Доналд Туск предложи отстъпки на Великобритания

Те включват ограничаване на социалните помощи за европейци
2 фев 2016 16:44, Елка Василева
9
Доналд Туск предложи отстъпки на Великобритания
Дейвид Камерън и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Лондон отстъпки, включително мерки за ограничаване на социалните помощи за европейски работници, с надежда британските избиратели да се произнесат за оставане на Великобритания в ЕС на референдума за членството, предаде ДПА.

"Да бъдем или да не бъдем заедно, това е въпросът", написа Туск в Тwitter, обявявайки предложенията си за сделка с Великобритания, като парафразира Уилям Шекспир.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че предложената реформа "носи съществена промяна, но предстои още работа" преди да бъде постигнато окончателно споразумение.

Още по темата

Камерън приветства сделката с ЕС като доказателство, че е постигнал реален напредък в преговорите с Евросъюза по британските условия, посочва Ройтерс.

Сега предстоят преговори по проектопредложението с останалите 27 страни от ЕС, които досега не са участвали в разговорите. Очаква се темата да преобладава на следващата среща на европейските лидери на 18 и 19 февруари.

Договореното между Лондон и канцеларията на Туск предложение е отговор на представените от Камерън искания за реформа в четири области - конкурентоспособността, суверенитета, социалната сигурност и икономическото управление.

Едно от най-спорните искания е ограничаване на социалните помощи за работници от другите страни в ЕС в опит да се намали броят на хората, които търсят работа във Великобритания. Свободното движение на работниците е едно от най-ценните за ЕС достижения.

Предложението предвижда създаване на предпазен механизъм за справяне с масирания и траен приток на работници от други европейски държави. Механизмът ще позволи на дадена страна от съюза да ограничи достъпа до социални помощи за работниците за срок до четири години.

Лондон иска да запази суверенитета си и да може да не участва в заявените от ЕС амбиции за "все по-тесен съюз", а също да разполага с повече правомощия да блокира законите, определяни от Брюксел.

Документът предлага също въвеждане на т.нар. система "червена картон", която ще позволи 55 процента от депутатите в националните парламенти да се обединяват и да блокират или поправят предложени от Брюксел закони до 12 седмици след представянето им.

По отношение на икономическото управление текстът отговаря на британските опасения, че по-нататъшна интеграция в еврозоната може да навреди на британските интереси. Лондон е дом на най-големият финансов пазар в ЕС, припомня ДПА.

Свързаните с еврозоната закони ще зачитат "компетенциите, правата и задълженията" на страните, които не са част от нея и не би трябвало да създават пречка пред търговията, се казва в предложението. Каквито и да било спешни мерки за стабилизиране на еврозоната "няма да водят до бюджетна отговорност" за страните извън зоната, които ще бъдат изцяло компенсирани за подобни разходи извън общия бюджет на ЕС, допълва текстът.

За конкурентоспособността в предложението се изтъква, че ЕС ще положи всички усилия да укрепи вътрешноевропейския пазар, като наред с това следва "активна и амбициозна" търговска политика. То обещава също ограничаване на бюрокрацията, както настоява Лондон.

Ако бъде одобрен от останалите страни членки, законово обвързващият текст ще влезе в сила незабавно, ако Великобритания реши да остане в ЕС.

Предложените законодателни мерки, по-специално за социалните помощи, няма да изискват промени в договорите на ЕС - процес, който би бил продължителен и сложен. Бъдещи промени в договорите обаче ще вземат под внимание предложението, ако то бъде одобрено.

Дипломати от страните в ЕС ще имат възможност да обсъдят предложенията на среща при закрити врати в петък, каза говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

"Целта е да постигнем договореност между 28-те страни на срещата на върха този месец", добави той и подчерта, че сделката трябва да е "справедлива както за Великобритания, така и за останалите 27 страни от ЕС".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Ами супер, следващото е да го направите същото за англичаните по метода на датчаните. Щом си на държавна издръжка ти конфискуват всичко в графа лукс. Инак ши.баняците на помощи си карат джиповете с минимална застраховка и обясняват по телевизията как да си на помощи е въпрос на избор и не разбират защо ги критикуват. Да си на помощи от мързел (а 80% са така) е срамно, но срама от давна не е пречка за такива кре.те.ни
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С една дума британският кучкар иска, когато има файда да е в ЕС, когато трябва да дава обаче - да е вън от него! Ясно е, че ЕС отива на пи.ч.ка си мамuна! Пак ще ядем дървото!
1
4
 
23
 
! Отговори
SS преди 8 години
Серете сега на Евросъюза!Да почнат и германци , французи , италянци да дърпат чергата към себе си и работата е ясна.А може ли България да поиска преразглеждане на затворените реактори на Козлодуй, може ама няма да и дадът ние не сме Англия.Да ви *** на демокрацията.