Хиляди на антиимигрантски протест в Дрезден и Прага

В чешката столица пробваха да подпалят бежански лагер
85
Хиляди на антиимигрантски протест в Дрезден и Прага
Снимка: БТА

Хиляди граждани се включиха в събота вечер в демонстрация против имигрантите в източния германски град Дрезден по призива на движението ПЕГИДА, предаде ДПА. Не липсваше и контрадемонстрация, на която присъстваха около 2 000 души.

Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти с надписи като "Мир с Русия" и "Спрете войната срещу Сирия", отбелязва Асошиейтед прес. От полицията не съобщават за сериозни сблъсъци.

Участници в шествието скандираха "Меркел трябва да си върви" заради решението на канцлерката Ангела Меркел да допусне над 1 милион мигранти в страната миналата година. ПЕГИДА обяви вчерашния ден за ден на международни шествия срещу мюсюлманите и мигрантите.

Подобна демострация имаше и в чешката столица Прага, където дори се стигна до сблъсъци между демонстранти и контрадемонстранти. Неколкостотин полицаи бяха пратени да разтърват двата лагера, които се замерваха с бутилки и фойерверки.

В чешката столица антиислямските демонстранти бяха около 1500 души с табели с надписи като "Не на имиграцията - спрете Меркелизацията" и "Ислямът не е религия, а фашистка идеология".

Чешката полиция съобщи, че неизвестни нападатели са подпалили вчера вечерта бежански лагер в Прага, като са ранили един човек, предаде Асошиейтед прес. Ивета Мартинкова, говорителка на полицията, каза, че вчера към 19.30 ч около 20 души са нападнали центъра с коктейли "Молотов". Тя допълни, че не е ясно кой стои зад атаката и дали тя има общо с протеста.

Според ТАСС в чешката столица са демонстрирали 3000 души срещу миграционната политика на ЕС. Оратори отправяха предупреждения за опасност от "ислямизация на Европа" и настояваха чешките власти незабавно да предприемат строги мерки срещу незаконните мигранти. Някои от по-радикално настроените демонстранти скандираха "Чехия за чехите!", "Мигрантите вън!" и "Европа без ЕС!"

В Амстердам също имаше протест, макар и в него да се включиха едва около 200 привърженици на ПЕГИДА, по-малко от присъстващите леви контрадемонстранти, които викаха "Бежанците са добре дошли, фашистите – не!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
69
 
0
 
! Отговори
Яcтpе6 преди 8 години
Цял свят пропищя от шепата българи, ей!
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей , соросо.идно ***.далче, да го сложа на толерантната ти майка!