ЕС пред дълбока криза въпреки британския референдум

Големите губещи ще се окажат европейските граждани
Обновена: 16 фев 2016 19:29 | 16 фев 2016 19:21, Елка Василева
29
ЕС пред дълбока криза въпреки британския референдум
Снимка: архив, Reuters

След няколко дни председателстваният от поляка Доналд Туск Европейски съвет твърде вероятно ще одобри споразумението между ЕС и Великобритания, чиято цел е да позволи на британския премиер Дейвид Камерън да спечели референдума, който реши да организира за оставането на страната му в състава на ЕС.

Парадоксът е, че какъвто и да е резултатът от референдума, големите губещи от него ще са европейските граждани, пише Гийом Клоса във в. "Монд". Изкушението на популизма и връщането към национализма, които наблюдаваме в Европа, но и в САЩ, международните напрежения и множеството войни, по-специално при границите на Европа, както и вероятна нова световна финансова криза значително увеличават вредните последици, които ще настъпят след този референдум.

Още по темата

Ако спечели отговорът "да", Великобритания наистина ще остане в ЕС, но ще затвърди статута си на страна, за която се правят изключения в ЕС. В сегашната популистка обстановка редица държави на свой ред ще се изкушат да поискат и за тях да се направят изключения както в еврозоната, така и извън нея, както в западната, така и в източната или северната част на Евросъюза. Множенето на изключенията ще постави под въпрос три от основополагащите идеи на европейския проект: свободата на движение, равните права и задължения на европейските граждани и необходимата солидарност, по-специално финансова, между държавите за намаляване на неравенствата.

Това все по-нарастващо и все по-ускорено разкъсване на равенството уронва идеята за общ по-висш интерес и все по-тесен съюз между държавите и гражданите на континента.

Колкото до еврозоната, британската молба за установяване на контрол над бъдещето на зоната от страните, които не са приели еврото, може да забави необходимите за ефикасно функциониране реформи, но и да намали способността за вземане на решения на еврозоната в случай на твърде вероятна нова финансова криза. В такъв контекст европейският дух и обществената подкрепа на съгражданите ни за европейския проект могат само да спадат все по-стремглаво.

Ако спечели отговорът "не", въздействието от излизането на Великобритания ще е още по-тежко и бързо от оставането й в ЕС. Други страни от евросъюза като Унгария или Полша, а може би и Холандия и Дания ще се изкушат да организират подобни референдуми. Напускането на Великобритания ще породи спекулации за самото оцеляване на европейския проект. Европа е заплашена от потапяне в най-големия хаос в историята й от края на Втората световна война и от ускоряване на разпада и маргинализирането й в свят, който вече не се доминира от Запада след финансовата криза от 2007 г.

За Великобритания също ще има множество отрицателни последици: Шотландия ще организира нов референдум за излизане от кралството. Англия извън ЕС ще загуби специалните си отношения с Вашингтон, които правеха страната предмостие на САЩ в ЕС. Лондон ще загуби статута на финансова столица на ЕС в полза на Франкфурт, където вече се намира Европейската централна банка, а този статут досега беше един от факторите на британския икономически растеж.

На световно ниво, в една неясна икономическа и финансова обстановка ще нараснат рисковете от нова трайна финансова криза в много по-големи мащаби. Накрая, ще бъде понижена способността на планетата да решава геополитически конфликти, за които е нужен финансовият ангажимент на Европа и някакъв минимум от политическо единство между европейците.

Сегашната динамика има всички шансове да докара европейците до ръба на пропастта. Как да се избегне хаосът? Как тези рискове да се превърнат във възможности? Ето въпросът, с който трябва да се захванат европейските институции и по-специално Европейският съвет, в който влизат държавните и правителствени ръководители на ЕС. Днес обаче никой в европейските институции не иска да обсъжда отрицателното въздействие на референдума, нито мерките, които да се вземат след него, за да се ограничат щетите. Сякаш мълчанието се ползва като временно решение.

А все пак разумът и смелостта изискват европейците да работят по проект за съживяване на европейския проект. В брюкселските среди мнозина очакваха неотдавнашната вечеря между германската канцлерка и френския президент да доведе до редица предложения за положителни перспективи за Европа.

Ако още сега се задейства план за възраждане на Европа около няколко емблематични проекта за гражданите и укрепване на еврозоната, той би имал двойното предимство да обезвреди рисковете от разпад на Европа след британския референдум, но и да направи Европа по-привлекателна за британците.

