Брюксел: Затварянето на границите не е решение

ЕС дава ?12 млн. на Гърция и ?10 млн. на Македония
15 фев 2016 15:37,
42
Брюксел: Затварянето на границите не е решение
Снимка: архив, Reuters

Затварянето на границите не е решение на бежанската криза, заяви говорител на председателя на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той беше помолен да коментира провеждащата се днес в Прага среща на държавите от Вишеградската група, на която са поканени и България и Македония и която обсъжда унгарската идея за изграждане на втора защитна стена срещу бежанците по българската и македонската граница.

„Не смятаме, че затварянето на границите е отговорът. Предпочитаме управлението на границите“, коментира говорителят, подчертавайки, че всички решения трябва да се вземат с участието на Гърция.

През декември унгарският премиер Виктор Орбан предложи втора защитна линия по границите на България и Македония, която да спира бежанците, тръгнали към Европа, след като Гърция не е в състояние да се справи с прилива и ги пропуска, без да ги регистрира и разпределя. Премиерът Бойко Борисов пък се обяви през януари за запечатване на външните граници на ЕС като единствено решение да се спре наплива на имигранти.

Също днес Европейската комисия обяви, че отпусне още 10 млн. евро на Македония, за да подобри контрола по границата си и да взема пръстови отпечатъци от влизащите откъм Гърция. Брюксел се надява с парите да се увеличат инспекциите по браздата, както и да се засилят проверките на документи, за да се спре регистрираният напоследък ръст на фалшивите паспорти. Освен за купуване на апаратура за македонските граничари, парите ще се използват за плащане на офицери, изпратени от Фронтекс и от други членки на ЕС да помагат с охраната на границата. Евросредствата няма да могат да се харчат за вдигане на телената ограда, огласена от македонските власти, подчерта говорител на ЕК.

Отделно на Гърция ще бъдат отпуснати още 12,7 млн. евро спешно финансиране за изграждането на приемни центрове за 8000 души. До момента с европейски пари Гърция осигурила 7000 места за настаняване на бежанците в частни жилища, а ООН е платил за други 14 900.

Ежедневно в Гърция от турския бряг прииждат по над 2000 души. Гърция е обещала да осигури общо 50 000 места за временен подслон. За разлика от разпределителните лагери на Егейските острови новите ще се състоят от сглобяеми къщи и ще бъдат построени на континенталната част на Гърция – в Атика и провинция Македония. До момента ЕС е отпуснал на Атина 146 млн. евро спешно финансиране за бежанците.

Брюксел очаква до срещата на върха на ЕС в четвъртък в Брюксел Гърция да отвори още 5 приемни центъра на Егейските острови, в които ще се идентифицират новодошлите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
ние българите, но ит преди 8 години
До бюрократите и *** от Брюксел:Единственото правилно решение е затварянето на външните граници на ЕС.В случай на проявено неблагоразумие от Вас, ние българите си затваряме нашата граница и не признаваме вашите решения по тази тема.
31
0
 
13
 
! Отговори
Ирина преди 8 години
Европа е пълна с *** и то на отговорни постове! Акъла не ми го побира! Не само граници трябват, а и стрелба по всеки, който ги наруши.
30
0
 
11
 
! Отговори
Калина до 32 преди 8 години
Първо, тези помощи не се знае за какво се усвояват.И второ, като ни напълнят с тази п***плач, може и да ни няма нас самите. Така че загрижеността ти за нечия работа дтава безпредметно.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрайТия жени и деца се взривяват и убиват невинни, същите тия деца след няколко години ще колят нашите! Не ни трябва никой! Колко християни са получили помощ в арабска държава? Да си се грижат те за единоверците си, не е наша работа.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кое е решение? Философското говорене и прехвърляне на отговорност? Европа се срина. Всеки който иска да спаси каквото е останало от държавата му, взема драстични решения. По света има милиони хора, които искат да живеят по-добре. Ако всички се изсипят в Европа, кой ще ги контролира? Биг Брадър от "1984" - Оруел.
27
0
 
