".

Но дори тук се усещат признаците от нахлуването на стотици хиляди бездомни мигранти, който нямат и пукната пара.

Индустрия за обслужване на мигрантите

Ние току-що посетихме т.нар. приют за бежанци - един от 15-те такива в Мюнхен, които принадлежат на фирмата на Хок и се дават под наем на местните власти. Той представлява надуваем хангар с размер на олимпийски плавателен басейн. В приюта живеят 300 мъже от Сирия, Афганистан, Пакистан и страни от Западна Африка. Те спят в отоплени помещения на многоетажни легла, получават безплатна храна три пъти на ден, играят на пинг-понг. Дори им дават по малко пари, докато очакват разглеждането на молбите им за убежище.

Както вече сте разбрали, Хок не е сътрудник на благотворителна организация. Заедно с други бизнесмени той е част от онова, което германската преса нарича "индустрия за обслужване на мигрантите". По-рано той се е занимавал с обслужване на спортни мероприятия, но миналата година набързо е преустроил своя бизнес и сега получава приходи. По думите му оборотът на неговата фирма в близките години може да достигне 37 млн. евро.

Подобно на този предприемач, който се ползва от новите възможности, германското правителство също вижда изгода за себе си от възникналата ситуация.

Преди 10 години аз снимах документален филм за "демографската бомба", заложена под бъдещето на Германия. Снимах интервюта с политици за застаряващото население, за страшния спад на раждаемостта и за растящата заплаха от недостиг на млади работници, които са така необходими на икономиката. По онова време германската икономика още не бе преодоляла последиците от обединението на страната, а безработицата бе на най-високо от 70 години равнище. Всяко предположение, че тази криза би могла да бъде разрешена чрез масова миграция, би била посрещната със смях и с въпроса "Кой ще дойде тук?"

Спасение за икономиката?

Аз нито веднъж не съм се срещал с Ангела Меркел, макар че много пъти съм опитвал, но тя не прави впечатление на човек, склонен към безразсъден алтруизъм. Мисля, че са й известни прогнозите, че появата в страната на милион потребители ще доведе до скок в икономиката не по-малък от 2 процента годишно. Мисля също, че тя е запозната с мнението на много икономисти, че пристигането в страната на млади мъже, готови да се обучават на нови професии, на език и да се захващат с всяка работа, ще стане спасение за страната.

Мъж в костюм на Хуго Бос в уютен институтски офис в Берлин ми обясни, че не съществуват никакви финансови аргументи против мигрантите, а има само политически съображения. Затова не трябва да ни учудва фактът, че германската булевардна преса, която защитава интересите на средната класа, като цяло подкрепя идеята за масовата миграция, или че полицията в Кьолн, където в новогодишната нощ се разиграха известните инциденти, не бързаше особено да обвинява за тях мигрантите.

Не трябва да се подценява и необикновеното радушност и щедростта, проявявани от немците, които не жалят време и сили, за да демонстрират, че тяхната страна е желано убежище за отчаяните несретници. Запознах се, например, с една самотна майка, която кани бездомни сирийци да пренощуват в дома й, както и с пенсионер - бивш учител, който шест дни в седмицата обучава мигранти на немски език.

Напълно възможно е между тези доброволци и Рафаел Хок, който печели милиони, продавайки на властите помещения за мигранти, да има голяма разлика. Но той ми хареса още преди да разбера, че сам лично е нарисувал цветя по сивите коридори на своите хангари, и че неговата приятелка е от Косово, за което сам ми спомена. Гледах как той изслуша двама афганистанци, които му се оплакваха, че ги хранят само с макарони, и как им обеща да смени компанията доставчик на продукти.

Според Хок бежанците не само са жизнено необходими на Германия, но тя сега получава уникален исторически шанс да докаже на целия свят, че е хуманна и цивилизована страна.

Не зная какво именно олицетворява този излъчващ енергия оптимист - присъщ на днешните млади германци прагматизъм или пък хуманизъм. Но мисля, че в съвременна Германия, отворила денонощно вратите си за милиони страдащи, има достатъчно и от едното, и от другото.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фактТОЗИ МЛАД ГЕРМАНЕЦ ИЗПОЛЗВА СИТУАЦИЯТА,ЗА ДА ПРАВИ ПАРИ НА ВСЯКА ЦЕНА И НАЙ-СИГУРНО И ДОБРЕ Е ,КОГАТО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА.Т.Е.ОТ ТОВА МАСОВО И ОРГАНИЗИРАНО НАХЛУВАНЕ НА МЛАДИ МЮСЮЛМАНИ В ЕВРОПА ,ЗАБОГАТЯВАТ ШЕПА ХОРА,ЗА СМЕТКА НА НАРОДА СИ(това прави Меркер).
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леля ми живее в Грюневалд. Майка ми казваше: "Мъжът на леля ти е толкова богат, че ние дори не можем да си представим".
40
0
 
1
 
! Отговори
уф.. преди 8 години
И те се надяват тези млади мъже, гледащи ТЪПО да започнат да РАБОТЯТ? На стругове, на скеле, строители????Не.. те ще стоят с РЪЦЕ в джобовете, ще гледат германки и др... , ще крадат.. ще чакат социалните помощи, ще правят РЕВОЛЮЦИИ.. дежа ву!...
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Germancite ot egoizam ne rajdat deca, posle nedovolni, che zastariavali. Ami niakoi da gi spiral? V Germania ako ne mogat da otgledat 3 deca sa mnogo zle.
38
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Както обикновено, отчайващ превод. На български език се казва плувен, а не "плавателен" басей, а вместо "пинг-понг" казваме тенис на маса. И кой е оригиналният автор на статията - "БТА"?
37
1
 
