Белгийски почин – подаряване на отпуск между колеги

Отпускът назаем вече съществува във Франция
5 фев 2016 10:44,
20
Белгийски почин – подаряване на отпуск между колеги
Снимка: архив, Reuters

Искате да помогнете на закъсал колега? Подарете му от платения си отпуск. Две от либералните партии в белгийския парламент внесоха проектозакон, който да позволи колеги да прехвърлят безвъзмездно помежду си от платения си годишен отпуск.

Това ще става в определени случаи - например, когато получателят има непълнолетно дето, което страда от заболяване, има инвалидност или е пострадало при инцидент, а също и при смъртен случай или тежка болест на съпруг или партньор.

И докато социалният министър Крис Пеетерс подкрепя на 100% отпуска-подарък, неправителствения сектор и синдикатите не са въодушевени, пишат белгийските медии. Семейната лига смята, че грижата за болните деца трябва да е на държавата, а не на колегите и че родителите на такива деца трябва да бъдат подкрепяни чрез социалното осигуряване, вместо от състрадателни колеги. Там се опасяват, че ще възникне неравенство в зависимост от фирмата, в която работи родителят или пък от щедростта на неговите колеги.

Синдикатите също са недоволни, защото според тях не е работа на работниците да решават социален проблем. Вместо това според тях социалноосигурителната система трябва да се погрижи родителите на болни деца да получават задоволителни доходи, когато се налага да отсъстват от работа, за да ги гледат.

Отпускът назаем съществува вече във Франция, където колегите на самотна майка на три деца ѝ отстъпили 213 дни от неизползваните си платени почивки. Майката трябвало да отсъства продължително заради операцията от мозъчен тумор на един от синовете си и практически се лишила от заплатата си. Баща на болно от рак дете е първият родител във Франция, който получил правото да остане вкъщи до смъртта му, благодарение на отзивчивостта на колегите си. По името на починалото дете законът бил кръстен „Мати“.

За да избегнат моралния натиск между членовете на трудовите колективи, вносителите на законопроекта в Белгия предлагат подаряването на отпуск да бъде анонимно. Управата на компанията ще бъде задължена да запази в тайна имената на донорите. Минималният годишен платен отпуск в страната е със същата продължителност като в България – 20 работни дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Марс винаги сме го правили. Прехвърляме си отпуските с Кюриосити. Чат пат му се налага, и той е човек и той душа носи...
9
0
 
6
 
! Отговори
От Плутон преди 8 години
А пък тук винаги сме го правили!
8
0
 
4
 
! Отговори
КК преди 8 години
При нас в Камчатка дори можеш да прехвърлиш част от отпуската си на някое стадо северни елени... и за мечки става, но трябва да попълниш декларация по член 31, точка 'б'
7
0
 
4
 
! Отговори
от Швейцария преди 8 години
в Швейцария отдавна е така
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда, ето един от отговорите - защо разликата между бедни-богати става все по-голяма. Богатия е богат - защото не дава. На вместо това бедния да поеме тази отговорност.
5
0
 
1
 
! Отговори
от Франция преди 8 години
и при нас във Франция е така.
4
0
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
ИСКАМ ДЕПУТАТИТЕ ДА МИ ПОДАРЯТ ЕДИН МЕСЕЦ ПЛАТЕН ОТПУСК ОТ ТЕХНИЯ...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализмът е много яко нещо! Пълна липса на човещина в името на Парата! Сега ще прехвърлим на колегите задължението да са човечни. За да не губи капиталистът. Да не даде той нещо от себе си. Защо в такива случаи не я пусне работодателят по свой почин, платено, горката майка?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много отдавна го има и в Америчко
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето,това е морал!!!!!!!!!!