Във Великобритания един от аргументите в полза на Брекзита е, че няма смисъл да се членува в един лишен от амбиция и сила Европейски съюз. В такъв контекст трябва спешно да се мобилизират всички, които вярват в необходимостта Европа да се превърне във велика демократична сила в глобализирания свят, която е способна да носи и защитава европейските ценности и интереси в многополюсен свят. Ще е подходящо и Франция, ако все още храни амбиции за Европа, да поеме незабавно инициативата за такава мобилизация.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Европеещ преди 8 години
Докога с тия изключения и то за тия богатите, дето най-много грабят и лъжат другите? Какво като е Англия, да върви на майната си! Те са свикнали само да взимат и като трябва да помогат, гледат да се измъкнат, ама не съвсем, а да може пак някакви облаги и влияние да имат и да пречат! Тоя ЕС е една машина за подтискане и грабене и нищо повече.
19
0
 
1
 
! Отговори
dyadoyocogleda преди 8 години
Статията ми напомня вица дето един отишъл на лекар и рекъл "Докторе малкият ми е целия черен!. А докторът - трябва да го *** !А оня - няма ли друг начин бе докторе ? Докторът - Има, я се качи на стола,я на масата , я сега скочи долу ! Етоооо , той сам си падна ! Та същата работа с Англия, Шотландия и другите от опашката! Идва другият начин! То добре че съм заровил марко бундесмарки и франкове от унуй време !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
dyadoyocogleda преди 8 години
Статията ми напомня вица дето един отишъл на лекар и рекъл "Докторе малкият ми е целия черен!. А докторът - трябва да го *** !А оня - няма ли друг начин бе докторе ? Докторът - Има, я се качи на стола,я на масата , я сега скочи долу ! Етоооо , той сам си падна ! Та същата работа с Англия, Шотландия и другите от опашката! Идва другият начин! То добре че съм заровил марко бундесмарки и франкове от унуй време !!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС трябва да остане единствено общ пазар. На Норвегия и Швейцария зле ли им е като не са в ЕС? Много са си добре даже без брюкселските търтеи да им се бъркат.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС никога не е замислян като някакъв "съюз на европейски държави",а като структура,удобна за разрушаване от САЩ и точно затова е структуриран така.Остане ли в този си вид,той ще се превърне в един терен,населен с блуждаещо зомбирано население - без държава,без род,без национална самоличност,с ускорена депопулация.Западното част вече е напълно готова,източната и преди всичко вишеградската четворка прави опити да се измъкне от този процес,но ще съумее ли?Алтернативата е разпадане и ..нов съюз.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Изкушението на популизма и връщането към национализма, които наблюдаваме в Европа, но и в САЩ, международните напрежения и множеството войни, по-специално при границите на Европа, както и вероятна нова световна финансова криза значително увеличават вредните последици, които ще настъпят след този референдум."И каква е алтернативата? Колoниална структура и мaймyнизиране? От всичката тази миграция печелят само големите компании. Европейските Съединени Щати просто няма да се случат!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Големите губещи ще се окажат европейските граждани"Ама вие верно ли? Особено губеща ще се окаже баба Гинка от с.Долно Мизеряне със 70 евро пенсия. Тя най-много ще усети британското отлюспване.
13
1
 
13
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Европейските граждани могат само да спечелят от разпадането на еврог..ската ***,което между другото ще се случи скоро.Дано е милостив Господ към нас и минем без много бой.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Няма да ни приемат! Ние не лъжем като разпрани, не избиваме народа си, не онеправдаваме жените си, не ги унижаваме и подтискаме, не ги забулваме в чулове, от които се виждат само две тъжни очи, не убиваме летци висящи с парашут във въздуха, не удряме в гръб съюзници, не служим на двама господари, не продаваме съвест и честта си, не страдаме от имперска маниакалност, не обвиняваме другите в своите грехове, не се съюзяваме с фашисти, не сплетничим като дърти мърляви селендурки. НЕ СТАВАМЕ!
11
0
 
0
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
Отнася се за анонимен 9
10
3
 
1
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
До Анонимен,ПО ВСИЧКО ЛИЧИ , ЧЕ НЕ СИ ВИЖДАЛ ЖИВ РУСНАК.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Бъркаш Москва с Вашингтон!!! Отврат!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..Европа да се превърне във велика демократична сила????? DA.. NO S DVOINI STANDARTI, I obezlichavane na naciite. Ako spored EU e redno da ima pederastia, uvi nie imame drugi moralni razbirania.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Ти - също. Но без спомен за теб.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропагандата върви с пълна сила!
5
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БТА държи първенство по хибридни материали, обслужващи Москва!!! Отврат!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При такова решение за Великобритания, защо България да не поиска да не плаща никаква издръжка на мигрантите от Близкия изток и дори да не допуска нито един мигрант на българска територия. Това решение е насочено към българските граждани, които ако не са там ще лежат на нашата социална система и като се върнат ще трябва пак работещите българи да ги издържат, а те само да се размножават от 12-годишни.Иначе, нашите висококвалифицирани приятели, които са там са си много добре и няма да се върнат.
3
0
 
1
 
! Отговори
CuGaHuH преди 8 години
vajno e 4inovnicite da sa napred s materiala
2
1
 
22
 
! Отговори
като гледам преди 8 години
Ес не е пред ,а е в дълбока криза и брюкселките лентяи явно нямат и ни най-малка идея как да се излезе от нея. Нещата ще вървят по инерция докато цирея не се пръсне въпроса е ,че тогава няма да има нужда от лекар ,а от поп.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ще трябва да се спасява от разпада в ЕС и колкото по-рано толкова по-добре.