25
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
като германия ги иска толкова много и не иска да се "затварят граници" направо да изпраща корабите на турското крайбрежие и оттам да си товарят и направо в Хамбург да си стоварват и да си ги интегрират както си искат, може и от нашите *** за вземат ще им ги изпратим сите.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#1,Европейската плява,наречена "народи", не разбра ли най-после,че "елитът" на ЕС и особено,фийюрер шмъркел нямат никакво намерение да отводняват блатото ЕС от мигранти,а напротив,да го заливат все повече.Такава е заповедта на задокеанския господар.Просто се прилагат само някои маньоври,как да стане това.Разбира се,за всичко това ще плаща доказалото се,като незаменимо,юроспийско стадо....до пълния му разпад и изчезване.
25
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 8 години
Борисов няма как да не е съгласен с Меркел защото иначе спират европомощите ни. Трейс, GP груп и Водстрой и Балканстрой и ГБС остават без работа. На това се крепи управлението на ББ. Българите да преценяваме какво искаме пари и бежанци или без пари и без бежанци.
24
2
 
24
 
! Отговори
Край преди 8 години
Затварянето на границите на ЕС за мъже от 16 до 56г. е решението. Европа е милосърдна - жени и деца можем да подслоним брадатите мъжаги да вървят да си устройват държавите.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 млн на Македония, 12 на Гърция, а на Турция дават ТРИ МИЛИАРДА. И после реват, защо не спирал потока.
22
2
 
9
 
! Отговори
до # 20 преди 8 години
А кога нашите тикви ще разберат,че тази Тиква няма намерение да разбира друго ,осех това,което господарите му диктуват ?!Е,г-да сътиквеници?Кога ще го разберем и да станем да се обединим и прогоним цялата тази антибългарска плява?Кога?!Да ви кажа,докато мислите и "действате" по досегашния начин,това ще стане,когато цъфнат пластмасовите налъми на на вашия водач.Ама вие,продължавайте да хленчите.Полезно и най-важното, безопасно е!
21
0
 
26
 
! Отговори
454 преди 8 години
докато им раздавате по 1000 евро на калпак за да седят и да си клатят краката, тази вълна няма да спре, с или без война. Май годините социализъм не са изпили чак до там мозъка на бившите соц страни, ама вашия е май безвъзвратно отлетял.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милиони и милиарди да отпускат на държавите,нито една сума не е достатъчна да измие поругаването на националната чест и достойнство на същата!!!Ще отпускаме пари за грешни решения,потокът няма да спре,а брюкселските чиновници ще продължават да се държат за шлифера на ВАЛИДЕ Меркел и да изпълняват нейните поръчки и прищявки!!!Да,ама парите не ги дава Германия,а ги смучат от всички европейски страни!!И така.....докато *** не затрият гостоприемника!!!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго решение е да ги транспортират обратно в Африка така както им ги карат на тях и така в един безкраен безумен кръговрат.Социалните помощи няма да им спират а това е основното което привлича тия в Европа.Граници нямало да затварят-не било решение.Няма да ги стрелят щото сакън да не им стане нещо,я апетит ще изгубят я желание за секс-страшна работа да не дава Господ. Другият вариант е просто да седят и да чакат докато ЕС не заприлича на Африка.Айде и фланелките "je suis Аfrica" и така.
18
0
 
18
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Какви са тия суми по 10-12 млн евро, това са 2-3 къщи в Брюксел.Това са пари с които оперира един богат европеец.За рамките на една държава това са стотинки.Затварянето на граници не е решение, ама Орбан си изчисти държавата.Брюксел са далеч от реалноста.
17
1
 
7
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Дава имилиарди на Турция.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бат Бойко и той съгласен с Меркел.Никакво затваряне на границите.Кога тази тиква ще разбере ,че трябва да се ръководи не от интересите на Германия и Меркел а от интересите на българският народ.Застани Боко като мъж и защити народа си.Виж Унгария,Хърватия,Полша,Словакия.Виж как се държат техните премиери и как ги уважават в светта.А ти си продажна мишка.
15
3
 
11
 
! Отговори
do 9 Българин от Гер преди 8 години
Аз също съм в ДЕ от много години и се изкушавам да приема идеите на AfD. Проблема е, че ако се оправят с мюслитата, ние ще сме следващите.Решението е както се казва много пъти - игнорирането на Германия като държава, определяща централната политика на Европа, поемане на нещата от ЕС и евро-парламента, разбирай политиката да е изгодна за всички. И естествено - затваряне на външните граници и екстрадирането на всички не-сирийци, ислямисти и престъпници.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС изтича в канала...
13
1
 
21
 
! Отговори
gos преди 8 години
Много ми е неудобно да поучавам хора на такава висока позиция, но те са сложени там не за да казвата какво НЕ Е решението, а за да казват КАКВО Е решението и да го реализират това решение. Ако са неспоспбни да го направят, нека си подадат оставките.