5
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Поне засега и докато научат език и професия ще папкат , " отхождат" и налитат на жени и чак тогава и то не всички ще изработват национален доход , а дотогава може да е дошла на власт NSDAP и всички да работят без даса научили езика !
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този господин Хок описва така нещата, защото по едно стечение на обсоятелствата си пълни гушата от тази ситуация! За да има скок в икономическо отношение трябва да се стимулира производството, а не да се наливат милиарди за издръжката на мигранти, които очевидно са там с цел секс-туризъм! Пък и получават безпатна храна и някое евро за това! Посланието е ясно : "Елате още!"!
35
3
 
39
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Госпожо Василева, този път публикацията е доста примитивна. От мигрантите печелят сано отделни находчиви бандюги, без морал и нравствени норми. Случаят със самотната майка, която поема сирийци да пренощуват в жилището й също има своето физиологично обяснение. Истината е, че разноските на данъкоплатците са 1200 еврака на месец - на човек! На тези хора им липсват 20 години от живота, за да се напасват. Всичко друго е бла-бла и прах в очите. Българина не е дотам наивен, за да повярва на писаното .
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Мисля също, че тя е запозната с мнението на много икономисти, че пристигането в страната на млади мъже, готови да се обучават на нови професии, на език и да се захващат с всяка работа, ще стане спасение за страната,,Надявайте се. Тези не са там за това за което вие ги гласите.
33
0
 
7
 
! Отговори
42 преди 8 години
Аз не харесвам Меркел защото защитава интересите на Германия не на България.И го прави по добре от нашите политици .От което България губи .Но това ,Меркел е предизвикала война в Сирия ,за да може да интегрира тълпа сирийци ми се вижда малко странно.
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не печели от мигрантите. Меркел обърка сметките като реши, че ще може да интегрира тълпа полудели мъже, които освен корана друго не са виждали. Дано да затворят границите и да върнат визите и ограниченията за работа. Знам, че и много българи ще пострадат от това - но по този начин дори и тези бежанци, които са на българска територия могат да бъдат депортирани (ако не бягат наистина от война). Има все още недостиг на кадри и липса на работна ръка, но някой я е излъгал Меркел, че ще работят.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В германия ситуацията не е розова,Германците имат страх да не ги обвинят в расизъм заради втората световна война .Но германците место да се оплакват от създалата се ситуация търсят начини да спечелят , и най вероятно ще го намерят. Кога ли ние българите ,ще се научим да печелим от различните ситуации.
30
0
 
12
 
! Отговори
Имигрант преди 8 години
В Германия в момента тече масово реновиране на стари общински жилища и строене на нови. След това наемите скачат драстично и повечето от старите наематели биват принудени да напуснат. Жилищата, обаче, венага се дават на бежанци по следната схема - държавата отпуска 15 евро на ден за бежанец /квартирни пари/, като всеки има право на 10 кв.м. площ. В жилище от 50 квадрата това са 75 евро на ден или 2250 на месец суха пара... А иначе наемът за такова жилище е средно м/у 450 и 650 евро....
29
2
 
17
 
! Отговори
Национал преди 8 години
Този Хок явно не е ариец, на еврейче ми мяза!Позабравил е бащата на Райха!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само думата ''Бежанец'' носи на Емигрантите по 900 евро на месец , преставете си как живеят Бежанците в Германия
27
0
 
5
 
! Отговори
до: 41 преди 8 години
Подготвителните курсове в Унитата не се контролират затова има пропуск в Системата
26
0
 
11
 
! Отговори
съвсем легалнo преди 8 години
Най-известната СХЕМА в Германия за Легализиране са Подготвителните езикови курсове към самите Унивеситети(Studienkolleg) , които пак са съвсем легални Инсититуции и не будят никъкво съмнение , така по този път Мароканци и др. използват пропуска в Системата и при одобрение след кандидатстване получават 2 в 1 Разрешително за пребиваване и Разрешително за Работа на полвин работен ден
25
1
 
15
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 8 години
и са създавали блага, което им дава правото на социална помощ4.Тези, дето не щат макарони, да не би да са яли там, откъдето са се домъкнали, ежедневно свинско със зеле или те и това не обичат, я лично министърът на труда да им сготви и донесе каквото пожелаят
24
1
 
34
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 8 години
Малоумието е в няколко направления, също малоумно и многократно повтаряни1.Това са незаконно проникнали лица без идентификация и дипломи, оттук квалификацията бежанци е несъстоятелна2.Тоя лигльо цоца пари от държавата, т.е. от германския данъкоплатец, кое му е толкова бизнесменското и предприемаческо само той си знае3.Пришълците не са потребители, те висят на врата на германската социална система, т.е. на данъкоплатците и на социално слабите, които обаче в един момент са полагали труд
23
0
 
23
 
! Отговори
факт преди 8 години
Сигурно има единици ,които са облажват от това нахлуване.Но изводите на този млад ентусиаст,са много погрешни. Скоро ще се чуе..