Ядем все по-малко месо, Европа минава на сирене

По данни на СЗО червеното месо увеличава риска от рак
2 фев 2016 12:07,
34
Ядем все по-малко месо, Европа минава на сирене
Снимка: flickr

Гражданите на Европейския съюз ядат все по-малко месо и тази тенденция ще се запази, съобщи Тасос Ханиотис, който отговаря за икономическите анализи, оценките и прогнозите в ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия.

За сметка на това се очаква в следващите години да се увеличи консумацията на масло, сирене и сметана, пише "Труд".

Една от причините е становището на Световната здравна организация, която обяви че храненето с червено месо и колбаси увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво. Производителите на месо от своя страна разкритикуваха откритията, обявявайки ги за неверни.

Данните на ЕК показват и че европейците ядат все по-малко говеждо и телешко месо. Прогнозите са, че до 2025 година ще има 4% намаление в производството на говеждо и телешко месо, а износът ще се свие с 35%.

В световен мащаб обаче се очаква повишаване на консумацията. Затова според експертите на ЕК износът на свинско до 2025 година ще се нарасне с 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
браво! преди 8 години
Това означава, че народите са ПОУМНЕЛИ! Меса, кървища, отрицателна енергия, която изяжда онзи- дъвчещият меса'!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Римските легионери носели и тридневен хранителен запас /cibaria/ - несмляно зърно, съдове за варене на храна /vasa/ ... За храна войниците получавали месечно зърно и сол. Зърното се смилало с ръчни мелници и от тестото се изпичал хляб. Само служещите във флотата получавали хляба опечен /на кораба паленето на огън било опасна работа/.Месото играело второстепенна работа. Зеленчуците, плодовете и другите храни се давали само при недостиг на зърно. "
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемите с храненето днес са много. Като се почне от това, че се яде много малко сурова или леко обработена храна, което побърква храносмилателния цикъл на организмите ни, които стотоци хиляди години са свикнали да преработват солидно храната, а последните 100-тина години го тъпчем с вещества в полуизвлечен, че някъде и директно рафиниран вид. Недостига на фибри е много сериозен проблем по отношението на баланса в яденето на мсео, което не е било проблем за древните. И се стигне до Е-тата...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е изобщо вярно това, че в древността южните/източни народи, не са консумирали месо. Напровтив, масово са били пастири - козари, овчари и то с една цел - отглеждане на животните за месо. Е цяла малаазия се е праскало яко козе и овче. Има една огромна подробност обаче - консумирали са, както казахте правилно, много растителна храна също - бобови растения, зеленчуци, плодове, риба, зехтин. Здравословна диета (когато не са гладували).
18
2
 
6
 
! Отговори
бежанец преди 8 години
Свинското е вредно, така пише в Корана, яжте само овче! Трябва да сте толерантни към нас, и ние имаме права! Никакво свинско и алкохол, да се свалят кръстовете от църквите, че ни обиждат, искаме и по-големи помощи, и жени, и къщи, и по няколко бели туземки за робини!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,то сиренето въобще,ама въобще не е с ракови добавки!!!От трън на глог!!!Остана ли нещо непокръстено с химия от свободният,либерализиран пазар в гонене на свръхпечалба???
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армиите още отпреди Христа са се изхранвали предимно с вегетарианска храна и то основно зърнени и бобови. Енергия, витамини, градивни елементи, фибри - истинска храна! Римските гладиатори също са били предимно вегетарианци. Месото и млечните за основна храна са имали северните народи, които нямам какво друго да ядат - т.е. просто за да оцелеят. В днешно време месото и млякото е индустрия, на която са необходими пълчища заблудени културисти и фитнес зали на всеки ъгъл.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не прекалявайте с месото и яжте достатъчно фибри и витамини. Млечни продукти пък изобщо не трябва да се консумират, полезността им е една от най-големите лъжи на хранителната индустрия - всъщност са една от най-вредните храни, които присъстват масово в ежедневието ни, а не би трябвало избщо да ги консумираме след като сме спрели да сучем.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък голям келипир - тъпчете се мазното мляко, причинител на една камара алергични реакции и проблеми с храносмилането заради неразградимия белтък казеин, а най-вече - млякото - тъпкано с инсулино подобния хормон на растежа, който е доказан стимулатор на злокачествени образувания. Прочетете къде е най-голям скокът на рак на гърдата при жените - в скандинавските страни и е директно свързан със скока в консумацията на мляко и млечни продукти. По-добре месо, отколкото мляко.
13
3
 
8
 
! Отговори
Селянин касапин преди 8 години
Месото е вредно щото раните свиньете с ***... турате на месото натриев бензоат кармин Е 560 и не знам още кво... А на село като заколям прасето хранено с брашно от жито и царевица 200 кг *** заклах месото няма нищо общо с месото в кауланд смърди лидл.... Що годе вкусно е във фантастико..
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13. Хайде ти яж само леща и овесена каша и после *** носи копие, ризница и предпазен щит да те видим какъв легионер ще си!
11
0
 
8
 
! Отговори
апо преди 8 години
Сирене ????У нашенско ни хранят само с палмово масло.........Червени *** !!!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Алооо писачаПреди 3 месеца казаха за колбасите, за червеното месо нищо не са доказали.ВИЕ ДОРИ ИМАХТЕ ТЕМА ЗА ТОВА.ПОМНИТЕ ЛИ КАКВО СТЕ ПИСАЛИ ИЛИ ГЛЕДАТЕ ДА ТРУПАТЕ БРОЙКИ ЗА ПОВЕЧЕ ИМПРЕСИИ
9
6
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До anonimenТрапезата на римските големци е била изключително растителна. Там е измислен и днешният хляб като най-изискана храна за патрициите. Мършата са я хвърляли на плебеите - покрайнините на Рим са гъмжали от всякякви пришълци от всички краища на империята и те са варяли в казани месо, а миризмите от тях са описани от Цицерон като воня и смрад.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До anonimenАбсолютна лъжа! Някои хора са яли месо - предимно диваците в Северна Европа - келти, германи, брити, сакси, викинги.Развитата някога Южна Европа - Гърция, Рим, както и народите около Средизевно море не са се хранели с месо. Менюто на римските легиони е варирало между леща и овесена каша.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мършата определено вече е храна за тъ паци и бедняци! Особено колбасите, дето никой не знае какво има вътре! Най-често - бракувана *** и всичко, което не може да се продаде като парче месо.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8 ами бедни сме бе пич--и цяла България това яде--това е реалито....
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и пиенето на вода е вредно, ако не вярвате изпийте 20 литра.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро освен мвсо ще забравите и за сиренето - пришълците ще ометат всичко.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До anonimenТъпoтaтa също увеличава риска от рак.