Идва ли краят на ерата "Меркел" в Германия?

Защо трябваше всичко да се съсипе, се питат мнозина в родината й
5 фев 2016 21:18, Елка Василева
91
Идва ли краят на ерата "Меркел" в Германия?
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Подкрепата на германците за бежанската политика на Ангела Меркел драстично спада. Нищо чудно, защото отдавна т.нар. "култура на гостоприемството" се превърна в култура на безпокойството, коментира Кай-Александър Шолц в Дойче веле.

Отварянето на границите за бежанците беше солова акция на Ангела Меркел. Нямаше решение на ЕС. Ангела Меркел не са допита нито до Бундестага, нито до германския народ.

В началото тя пожъна много аплодисменти в Германия и по света. Последиците от тази стъпка на канцлера обаче объркаха представите на мнозина. В редиците на ХДС вече има депутати в Бундестага, които казват, че след следващите избори трябва да бъде създадена разследваща комисия за действията на канцлера през лятото на 2015 година. Инициативата бе подета от "Алтернатива за Германия" и свободните демократи, които според последните допитвания ще бъдат представени в следващия парламент.

Мнозина знаят, че могат да атакуват юридически действията на канцлера. А ХСС дори заплаши да сезира Конституционния съд. 70 процента от германските граждани междувременно са обезпокоени от несекващия наплив на бежанци. От десет години насам нагласите сред населението не са били толкова лоши. Популярността на канцлера понастоящем е толкова ниска, че мнозинството от германските граждани не са доволни и от работата ѝ като правителствен ръководител.

Един психологически компонент също играе роля за тези настроения. Ангела Меркел управлява Германия вече от десет години. И това бяха добри години за страната. Доскоро социолозите хвалеха тези десет години като "ерата Меркел". Съответно и процентът на одобрение за канцлера беше висок.

Мнозина днес само поклащат глава: Нали всичко вървеше толкова добре. Няма нови дългове, данъчните постъпления са на рекордно ниво, безработицата е ниска. Защо трябваше всичко да се съсипе? И разочарованието е толкова по-голямо, когато първата отличничка се провали на изпитите. Затова и емоционалните изблици срещу канцлера в момента са толкова крайни.

Загриженост за Европа

По принцип германците са едни от най-ентусиазираните европейци. Сега обаче в новинарските емисии всеки ден виждат как в толкова трудно постигнатото европейско единство се появяват все повече пукнатини.

Съпротивата срещу европейския подход на Меркел по отношение на миграционната политика нараства. Мнозина вече не вярват в плановете на Ангела Меркел. При някои тази съпротива се изразява като тиха ярост, което се вижда и в резултатите от допитванията. Други изразяват гръмко своето недоволство и се чувстват в добри ръце при популистите и при движението "Пегида". Трети пък изразяват загриженост, че сега екстремистките сили в Европа ще имат думата по политическите въпроси.

Европа изпада в криза заради Ангела Меркел? При това Меркел беше тази, която тласкаше Европа напред през изминалите години. Трагично е, казват някои. И в резултат доверието в ЕС намалява драматично.

Прогнозите? Труден въпрос.

Какво ще става оттук нататък? Ще продължи ли Меркел своя курс или ще подаде оставка? Или пък ще бъде свалена от власт? Засега няма отговор на тези въпроси.

Всъщност Ангела Меркел вече преживя няколко политически депресии. Например след финансовата криза и по време на гръцката криза. Освен това населението оценява положително договорените нови мерки за предоставяне на убежище. Тоест всичко може да се обърне отново в полза на канцлера.

От решаващо значение ще бъде кога ще намалее броят на бежанците, които продължават да пристигат с хиляди в Германия? Не дай Боже пък в Германия да бъде извършен терористичен атентат! Мнозина веднага ще припишат вината и за това на Ангела Меркел.
 


