Брюксел за бежанците: На прав път сме, но няма резултати

ЕК не обсъжда предложение за намеса на НАТО, не било внесено формално
10 фев 2016 19:52,
36
Брюксел за бежанците: На прав път сме, но няма резултати
Снимка: БТА

Европейската комисия отчете днес слаби резултати в изпълнението на мерките за справянето с бежанската криза, година след като започна да ги прилага. Комисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос обвини държавите членки, че не изпълняват собствените си решения и се закани със "сурови мерки", ако ситуацията не се промени.

Днес той е изпратил писма до всички вътрешни министри, включително Румяна Бъчварова, в които им напомня ангажиментите им, свързани с настаняването на бежанците и ги призовава да вземат директно от лагерите в Турция обещаните 20 000 души.

"Това, което правим е това, което е възможно и нужно, но ако всички страни членки вършеха същото, ситуацията щеше да е много различна“, заяви Аврамопулос.

Отчетът на Комисията е фокусиран основно към Гърция, Италия и държавите от Западните Балкани, през които преминава основния поток от имигранти. За 2015 г. в ЕС са влезли 1 милион и 50 хиляди имигранти, 880 000 от тях през Турция. От тях по задължителните квоти за 160 000 души, са разселени едва 497 души, а 683-ма без право на закрила са били върнати в родните им страни – основно Косово, Грузия, Армения, Нигерия и Пакистан.

Въпреки, че 150 млн. евро от европейския бюджет са дадени на Гърция, все още нито един от 5-те планирани приемни центрове не е напълно оперативен, осигурени са едва 7000 места за временно настаняване. В Италия с 22 млн. от бюджета на ЕС са отворени 2 от 6 приемни центрове, но с капацитет под 500 души.

Еврокомисията отчита обаче сериозен напредък с идентифицирането на новопристигащите –на  87% от влизащите през Италия и 78% от тези през Гърция се вземат пръстови отпечатъци. Аврамопулос изрази надежда до 2 седмици всички гръцки „горещи точки“ да заработят и това да промени коренно ситуацията.

Напредъкът не е голям и в Западните Балкани, където са обещани едва 22 000 от 50-те хиляди места за временно настаняване на имигранти, не са изградени временните лагери за презимуване по пътя, а страните продължават да не си сътрудничат и всяка се опитва да се спаси сама за сметка на другите.

Брюксел признава липсата на съществен успех и по плана с Турция. В отчета се казва, че е нужно в спешен порядък Анкара да намали притока на хора към Гърция, който в момента е 2000-3000 души дневно, да започне наземни операции по суша срещу  трафикантите и да започне да прилага споразумението за реадмисия с Атина, като започне да приема обратно имигранти от Гърция. Брюксел призовава за бързо изплащане на 3-те млрд. евро, които ЕС обеща на Анкара, защото "без участието на Турция, ще е много трудно да се управлява ситуацията".

"Нека сме реалисти – никакви стени и прегради няма да спрат бежанците да отидат където са решили. Но ако системата заработи, те няма да могат повече да избират къде да отидат и ние ще можем да контролираме процеса", заяви еврокомисарят днес в Брюксел.

Европейската комисия препоръча конкретни стъпки на Атина за подобряване на условията, при които живеят бежанците, за да може останалите страни членки да започнат да ѝ връщат имигранти. В момента Гърция не е част от Дъблинското споразумение, по което незаконно влезлите имигранти се връщат в първата страна от ЕС, през която са минали, след като Европейският съд по правата на човека и Европейският съд в Люксембург прецениха през 2011 г., че условията там не отговарят на европейските стандарти.

"Време е Гърция да се върне в "Дъблин", но това не означава, че трансферите ще започнат скоро. Още сме далеч от този момент“, заяви еврокомисарят по миграцията.

Аврамопулос заяви, че предложението на Турция флотилия на НАТО да спира трафикантите в Егейско море, "не е на дневен ред", тъй като не е формално внесено. Той обясни, че в случая с бежанците не става въпрос за военна заплаха, противопоставянето, на която е задача на пакта, а за хуманитарен проблем с хора, които търсят закрила. Въпросът обаче ще бъде обсъждан днес и утре от министрите на отбраната на НАТО, а също и от европейските лидери, които идната седмица се събират отново в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
25
 
! Отговори
ай стига преди 8 години
Банда чиновници тероризират народите в Европа налагайки им правила които нямат нищо общо с вижданията на на хората ,а на всичкото от горе заплашват и със "сурови мерки "не е ли време да им ударим тухлите и да се приключва с тези смешници издържани от всички нас.