Брюксел за бежанците: На прав път сме, но няма резултати

ЕК не обсъжда предложение за намеса на НАТО, не било внесено формално
10 фев 2016 19:52,
36
Брюксел за бежанците: На прав път сме, но няма резултати
Снимка: БТА

Европейската комисия отчете днес слаби резултати в изпълнението на мерките за справянето с бежанската криза, година след като започна да ги прилага. Комисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос обвини държавите членки, че не изпълняват собствените си решения и се закани със "сурови мерки", ако ситуацията не се промени.

Днес той е изпратил писма до всички вътрешни министри, включително Румяна Бъчварова, в които им напомня ангажиментите им, свързани с настаняването на бежанците и ги призовава да вземат директно от лагерите в Турция обещаните 20 000 души.

"Това, което правим е това, което е възможно и нужно, но ако всички страни членки вършеха същото, ситуацията щеше да е много различна“, заяви Аврамопулос.

Отчетът на Комисията е фокусиран основно към Гърция, Италия и държавите от Западните Балкани, през които преминава основния поток от имигранти. За 2015 г. в ЕС са влезли 1 милион и 50 хиляди имигранти, 880 000 от тях през Турция. От тях по задължителните квоти за 160 000 души, са разселени едва 497 души, а 683-ма без право на закрила са били върнати в родните им страни – основно Косово, Грузия, Армения, Нигерия и Пакистан.

Въпреки, че 150 млн. евро от европейския бюджет са дадени на Гърция, все още нито един от 5-те планирани приемни центрове не е напълно оперативен, осигурени са едва 7000 места за временно настаняване. В Италия с 22 млн. от бюджета на ЕС са отворени 2 от 6 приемни центрове, но с капацитет под 500 души.

Еврокомисията отчита обаче сериозен напредък с идентифицирането на новопристигащите –на  87% от влизащите през Италия и 78% от тези през Гърция се вземат пръстови отпечатъци. Аврамопулос изрази надежда до 2 седмици всички гръцки „горещи точки“ да заработят и това да промени коренно ситуацията.

Напредъкът не е голям и в Западните Балкани, където са обещани едва 22 000 от 50-те хиляди места за временно настаняване на имигранти, не са изградени временните лагери за презимуване по пътя, а страните продължават да не си сътрудничат и всяка се опитва да се спаси сама за сметка на другите.

Брюксел признава липсата на съществен успех и по плана с Турция. В отчета се казва, че е нужно в спешен порядък Анкара да намали притока на хора към Гърция, който в момента е 2000-3000 души дневно, да започне наземни операции по суша срещу  трафикантите и да започне да прилага споразумението за реадмисия с Атина, като започне да приема обратно имигранти от Гърция. Брюксел призовава за бързо изплащане на 3-те млрд. евро, които ЕС обеща на Анкара, защото "без участието на Турция, ще е много трудно да се управлява ситуацията".

"Нека сме реалисти – никакви стени и прегради няма да спрат бежанците да отидат където са решили. Но ако системата заработи, те няма да могат повече да избират къде да отидат и ние ще можем да контролираме процеса", заяви еврокомисарят днес в Брюксел.

Европейската комисия препоръча конкретни стъпки на Атина за подобряване на условията, при които живеят бежанците, за да може останалите страни членки да започнат да ѝ връщат имигранти. В момента Гърция не е част от Дъблинското споразумение, по което незаконно влезлите имигранти се връщат в първата страна от ЕС, през която са минали, след като Европейският съд по правата на човека и Европейският съд в Люксембург прецениха през 2011 г., че условията там не отговарят на европейските стандарти.

"Време е Гърция да се върне в "Дъблин", но това не означава, че трансферите ще започнат скоро. Още сме далеч от този момент“, заяви еврокомисарят по миграцията.