91
Още по темата: ГерманияАнгела Меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Няма ли кой да озапти тая луда жена ? Никой нормален човек няма да подложи страната си на такъв ужас!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 999

Ми той континентът е Евразия, изкуствено е разделен на Европа и Азия. Всички континенти са отделени един от друг с вода. А тук има изкуствено поставена граница, разделили са сушата с някакви си линии.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57

А ти пиеш.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72

Забравяш Русия, правоприемник на СССР, на когото се дължеше унищожаването на фашизма. Къде пък я туряш Франция на колаборационистите?!
54
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Всички , които не се вслушват в исканията на народите си на ВЪЖЕТО!
53
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тая трябва да я постигне участта на Мария Антоанета!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
канцлерът на Германия е зависим от САЩ,Франция и Великобритания по договор от 1945г.Отделно промитите мозъци на бюрократите от Брюксел и чувството на вина у немците допринасят за това овчедушие към пришълците.Лошото е,че пълнейки Германия с африканци Меркел съсипа цяла Европа.Какво са виновни народите на Чехия,Полша,Унгария,Австрия,Словакия,хора с ценности и култура да понасят щетите от бедствието причинено от една ненормална жена.
51
0
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Ами,досега нямаше ли войни?Бяха даже по-продължителни и по-жестоки от войната в Сирия?

Вземи само виетнамската война - масово бомбардиране на населението с на-голямата гадост,след ядреното оръжие , напалма.Избити над 3 милиона виетнамци предимно цивилно население.

Иракските войни също не бяха цвете.

Ами непрекъснатите войни в Африка?

Ами унищожението на Либия?

Да,ама тогава нямаше такива и така добре организирани "мигрантски " вълни.

Целта сега е унищожаването на Европа от САЩ!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
получила е пари от безмозъчните центрове да съсипе света и кой да спечели
естествено краварите сорос наля вече първите 6 милиона на хилари за изборите
за какво ли дава мислете с тъпите си мозъци
49
1
 
8
 
! Отговори
абе идва един край преди 2 години
идва край в Европа
дано не е нашият
48
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Съгласен съм с теб съгражданино, но явно не си чел какво ни казва немската конституция- Grundgesetz. "Всеки човек, който идва тук, за да спасява живота си има право на убежище." Войните, по причина на Големия брат, изкараха духът от бутилката. Ще очакваме още милиони от беглеците, които са се насочили към Германия. Бъди здрав и много успех в борбата ти за оцеляване. Щом си тук, не ти е лесен живота...Ще бачкаме и за умрелите и за бежанците...
47
1
 
34
 
! Отговори
Българин в Мюнхен преди 2 години
Типичната немска арогантност. Едно задълбочено проучване на нравите, обичаите и интелектуалното ниво на арабите щеше да е напълно достатъчно, за да се разбере, че тези индивиди нямат място в цивилизована Европа. И всичко това можеше да се избегне.
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епохата на Меркел вече приключи, сега ще свърши още малко черна работа, след което ще си ходи. И така...
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
противен булдок
44
0
 
25
 
! Отговори
Eлена преди 2 години
До Анонимен №61:
Колко да е супер?
Колкото едно опипване на германка от бежанец.Питай германците,колко е супер,ха,ха,ха,....!
Може би,за тебе е супер да поканиш гости и те да ти таковат м.....та(включително и на държавата)?
Й,пак помисли и после пиши!
43
0
 
33
 
! Отговори
НФБ преди 2 години
До ААА
Съд за меркел. ..
щетите за цяла Европа са огромни...
не трябва да се забравя че САЩ създадоха проблема а Турция изпраща емигрантите и ги организира..действията на Турция са свързани с желанието да създадат мюсюлманско общество което да оказва натиск и промяна на модела..да се унищожи светската власт и да се издигне ролята на исляма. ..
42
1
 
24
 
! Отговори
ААА преди 2 години
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ ДАКЕЛА НА ОБАМА!
41
1
 
54
 
! Отговори
аааааааа преди 2 години
МЕРКЕЛ Е НАЙ-МРАЗЕНАТА ЖЕНА В ГЕРМАНИЯ,ЗАРАДИ НЕЯ И КАРНАВАЛЪТ В КЬОЛН НЕ Е СЪЩИЯТ И ТОВА ГЕРМАНЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА И ПРОСТЯТ -ПАК ПРОДЪЛЖАВАТ СЕКСУАЛНИТЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ НА НЕЗАКОННИТЕ ЧУЖДЕНЦИ НАХЛУЛИ В ГЕРМАНИЯ ЗАРАДИ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ И ПОЛИЦИЯТА ПАК ГИ ПРИКРИВА И НЕ ДАВА ГЛАСНОСТ В ПРЕСАТА
40
0
 
15
 
! Отговори
simpatico преди 2 години
ДА ИМ ПРАТИМЕ СОФИЯНСКИИ, ДА ГИ ОПРАВИ! ИЛИ БАТЕТО....
39
52
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел е супер! Путинофилите газ пикаят!