Щурм с геги в Атина! Фермерите грабнаха домати и павета

Полицаите отговориха със сълзотворен газ
12 фев 2016 15:13,
107

Снимка: Reuters

В Атина избухнаха първите сблъсъците между протестиращи и полиция.
 
Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и домати. Полицията им отговори със сълзотворен газ, съобщава Нова тв.

Целта на протестиращите бе да щурмуват входовете на министерството, но полицията направи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци.

Ядосаните фермери, въоръжени с дървени геги, нападнаха полицаите, които бяха блокирали входа на министестрвото. Те запалиха и контейнер, пълен с отпадъци, предаде Reuters.

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес.

Основният протест е насрочен за 17:00 часа на площад "Синтагма". Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат за него.

Фермерите, които бяха затворили пътищата обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.

Още в края на януари фермерите в Гърция се заканиха, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България, ако правителството не оттегли предложения от него законопрект за пенсионната реформа.

Стотици земеделски машини баха разположени по националната пътна мрежа в Гърция. Земеделските производители заявиха, че са разочаровани от плановете на правителството.

То изготви мерки по искане на кредиторите на страната, които предвиждат удвояване на подоходния данък до 26 на сто за фермерите, облагане на финансирането от европейските фондове и премахване на привилегии като отстъпката от 40 на сто върху електричеството или субсидиите за дизелово гориво.

От земеделските производители се изисква още да внасят три пъти по-високи суми в пенсионния фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Един от Северозапада СЕГА ВЛАСТА НЕ ДАВА ШАНС В РЬЦЕТЕ НА НАРОДА ДА ИМА ОРЬЖИЕ ДОРИ И ЗА САМООТБРАНА===ОСВЕН НЕЗАКОННО ДА СЕ ВЬОРЬЖАВА И ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ ,,ЦЕННОСТИТЕ НА АМЕРИКА И МЕРКЕЛ
45
3
 
3
 
! Отговори
Да, ама преди 8 години
Все пак си остава въпросът, като са толкоз зле, защо наемат селскостопански работници от България, а не си запретнат ръкавите и не излязат на къра сами.
44
2
 
1
 
! Отговори
А у нас преди 8 години
Протестират срещу облагането на финансирането от еврофондове. У нас то се облага с данък общ доход, поне това за земеделските стопани. Освен това протестират срещу внасянето на по-високи суми в пенсионния фонд. И у нас земеделецът е длъжен да се осигурява, ако е по-дребен, осигуровките му изяждат субсидията.Не знам кои от тези задължения са европейско изискване и кои зависят от правителствата.
43
4
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До ВаимсЧе си тъ.па.нар е ясно, ама поне се ограмоти малко за разликата между "и" и "й". Срамиш паметта на велик писател с неграмотния си ник.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки ,който е работил на Крит или познава грък от Крит ,знае колко са корави ,сурови и твърди критяните .Разказвали са ми , как по време на 2рата световна война са убивали с камъни немците когато са скачали с парашути .На Крит всеки има някакво оръжие .Не си заключват къщите и ги е страх само от Бог!Сурова земя със сурови хора!
41
5
 
5
 
! Отговори
Ваимс преди 8 години
После държавата ще тръгне надолу, социалните дейности ще бъдат орязани, заплатите и пенсиите ще са ниски, приватизации и т.н. и ще дойде време да им орежат и техните привилегии и заплати. Тогава ще реват като малки деца. Но да си спомнят за този момент когато играха на верен и безпринципен слугин***ж на управляващите и действаха срещу народа и да разберат, че вината за последвалата мизерия е тяхна защото те попречиха на промяната идеща от хората да се случи.
40
6
 
4
 
! Отговори
Ваимс преди 8 години
Полицията обикновено си е слугин***ж на управляващите, не мислещи р0би. Сега пречат на демонстрациите чиято цел е да спре потъването на държавата Гърция в мизерията в която и ние попаднахме. Ще си пеят песнички като "кой сега е номер едно" когато са изправени пред невъоръжени хора, хора които не им мислят злото а искат да сменят системата за доброто на всички докато те използват срещу тях насилие с палки, газ, водни оръдия и тактики за разпръскване.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция отдавна е субсидирана държава причината за това е че трябваше да демонстрира предимствата на капитализма ,така че си те са свикнали да бъдат субсидирани и си търсят начини да бъде така.
38
5
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с гърците, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
37
7
 
4
 
! Отговори
Не протестиращ преди 8 години
Отивам да лускам рикия с аверите. Вие тук си спорете за глупости!
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храна има, пари няма. нищо, скоро ще има пари храна няма и вода няма да има
35
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ке стане Сирия ЕС скъпо ще плати
34
10
 
9
 
! Отговори
пръц преди 8 години
По българските села,бедност,мизерия,извращения и убийства.Нашите майки и баби биват клани и насилвани.Никакви протести и вяра че може да се направи нищо.Коравите български мъже които на маса изпиват по литър ракия и искат гърците да са като тях,щото това било правилно.Големите българи които мразят гърците защото затворили границата в собствената си държава.Ав тяхната държава потоп.България вече я няма.
33
5
 
11
 
! Отговори
пенс преди 8 години
Нас ни "таковат" ежедневно, но ние се опитваме да си притъпим болката в аналното отверстие с мисълта, че съседен народ си има някакви проблеми. БГ пенсионер съм и се надявам да имам проблемите на гръдкките си колети
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БГ защо не протестират фермерите, гладните? Ааааа май нямаме нито фермери, нито гладни!
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И там ли са платили на агитките :) Гърците само сопа ги оправя. След някоя година пак ще идват да ни копаят картофите в Родопите, както едно време!
30
3
 
10
 
! Отговори
С това трябваше да.. преди 8 години
започнат - да си протестират в Атина срещу правителството, а не да ни блокират границите!
29
3
 
13
 
! Отговори
10% от БВП преди 8 години
на Гърция отива за пенсии, или иначе казано гръцка пенсия е почти колкото немска. А дали гърците са поглеждали БВП -то на Германия? или да си направят сравнение на маслинената икономика с тази на немците ако искат. Резултата ще е същия. Скоро пак ще има по 60 евро на ден по банкоматите. После по 30, 20 и така... Успех им желая със стачката и после след новите избори - с новите ***, които без съмнение ще си изберат.
28
11
 
3
 
! Отговори
taz преди 8 години
В бг е много хубаво и народа е щастлив. Има и някои нещастници, които тролят, но те се броят на пръсти.
27
3
 
17
 
! Отговори
Трафопост преди 8 години
Какво очаквате от народ, на чийто език думата за банка е "трапеза".