Аврамопулос заяви, че предложението на Турция флотилия на НАТО да спира трафикантите в Егейско море, "не е на дневен ред", тъй като не е формално внесено. Той обясни, че в случая с бежанците не става въпрос за военна заплаха, противопоставянето, на която е задача на пакта, а за хуманитарен проблем с хора, които търсят закрила. Въпросът обаче ще бъде обсъждан днес и утре от министрите на отбраната на НАТО, а също и от европейските лидери, които идната седмица се събират отново в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Прав крив преди 8 години
"На прав път сме, ама няма резултати."Значи сте на крив.
20
0
 
4
 
! Отговори
ми преди 8 години
Да бяха прочели една книга поне за близкия изток. Ето примерно да прочетат " Персийско момче" - години наред са живели с практиката да бъдат убити от роднини.... за тях смърта на роднина е средство.... те ще тръгват да ги интегрират с толерантност .... неуки управници не само в БГ
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Некаква маляга плаши със страшни санкции страните членки,ако не вземат пришълци.А те му казват да го пъмпури под вода.Германия,Швеция,Белгия,Холандия ще го отнесат най-много.Източно европейците ще се капсулират,а ние на Балканите ще създадем бази на терористи.
18
0
 
14
 
! Отговори
боко каратеката преди 8 години
Някой да ме светне, какво означава справяне? Да ги настанят и им дадат право на престой и работа? За мен справяне е грьцките фериботи да ги стоварват в Измир, а италианците да ги врьщат в Африка. Всичко друго не е опция, още по малко справяне.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисих си,че БГ мъже са ***'овци.Като видях обаче снимки на сирийската женска бригада съставена от изнасилвани от ИДИЛ жени,които се сражават с-у ИДИЛ,ми стана ясно,че сирийските мъже са много по-***'ки от нашите.Тези тийнейджъри на по 25 години в бежанските лагери на ЕС е най -добре да си признаят,че са пед'али.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hahahha.. E kak da go ... uj na prav pat, a niama rezultati. Iavno e ot nai-nai- pravite:)))
15
0
 
14
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Матео Ренци им го каза на ЕС е оркестър на потъващият кораб ТИТАНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Боко Мутрата бил тъпанара на оркестъра а *** свирил на ФФФФлейта и устна хармоника в тоалетните на първа класа!!
14
0
 
9
 
! Отговори
българина преди 8 години
Съглсен съм на прав път са. Скоро ес няма да съществува и това е най правилното решение от 1949 г от създаването на израел което е фатална грешка
13
15
 
1
 
! Отговори
само не разбрах преди 8 години
До Извинете 19ти от коя нация си ? защото пишеш на български а славиш русия ??? шизофреник ли си или имаш 2ве Родини , защото моята е една-България. та не знам кой е национален предател
12
1
 
36
 
! Отговори
Извинете преди 8 години
А що навремето преди 90 стените спираха нас и пиле не можеше да префръкне? Явно сега някой ги толерира тия "бежанци"ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ просото си ги искат! За нас Българите ореваха орталъка а за тия черните дето само лежат и ги хранят безплатно може! Само да съм чул някои да подкрепя европа национален предател е този!! СЛАВА РУСИЯ!!!
11
0
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Гръцката песен на нов глас- Пътя е верен- резултати няма!
10
0
 
24
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Насила хубост не става. Щом страните членки не приемат този подход, той трябва да се промени. Иначе резултати йок. Ама ако си го признаят, трябва да подадат оставки, а това е трудна работа.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го казвам аз - казва го Матео Ренци "Днес ЕС прилича на оркестъра на кораба Титаник".
8
0
 
20
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
На прав път били шматките но нямало резултати!!!!!Същото казваха и в доклада на ЕК че сме на прав път без резултати!!!!!!!!!!!!Има една сентеция която гласи-няма попътен вятър ако не знаеш къде отиваш!!!!!!!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътят прав,прав,ама да няма после:"Дръжте се,пътят свърши!!"!!!Което като гледам как я карате в Брюксел ще е най-очакваният край!!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ОЧАКВАТЕ ЧЕ УБИВАТЕ БЪЛГАРИЯ И СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩОНЯМАМЕ ДЕЦА,ГАЗИТЕ ПО НАС ГАЗИТЕ И ПО МЪРТВИТЕ ЗА ВАС Е ВАЖНО САМО ПАРИ ДА СЕ ВЪРТЯТ И ЗА КОЛКО ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ.
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Purvo trqbva da se smaje glavata na zmiyata,v sluchaya glavite sa 2 NA ASAD I PUTIN ,tqh vrazumete i nqma da ima bejanci
4
1
 
28
 
! Отговори
верния път преди 8 години
Брюксел ще е на прав път ако прати "бежанците" където им е мястото в САЩ и Саудитска Арабия.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някак си ми звучи познато - марксизма е верен защото е прав!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента 2000-3000 души дневно влизат в Гърция?!?! Лелеее... И зимата не ги спира, ами лятото какво ще бъде????