Бягащите от война заслужават уважение, категорична е ЕК

Над половината от бежанците пък не са подавали молби за убежище
2 фев 2016 19:16,
44
Бягащите от война заслужават уважение, категорична е ЕК
Снимка: архив Reuters

Онези, които бягат от война, "заслужават уважение повече от всеки друг", заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от БТА.

ЕК осъжда решително сексуалните посегателства в Кьолн, но е твърде опростенческо да се заключи, че всички мигранти и бежанци са заплаха за обществения ред, добави той. Мигрантите, пристигнали в ЕС, които не подадат молба за закрила или нямат основания за престой, бързо трябва да бъдат връщани, посочи еврокомисарят.

Над половин милион от навлезлите миналата година в Общността мигранти не са подали молби за убежище, съобщи външният министър на Холандия Берт Кундерс като представител на председателството на Съвета на ЕС. По неговите думи навлезлите са били 1,8 милиона, а подадените молби са 1,25 милиона.

Притокът трябва да намалее, мнозина от идващите нямат право да останат, посочи Кундерс. Аврамопулос добави, че през Средиземно море до ЕС през януари тази година са достигнали 16 пъти повече мигранти, сравнено с данните от януари миналата година.

Кундерс съобщи, че досега само 400 мигранти са били разселени по квотните схеми на Европейската комисия. Той настоя за ефективно и спешно прилагане от всички държави в ЕС на политиката за връщане по родните им държави на онези мигранти, които не получат право на престой.

Осъждаме насилието срещу бежанци и мигранти, за които са отговорни малки групи, непредставителни за европейското общество, заяви холандският министър. По повод темата за осигуряването на обещаните на Турция три милиона евро за бежанците той посочи, че държавите от ЕС настояват да се уверят, че средствата ще достигнат до онези, за които са предназначени.

Проблемите няма да се решат, докато всеки чака другият първи да направи някаква стъпка, коментира Аврамопулос. Сякаш всичко ще приключи, ако стискат очи достатъчно дълго, а всъщност нещата само се влошават, добави той. Не е въпрос днес за края на Шенген или за изключване на някоя държава от Шенгенския договор.

Гърция няма да бъде оставена сама пред това предизвикателство, добави той по повод острите критики срещу неговата родина. Аврамопулис съобщи, че днес ЕК е одобрила засекретен доклад по резултатите от необявена мисия през ноември, отчела сериозни недостатъци в охраната на гръцките граници и прилаганите действия около миграционната криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: бежанциекмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
Едни ще воюват , а други ще бягят и ще имат "уважение". Ай , стига бе , това най- малкото не е честно към тези , които остават в Родината си и я защитават!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягащите от войната заслужават уважение, така е. Но те са само 10% от пришълците! Останалите са лъжци, които само заради това че са унищожили документите си за самоличност заслужават екстрадиране. А тези, които не се регистрират или се регистрират на по 2-3 места за да смучат помощи от 2-3 общини също трябва да бъдат изгонени. Най-вероятно са престъпници в родните си страни или пък командировани джихадисти.Не е луд който яде зелника, а който му га дава.
28
0
 
4
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Димитрис, Димитрис... По-нагло защитаване на родните интереси за сметка на цяла Европа не се сещам да съм срещала скоро. Сега, когато доста среди в ЕС натискат Гърция да се изкарва от Шенген, Унгария и Чехия искат да строим ограда на южната ни граница и т.н., е доста удобно да се ползва стола на европейски комисар, за да защитаваш политиката на отворени врати. Но ледът вече започна да се пропуква и дори хората в страни с предимно промити мозъци започнаха да се събуждат.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягащите от войната, предизвикват презрение. По тая логика, за 500 години и две световни войни, в БГ не трябваше да остане никой.
26
0
 
13
 
! Отговори
джилезна логика преди 8 години
Дизертиорите бягат от войната, значи заслужават уважение!!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко украинци избягаха в Дубай, ОАЕ, Кувейт, Оман....?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За *** дето са се качили на пейката от снимката , или за изнасилвачите на европейки е "уважението", че не разбрах...Миай един нов Хитлер, Мусолини или Франко никак няма да са излишни на либерастите ос ЕК.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважение заслужават и нашите родители пенсионери, които цял живот са се трудили, а на старини мизерстват. За сметка на това нелегалните емигранти получават безплатни карти за басейн.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, някой под мен е написал същото за дезертьорите и презрението. Сори. Не беше нарочно.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само бягащите от война заслужават уважение. Уважение заслужаваме и ние, подложените на бежански натиск, вандализъм и гавра с цивилизованите хора.
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягащите от война млади мъже в боеспособна възраст, особено такива, избягали след получена призовка да защитават родината си, се наричат ДЕЗЕРТЬОРИ. Те не заслужават никакво уважение, само нашето ПРЕЗРЕНИЕ.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не смеят щото са ходещи мини един грешен ход и всичко е във въздуха
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава да си приберат в техните къщи
17
1
 
27
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Уважение заслужават истински бежанци - семейства с деца, жени, старци! Това не са бежанци, това са дезертьори от армията! От кога това е похвално?! На всичкото отгоре изоставили семействата си във военния конфликт! Веднъж избягали от дълга към държавата си, втори път избягали от дълга към семействата си. У мен тези хора будят само презрение, нищо друго.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето защо млади и силни мъже бягат от войната? Оставете ги да отидат в страната си, да защитят свободата си, земята си, семейството си... Но те искат да вземат Европа!
15
0
 
16
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Войните винаги са били доходоносни за тези, които ги предизвикват и водят!! Защо сега САЩ не искат тази война да се прекрати ? Как можаха в Ирак да хвърлят и избият над 2000 млади американци, под предлог, че Садам правел химическо оръжие? Но в Ирак има много нефт и рафинериите на Буш трябва да го преработват! А тук далаверата е само с оръжие --- и на нашите и на вашите. А ние да приемаме "бежанци" ......
14
1
 
24
 
! Отговори
Край преди 8 години
Какъв е статута на бежанците от война светът е уредил отдавна. България също е страна на конвенцията. В общи линии правата на бежанците опират до това да изчакат края на войната в ПЪРВАТА СИГУРНА съседна страна и после да се върнат в родината си. Политиците от ЕС и България си позволиха да не спазват конвенцията и да наредят да не се спазват законите наказващи незаконното преминаване на държавните граници. Накрая всички ще плачат.
13
2
 
22
 
! Отговори
12345 преди 8 години
За да стане това което е, Европа е дала близо 100 милиона жертви в двете големи войни. Айде тия "в добра форма" мъже да отидат и да си оправят държавите.
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама защо няма бягащи жени на снимките. Те по-смели ли са да остават там...
11
1
 
21
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Аз мисля, че никой не оспорва, че бягащи от война хора заслужават увжение само че това как е свързано с реалната ситуация. В Европа няма бягащи от война, а само нелегално пресекли границата кандидат терористи и джихадисти. Освен това говорим за полумаймуни, а не за хора. Еврозелките пак са мешали алкохола.