Край на Шенген ще вдигне цените в Европа

ЕК изчислява – граничният контрол ще струва до ?18 млрд. годишно
11 фев 2016 20:56,
25
Край на Шенген ще вдигне цените в Европа
Снимка: архив Reuters

Цената от разпадането на Шенген може да е между 5 и 18 милиарда евро годишно само като преки загуби. Това се твърди в доклад на Европейската комисия за последиците от миграционната криза.

Според Брюксел това непременно ще доведе до поскъпване на цените и ще предизвика фалити в търговията, транспортния сектор и сред фирмите, които се занимават с логистика. Разпадането на Шенген ще увеличи и безработицата, като ще засегне поне 5 милиона души от шенгенските държави, които работят в съседни страни и ще трябва да преминават през гранични проверки.

Още по темата

Възстановяването на граничния контрол в зоната според най-вероятния сценарий ще увеличи разходите със 7,1 милиарда евро годишно. Само едночасовият престоят на камионите на граничните КПП ще струва 3,4 млрд. евро годишно, а ако опашките налагат забавяне с 2 ч. – 6,7 млрд. евро, изчисляват експертите. Поне 57 милиона курса ще бъдат засегнати.

За пътниците и частните автомобили това ще означава удължаване времето за пътуване, закъснения и задръствания, чиято цена се изчислява на 2,6 млрд. евро годишно. Държавните бюджети също ще пострадат, заради необходимостта от допълнителни проверки на документите. Тези разходи Еврокомисията оценява на 1,1 млрд. евро годишно.

Българският транспортен сектор също ще бъде засегнат от евентуалното затваряне на границата с Гърция, която е член на Шенген.

Между 10 и 20 милиарда евро ще са загубите в туризма. От това ще пострадат между 0,07 и 0,14 процента от брутния продукт на ЕС. Сътресението ще е толкова силно, че ще изложи на риск икономическата интеграция и ще застраши функционирането на Икономическия и монетарен съюз. Така непреките загуби ще надвишат в средносрочен план, преките, като ще повлияят по безпрецедентен начин търговията, инвестициите и мобилността в ЕС, твърди анализът. Според френската неправителствена организация „Франс стратежи“ забавянето на европейската търговия в следствие на възстановяването на граничния контрол ще е поне с 10%.

„Възможността на Съюза да съхрани пространството без вътрешни гранични проверки зависи изцяло от наличието на сигурни външни граници“, се казва в доклада Еврокомисията. Шенгенската система е достатъчно гъвкава и позволява въвеждането на временни гранични проверки при сериозни заплахи за сигурността, но неспирния поток от имигранти, доведе до крайни мерки като връщане на граничния контрол и построяването на огради. Тези проверки не могат да продължат повече от 2 години и тяхното удължаване, подлага на риск съществуването на Шенгенската система.

В момента 6 от 26 шенгенски държави са обявили временно връщане на границите: Германия, Австрия, Франция, Швеция, Дания и Норвегия. Искането на Германия изтича на 13 февруари, на Норвегия на 14-и, а на Австрия на 15 февруари. Дания е информирала, че ще проверява до 23 февруари, а Швеция до 9 март. Франция, която затвори границите си след атентатите в Париж през ноември, трябва да премахне проверките на 27 март. Всички срокове обаче подлежат на удължаване според шенгенските правила като решенията са национални, а Европейската комисия само бива информирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната им на Европа и Шенген нищо добро не видяхме от тях по добре си бяхме преди
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че ние не сме в шенген , нас какво ни касае , или вече сме фалирали само дето не го знаем
14
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Да бяха първо мислили за последиците преди да пуснат милионите мигранти лидерите на ЕС!Очевидно точно мисленето им основният проблем!
13
0
 
7
 
! Отговори
Оградаджия преди 8 години
То и оградната мрежа спира произволното движение на тела и лица, струва пари, ама се ползва широко в бита. Въобще всички огради пречат и струват нещо, но ги има. Интересен феномен.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как край на Шенген -та ние още не сме влезнали-тогава защо си затворихме АЕЦ блоковете-за оня що д...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шенген контролира нормалните хора. Всичкото ***'муняк дето зареза гората и дойде стана меринджей или спец-и-а-лист. Такива са нужни - първосигнални консуматори. Важното е да има евтини банани и всичко ще е наред - серотониновата усмивка ще "спаси" света. Скоро ще стане популярен мюзикъла "Ако Нютон беше спал под палма".
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано не се разпадне ЕС,че какво ще правят нашите Евроидални политици?Ще трябва да отговарят на въпроси от типа "Оти 30 тодини ручаме жабета?"И фуста Куневица ще трябва да отваря блоковете на АЕЦ Козлодуй,И.Костов-да национализира приватизираното,бат Бойко- да върне рекетираното,а всичката партийно- номенклатурна п.аплач,управляваща БГ след 1989г ще трябва да влиза в дрънголника...Но...така е,когато не науката и специалистите,а простотията и АРТ-истите са на власт!А и ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И с шенген и без шенген емигрантите идват
8
0
 
32
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Какво ни плашите,това не ни касае. Нашите велики правителства дори не можаха да ни докарат до Шенген.,ще се закрие,без да сме били там. Никакви българи не работят свободно в Европа. Винаги сме били втора ръка. Спомняте ли си как ореваха света ,че ще ги наводним,ако паднат визите. Е сега може би реват за нас,но Алито,Мохамед,Факрито и др ще им лапат паричките. На печелившите, честито!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Тиквата как още не ни е вкарал в Шенген ?За 7 години едно нещо имаше да свърши след приемането ни в ЕС..Някой разбрал ли е кога последно каза, че влизаме ?
6
1
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
За кой загуби?За нас или за вас?
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE SE LASHEYE V BALGARIA SHTE BADAT O-VISOKI.
4
1
 
33
 
! Отговори
Ти да видиш!!! преди 8 години
Какви "самаряни" само. Загрижили са се за загубите от престоя на камионите по Гкпп-тата. Ако не се лъжа,загубата за едни е печалба за други. Ей голямо лицемерие от тези розови неначесани евродупета
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба М освен да го компенсира чрез откриване на ловния сезон за носърчета.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външните граници са проблемът, не вътрешните. Корабът с пробойни отвсякъде, вместо да се затворят, вътрешните отделения на трюма затваряме. Загубена работа..не може да са толкова глупави политиците ни..има си причина някаква и това трябва да разберем най-накрая. Защо го позволяват?Защо само приказки и никакви адекватни действия? Щом на мен ми стига акълът, как на тези ерудирани хора е ЕК със заплати от 20 000 евро, не им идва на ум ???
1
3
 
38
 
! Отговори
ми преди 8 години
Дреме ми то държавата е умряла и е докарала хората до борба за оцеляване тъй ,че малко боли за ЕС.