Три въпросителни около британското членство в ЕС

Договорена е "аварийна спирачка" - достъпът на мигранти до помощи
1 фев 2016 07:44,
8
Три въпросителни около британското членство в ЕС
Снимка: flickr

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск не успяха да постигнат споразумение по британските искания за реформиране на ЕС, но се договориха да продължат преговорите с още 24 часа, съобщиха световните агенции.

"Нямаше сделка", заяви Туск пред журналисти, напускайки по-рано от очакваното резиденцията на Даунинг стрийт 10 след работна вечеря с Камерън. "Интензивната работа през следващите 24 часа ще е решаваща", написа Туск в Тwitter.

Камерън от своя страна съобщи, че двамата са се споразумели за още 24 часа преговори преди да бъдат публикувани за обсъждане предложенията за предоговаряне на условията за британското членство в съюза.

Двамата лидери са постигнали "известен напредък", но все още "остават нерешени големи въпроси", заяви източник от ЕС, който отбеляза, че преговорният екип на Туск ще остане в Лондон за по-нататъшни преговори, предаде ДПА.

Четирите искания на Лондон, за да остане Великобритания в ЕС, са да няма дискриминация към страните нечленуващи в еврозоната, да се засили конкурентността, да се възстанови суверенитетът на отделните страни и да се ограничи имиграцията в Европа.

Камерън иска да наложи четиригодишен мораториум преди изплащане на каквито и да било социални помощи на мигранти от европейски страни, пристигащи да търсят работа във Великобритания. Това искане е смятано за дискриминационно и противоречи на принципа на свободно движение в ЕС на хора, стоки и услуги, отбелязва АФП.

Камерън очаква да бъде постигнато окончателно споразумение по британските искания преди европейската среща на върха в Брюксел на 18 и 19 февруари, за да свика референдум през юни.

На срещата си Камерън и Туск обсъдиха по-специално предложението на ЕС Великобритания да получи правото да не дава социални помощи на работници от други страни членки за период от 4 години, предаде Ройтерс.

Т. нар. "аварийна спирачка" ще може да бъде използвана от всяка държава от ЕС, която успее да убеди останалите страни членки, че социалната й система е подложена на извънреден натиск. Правилото ще позволява на съответните власти да не плащат социални помощи на новопристигнали работници от други държави членки за период от 4 години.

Часове след снощната среща между Камерън и Туск говорителят на британския премиер обяви, че Лондон и ЕС са постигнали споразумение по условията на "аварийната спирачка", съобщиха ДПА и Ройтерс.

По думите на говорителя, Европейската комисия е представила текст, където ясно е посочено, че сегашните обстоятелства, в които се е оказала Великобритания, удовлетворяват критериите, необходими за задействане на "аварийната спирачка".

Говорителят на Камерън изтъкна, че това представлява "значителен пробив", означаващ, че премиерът може да изпълни ангажимента си за ограничаване на достъпа на мигранти до социални помощи за четири години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А помощи на току-щопристигналите африканци и азиатци ще изплащате ли?Че то ако откажете помащите сума ти пакистанки, тръгнали за трети и четвърти жени на пакистанци в Англия ще се откажат. Нали идват заради плащането на значителни помощи за така-наречените им извънбрачни деца, които са си съвсем брачни за исляма. Леле, ще оредеят женските редици в прошълците! Какво ще показват тогава журналистите - пак брадясали деца и брадясали майки. Кого ще съжаляваме? Ами сега?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато гледам, колко си неграмотен, не може да си българин.
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARI I RUMANZI OTIVAT V ANGLIA SAMO,ZA DA POLUCAVAT SOZIALNI POMOSHTI,DA PROSIAT I DA KRADAT.
2
3
 
2
 
! Отговори
исканията са добри преди 8 години
и нормални освен това за връщане повече права на местните правителства и парламенти !! това е лошо особено за бившите соц,страни където политиците са заграбили влсатта и работят срещу нараода и срещу демокрацията. примерите са мнго България, унгария а сега и полша
1
6
 
10
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Най-добре е Европа да си бъде както си беше преди. Всяка страна сама за себе си, затворени граници и трудно вадене на визи. Така до минимум се ограничава емиграционният поток и само който наистина има огромно желание да емигрира в тази държава намира начин, понякога чакайки с години. Ама поне си знаеш, че държавата е що годе чиста и няма *** от какви ли не държави. Сега примерно емблематичния централен район "уайт чапъл" в Лондон е изцяло индийски и пакистански