Руски като втори чужд език - у нас и в прибалтийските страни

80 % от учениците у нас учат английски, а 17% - руски език
1 фев 2016 16:14, Елка Василева
91
Руски като втори чужд език - у нас и в прибалтийските страни
Снимка: архив, Reuters

България, Естония, Латвия и Литва са единствените държави в ЕС, където руският се изучава като втори чужд език в училищното образование. Това показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Почти всички български ученици (99,8 на сто) изучават един чужд език, но едва 17 на сто преминават второ чуждоезиково обучение, сочат данните. Над 80 на сто от българските ученици изучават английски, а около 17 на сто - руски език. За сравнение в Литва руски учат 66,7 на сто, в Естония - 64,7 на сто, а в Латвия - 60,4 на сто от учениците.

В ЕС английският остава първият изучаван чужд език с 97,3 на сто, френският е втори с 33,7 на сто, немският е трети с 23,1 на сто, руският е на четвърто място с 2,7 процента.

Общо 98,6 на сто от учениците в ЕС учат поне един чужд език, а 59,9 на сто учат поне два. Най-много чужди езици изучават учениците в Люксембург, Финландия и Италия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
китайския език наистина е перспективен но не е за всеки защото е итонационен език .големия проблем не да научиш писмеността защото това се учи.А да свикнеш да слушаш думите и силата на изговаряне едновремено за да разбереш съдържанието.ПРимер: мон - има осем смисъла но като го кажеш силно има един.
56
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Как руския да е втори чужд език? Българския да е втори ,а руския матерен.Нали сме братя с руснаците?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BADESHTETO NA SVETA E V RUSIA I ZATOVA TRIABVA DA SE IZUCAVA RUSKI,A NE ANGLIISKI.ANGLIISKIAT EZIK E EZIK NA OMRAZATA I VOINATA.RUSKIAT EZIK E EZIK NA LUBOVTA I MIRA.
54
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Преди време гледах клип как един "индианец" кърти мазилка с изключено хилти.Та езикът е като инструмент, ако си умен може да е много полезен(ще намериш начин да извлечеш максимална полза), а ако си ***, изобщо не ти трябва никакъв, с ръце и грухтене пак може да се оправиш ако се наложи.
53
0
 
2
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До 61 ... Има ги и сега по 60-70 - марокански (досущ като турските - пластмасови, не миришат на домати даже ). Има и нашите (Русия и Баларус) от 80 до 200, което е напълно нормално за сезона....
52
1
 
5
 
! Отговори
72 преди 8 години
В ЕС най лесно човек комуникира и се оправя с Английски и Руски.Въпреки че руския не е език на европейката общност.
51
1
 
10
 
! Отговори
щое това българина преди 8 години
Отричаш се от собствения си език и писменост и пишеш всичко на английски що за народ е това.Погледнете рекламите на магазини къде се изписва нещо на кирилица.Продажна нация.
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ruski - ako niakoi shte hodi da jivee tam. Inache e bezsmisleno.
49
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Не е важно колко се изучават, а колко се научават. Щото май в Бг не е много.
48
9
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Даже като се замисля, не е необходимо в днешно време да се учи особено и българския. защо да се губи време? Английският е достатъчен.
47
1
 
8
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Одисейчо, провери в нета за балкантурист! Явно още съществува! Хотелите, които на времето са били част от веригата на Балкантурист и днес са предпочитано място за почивка! Дори дузвездният "Преспа" в Пампорово, по мое мнение е много по-добре уреден от 3-звезден хотел!
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Противно на приетото мнение за близост, руският нито е толкова близък и никак не е лесен за българи. От друга страна нивото на огромното мнозинство съвременни даскалици по него е такова, че е по-добре да не се учи. Повечето от тях са назначени с протекции, колкото да ги назначат някъде.
45
0
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 8 години
Това са пълни глупости с тея цени, които говориш! Живея в Русия и кило домати е 1.5 евро!
44
2
 
3
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 60,Е аз нямам такъв спомен, но както и да е! Нормално е в средата на зимата доматите да са по-скъпи! В България да не би да не е така! Помниш ли лятото и есента каква беше цената на доматите и каква е сега? Кажи сега след месец-два колко ще струват доматите в Русия, че живи и здрави, да видим дали си дал правилна прогноза!
43
1
 
9
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Одисейчо, човека от Балкантурист ти каза, че е необходим руския! Статията принципно е тенденциозна! На времето ни даваха право да избираме какъв език да учим- руски или френски, понеже нямаше достатъчно даскали(ци) по английски език! Аз избрах руски и не мисля, че съм сбъркал особено! Благодарение на този си изор днес чета и разбирам руски без никакъв проблем и затова не съм подвластен на медийната пропаганда в България- като минимум полза! Затруднявам се с говоренето, но това е друга тема!
42
0
 
6
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 47, Кой си мислиш, че лъжеш! Хората трева не пасат! Много лесно може да се провери, че средната цена на доматите в Русия е около 100-150 рубли, тоест около 2.50-3.50лв. или до около 2 долара за кило! Не изключвам възможността някъде да има и такава цена, каквато си посочил- например в Салехард или Норилск, ама то дотам доматите и трудно стигат принципно, а и в северните райони на Русия заплатите принципно са високи!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40АНОНИМЕН 40,МНОГО СИ НЕГРАМОТЕН!САМО С РУСКИ ЕЗИК МОЖЕШ УСПЕШНО ДА СИ НАМЕРИШ РАБОТА В ГЕРМАНИЯ,В АМЕРИКА,В ИЗРАЕЛ И МН.ДРУГИ ДЪРЖАВИ....
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казвам че руснака е .у.к който обърна гръб на собствения си народ за да си излекува егото
39
1
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Е и, кво?. ти нали си купуваш по евтино турски зеленчуци?. Кво си са закахърил?.
38
1
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Нещо сте ми съмнителен. да не сте обратен?.